HomeMind the artΘέατροΟ Δημήτρης Αδάμης σκηνοθετεί τον ονειροπόλο ήρωα...

Ο Δημήτρης Αδάμης σκηνοθετεί τον ονειροπόλο ήρωα του Θερβάντες, Δον Κιχώτη

To Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών επέστρεψε φέτος ακόμα πιο πλούσιο και δε μπορούσαν να λείπουν από αυτό οι παιδικές παραστάσεις. Το Σάββατο 27 Αυγούστου θα παρουσιάσει, λοιπόν, μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους με … γέλιο, συγκίνηση, ευαισθησία και ονειροπόληση. Γιατί στις εποχές που ζούμε, τα όνειρα είναι αυτά που μας κρατούν ζωντανούς και μας δίνουν έναυσμα για να κυνηγάμε τη ζωή με πάθος!

Ο Δον Κιχώτης του διάσημου Ισπανού συγγραφέα, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, μαζί με τον πιστό του συνοδοιπόρο, Σάντσο Πάντσο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη, θα κατακλίσει τη σκηνή του Θεάτρου Μονής Λαζαριστών στη Σταυρούπολη για να παρασύρει μαζί του στο όνειρο όλους τους θεατές.

Λίγες μέρες πριν ανέβει η παράσταση, ο Δημήτρης Αδάμης, μιλάει για την προσέγγισή του και το έργο στον Εξώστη …


Τι σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με παιδικές παραστάσεις;

Θέλησα κυρίως να αναζητήσω μέσα από τις φόρμες παραδοσιακών μύθων , παραμυθιών και κειμένων λογοτεχνίας που αγαπάω, δρόμους προς κάτι πιο καθαρό για όλους μας . Εκεί συνάντησα το κοινό των παιδιών που με αφοπλιστική απαιτητικότητα σου ζητά να φτάνεις όλο και περισσότερο στο κουκούτσι των πραγμάτων. Από την άλλη, ερχόμενος ως ηθοποιός από συνεργασίες με παιδικές σκηνές , ήθελα να ανακαλύψω προσωπικούς τρόπους αφήγησης που να με ικανοποιούν .


Μέχρι που πρέπει να φτάνει η φαντασία μας όταν μπαίνουμε στον κόσμο ενός παιδιού;

Μου φαίνεται πως το θέμα δεν είναι ως που πρέπει να φτάνει , αλλά πως είναι χρήσιμο και για μας τους δημιουργούς , αλλά και για τους αποδέκτες να της επιτρέψουμε να ενεργοποιηθεί. Να πατήσει ακριβώς εκεί που πατάει , ή μάλλον πετάει , η φαντασία των παιδιών. Είναι εργαλείο να μπορέσεις να δεις με τη ματιά των παιδιών , να σε ωθήσει η αστείρευτη περιέργειά τους. Θέτουν πάντα ερωτήματα , χωρίς απαραίτητα να περιμένουν απάντηση λογική , προκαθορισμένη. Περιμένουν απάντηση που θα γεννήσει κι άλλο

ερώτημα. Είναι εξαιρετικά διασκεδαστική και απελευθερωτική διαδικασία . Δεν ησυχάζεις ποτέ κι όμως αυτό σε οδηγεί σε μια ησυχία χαράς.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιες ευθύνες απέναντι στην διαμόρφωση ενός παιδιού φέρει ένας δημιουργός παιδικού θεάματος;

Και έχω σκεφτεί , και με τριβελίζει αυτή η έγνοια συνεχώς. Δεν είναι μόνο που θέλεις να μπει η σωστή λέξη στη σωστή στιγμή , να μην ακούσουν άσχημα Ελληνικά, να φτάσουν στα αυτιά τους αξίες και ιδέες , να έχουν σωστή εικόνα του κειμένου που διασκευάζεις θεατρικά , να είναι οι εικόνες και οι ήχοι άψογα σε αισθητικό επίπεδο, να ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί με ενέργεια και πίστη… Είναι κυρίως που θέλεις να πάρουν μαζί τους την εμπειρία του θεάτρου , ως κάτι μαγικό , που θα συνοδεύει τα όνειρά τους. Και τα όνειρα τού ύπνου και τού ξύπνιου είναι για όλους μας ιερά , πόσο δε , για τα παιδιά.


Μπορεί το παιδικό θέατρο να τα καταφέρει σε εποχές όπως αυτές που διανύουμε;

Είναι η μόνη ελπίδα, αλλιώς θα έπαυα αμέσως ό,τι κάνω. Και δεν ισχύει μόνο για το παιδικό , ισχύει για το θέατρο , για την τέχνη. Η ανθρωπότητα έχει αντέξει , και αντέχει σε αυτές τις εποχές , γιατί υπάρχει η ποίηση.


Πως θα μας παρουσιαστεί ο ήρωας του Θερβάντες στη Μονή Λαζαριστών;

Όπως είναι. ¨Όπως μας τον παρέδωσε ο Θερβάντες. Ονειροπόλος και αγωνιστής , με ρομαντισμό και απίστευτο χιούμορ. Θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των παιδιών οι πιο τρυφερές και πιο ξεκαρδιστικές στιγμές τού Ιππότη .


Πόσο εύκολα σκηνοθετεί κανείς το όνειρο;

Δε γίνεται να το σκηνοθετήσεις . Είναι πολύ ισχυρό. Απλά τού αφήνεσαι να σου φανερωθεί. Θέλω να πιστεύω πως έχει τελειώσει η εποχή των έξυπνων σκηνοθετών , των ευφάνταστων ευρημάτων. Μάλλον είμαστε μπροστά σε ένα όνειρο που μας σκηνοθετεί. Όπως παίζουν τα παιδιά , τρέχοντας με ορμή σε μια λακούβα. Η ορμή της παιδικότητας. Όλα είναι ανοιχτά εκεί. Δε σού μένει παρά να την αφουγκραστείς. Και να πειραματισθείς , να δοκιμάσεις.

Αν υπάρχει κάποια φράση του έργου αυτού που αποτελεί κινητήριο δύναμη για να ονειρεύεται κανείς, ποια είναι αυτή;

«Είμαστε όλοι Δον Κιχώτες»

Τι μήνυμα στέλνετε στους γονείς που έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην τεχνολογία και τις τέχνες ώστε να δώσουν επιπλέον εφόδια στα παιδιά τους;

Είναι τόσο δύσκολο να βρεθεί αυτή η ισορροπία. Μόνο ας ανοίγουν παράθυρα στα παιδιά κι ας τους δίνουν ευκαιρίες. Με παράδειγμα , χωρίς διδακτισμό. Δεν είναι ανάγκη να πεις σε ένα παιδί άκου Μπαχ. Άκουσε τον εσύ ο ίδιος κι άσε να φτάσει αυτό στο παιδί ως πληροφορία , ως αίσθηση , όχι ως καθήκον. Μήπως ξέρουμε κι εμείς οι ενήλικες; Πάντως τα παιδιά στις παραστάσεις μας , μάς δείχνουν όλο και περισσότερο πως έχουν ανάγκη να ακούσουν και να πουν μια ιστορία. Ίσως κάπου εκεί να είναι το κλειδί.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εδώ θα βρείτε το trailer της παράστασης:



Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη του Ινστιτούτου

Θερβάντες της Αθήνας.


Info:

«Δον Κιχώτης» – Παιδική παάσταση

Σάββατο 27 Αυγούστου

Ώρα έναρξης στις 20:30

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ / Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη


Εισιτήρια:

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ στο viva.gr

Προπώληση: 10 ευρώ

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

*Πληροφορίες στο 6948 744988

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...