HomeInterviewsO Μister Christmas δουλεύει σε ένα παραμυθένιο...

O Μister Christmas δουλεύει σε ένα παραμυθένιο μαγαζί στη Μαρτίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
γράφει η Αντωνία Καραφίλη/Φωτογραφίες Μαρία Ευσταθιάδου

Φτάνοντας στο κατάστημα, με περιμένει μια βιτρίνα γεμάτη από καλάθια με κούπες και πιατάκια ανάμεσα σε κουκουνάρια. Μέσα βρίσκεται ένα φυσικό έλατο στολισμένο με μπάλες σοκολάτας (αργότερα έμαθα ότι ο τερματοφύλακας του Άρη Cuesta Diaz ζήτησε να το πάρει σπίτι του!), πολλά σερβίτσια και αμέτρητα γλυκάκια παντού. Φυσικά η μυρωδιά του καφέ είναι διάχυτη και ο συνδυασμός με τη μουσική μου φτιάχνει τη διάθεση.

Το καφεκοπτείο Κυφωνίδης θα λέγαμε πως είναι ένα παραδοσιακό καφεκοπτείο, με ιστορία 65 ετών. Ο Παναγιώτης Κυφωνίδης ήταν ο Έλληνας που εφηύρε τον σπαστό καφέ: ένα ποτήρι με νερό μέχρι τη μέση, με φακελάκι με καφέ και ζάχαρη, το οποίο το έσπαγες, το πίεζες στη μέση (γινόταν ένα μείγμα) το κουνούσες και έκανες τον σπαστό καφέ. Εκείνη την εποχή, τις δεκαετίες ‘70 και ‘80 είχε μεγάλη απήχηση σε οικοδομές, κάμπινγκ, περίπτερα. Εκτός από το εργοστάσιο, το οποίο εξυπηρετούσε εξαγωγές στο εξωτερικό, υπήρχε και ο χώρος στη Μαρτίου, λειτουργώντας όμως ως αποθήκη.

Όνειρο του παππού Κυφωνίδη ήταν να ανοίξει κάποια στιγμή ως κατάστημα, κάτι που έγινε πραγματικότητα περίπου πριν δέκα χρόνια. Υπεύθυνος ορίστηκε ο Μιχάλης Δημόπουλος που συνδέεται στενά με την οικογένεια από μικρό παιδί.

Συναντώ πρώτα την Ιωάννα, την πρόσχαρη υπάλληλο που πηγαινοέρχεται αδιάκοπα στο μαγαζί εξυπηρετώντας τους πελάτες και προσθέτοντας νέα στοιχεία στη διακόσμηση. Μου φτιάχνει έναν καφέ και συζητάμε.

 

Πόσο καιρό προετοιμάζατε το εορταστικό περιεχόμενο;

Ετοιμαζόμαστε ήδη από τον Σεπτέμβριο, κανονίζουμε όλες τις παραγγελίες μας από το εξωτερικό, κυρίως από την Ιταλία. Τις βέλγικες πραλίνες που έχουμε τις εισάγουμε εμείς από το Βέλγιο. Φτιάχνουμε σιγά σιγά αυτό το παραμύθι που βλέπεις, φέρνοντας συνέχεια νέα προϊόντα και ιδέες.

Πώς σου φαίνεται ο κόσμος τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα;

Θεωρώ ότι μετά την καραντίνα ο κόσμος έχει την ανάγκη να γιορτάσει και να ξεσκάσει – δηλαδή πέρυσι τα Χριστούγεννα ήταν μαγικά. Πολύς κόσμος, χαρούμενος και ορεξάτος. Φέτος είναι λίγο πιο μαγκωμένοι όλοι, αλλά η μαγεία των Χριστουγέννων βοηθάει, μπαίνουν μέσα στο μαγαζί και το απολαμβάνουν, το χαίρονται. Ο κόσμος το αγαπάει πολύ αυτό, τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη τους γιορτή, νιώθει σαν να είναι στο χωριό του Άγιου Βασίλη.

Ποιο προϊόν σας έχει τη μεγαλύτερη απήχηση;

Σίγουρα μας γνωρίζουν από τον καφέ, αυτό είναι το είδος μας, αυτό αγαπάμε και έχουμε και μεγάλη ποικιλία. Τιμούν τα γλυκά που έχουμε και σπανίζουν στην Ελλάδα, φέρνουμε ολλανδικές και βέλγικες βάφλες, τραγανές, με μέλι, καραμέλα και σοκολάτα. Συνεργαζόμαστε με προμηθευτές εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, που μας φέρνουν κουβερτούρες γεμιστές με φρούτα και έχουμε και χειροποίητο χαλβά από την Ξάνθη. Και βέβαια γίνεται χαμός με τα μελομακάρονα! Μας τα φέρνουν φίλοι που έχουν ένα μικρό οικογενειακό εργαστήριο.

Λίγo αργότερα συναντώ τον υπεύθυνο, τον Μιχάλη και καταλαβαίνω ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που έχει πολλά να πει. Φορά ένα χριστουγεννιάτικο πουλόβερ και ένα χαμόγελο που δεν φεύγει από τα χείλη του όσο μιλάμε. Ξεκινάει με ενθουσιασμό να μου αφηγείται την ιστορία του μαγαζιού, πάντα με θαυμασμό για τον “παππού Κυφωνίδη” (ο οποίος δεν ήταν δικός του παππούς, τον μεγάλωσε όμως από παιδάκι) αλλά και το μεράκι που κρύβεται πίσω από αυτό το αποτέλεσμα.

 

 

“Εδώ κάθε μέρα γίνεται επεξεργασία του καφέ, ψήνουμε για να είναι φρέσκα τα χαρμάνια. Όσο περνάνε τα χρόνια θέλουμε να εξελισσόμαστε, σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε που να ταιριάζει με τον καφέ. Σκεφτήκαμε ότι μαζί με τον καφέ, το συνοδευτικό είναι ένα πολύ καλό γλύκισμα. Οπότε τι καλύτερο από εξειδικευμένα γλυκίσματα, βέλγικες βάφλες, βέλγικες κουβερτούρες, σοκολάτες με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, φέτος προσθέσαμε τις εξαιρετικές πορσελάνινες κούπες.”

Καθώς μιλάμε, άνθρωποι μπαινοβγαίνουν, άλλοι διστακτικά και άλλοι γνωρίζοντας ακριβώς πού έχουν έρθει και αποκαλώντας τον με το μικρό του. Τον παρατηρώ με τι χαρά και όρεξη τους εξυπηρετεί όλους, μοιράζει ευχές και κάρτες όπου αναγράφονται τα social media του καταστήματος. Παράλληλα δεν του ξεφεύγει τίποτα, ελέγχει διαρκώς αν λείπει κάτι από τη διακόσμηση ή αν πρέπει να αλλάξει τη μουσική. Ο Μιχάλης είναι φυσικό ταλέντο, μπορεί να σε πείσει να αγοράσεις όλο το μαγαζί. Τον ακούω να λέει ότι κάθεται μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα αν χρειαστεί και απορώ ποιος άνθρωπος ψωνίζει κούπες και γλυκά εκείνη την ώρα (με ενημερώνει ότι το αλκοόλ βοηθάει για αγορές τέτοιου είδους).

 

Εξήγησέ μου σε παρακαλώ όλη αυτήν την τρέλα με τη διακόσμηση του μαγαζιού:

Έχω τελειώσει διακοσμητική και μ’ αρέσει πολύ. Αφήνω έξω όλα μου τα προβλήματα και έρχομαι να διασκεδάσω. Εδώ βάζουμε την τρέλα μας, τη φαντασία μας. Θέλουμε το μαγαζί πρώτα να αρέσει σε εμάς και έπειτα και στον κόσμο. Φέρνω δώδεκα φυσικά έλατα και ντύνω όλο το μαγαζί. Έχω κουκουνάρες ψημένες, μπαίνεις στο μαγαζί και μυρίζει δάσος. Ο κόσμος έρχεται και βγάζει stories, χαίρονται όλοι πολύ.

Όλα τα πράγματα στη ζωή μας είναι αναλώσιμα, όμως η χαρά και η καλή διάθεση είναι αυτά που μένουν. Εδώ φτιάχνουμε τη διάθεση του κόσμου και έστω και ένα μικρό χαμόγελο να σκάσει κάποιος, αυτό για εμένα είναι όλα τα λεφτά της ημέρας.

Έμπνευση από πού αντλείς;

Είμαι άνθρωπος της μνήμης και της εικόνας, προσπαθώ δηλαδή να έχω ανοιχτό μυαλό. Μέσα σε έναν μήνα έχουμε αλλάξει πέντε φορές τη βιτρίνα μας. Η βιτρίνα μας είναι η εικόνα του μαγαζιού. Παρουσιάζουμε μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με το τι υπάρχει σε όλη την αγορά. Δεν θα πιέσω κανέναν να ψωνίσει με το ζόρι. Όποτε θέλει κάτι καλό, ένα ωραίο γλύκισμα, ένα καλό χαρμάνι καφέ, θα έρθει να με βρει.

Όταν δεν είναι Χριστούγεννα, τι κάνετε;

Περνάμε καλά! Άλλο κόνσεπτ του Αγίου Βαλεντίνου, άλλο το Πάσχα και ούτω καθεξής. Τα Χριστούγεννα βέβαια είναι η καλύτερη περίοδος του μαγαζιού. Ο κόσμος είναι πιο χαρούμενος, πιο ευδιάθετος, έχει την ανάγκη να προσφέρει, να κάνει δώρα, να δώσει χαρά.

Η πρόταση του Μιχάλη είναι να κάνουμε δώρα όταν ο άλλος δεν νιώθει καλά

Να του αλλάξεις τη διάθεση. Η προσφορά είναι που μετράει. Να είμαι δίπλα σου στα δύσκολα και χωρίς να μου το ζητήσεις, να σου προσφέρω κάτι. Να νιώσει ο άλλος καλά και να σε νιώσει δίπλα του. Έτσι το βλέπω και έτσι το μεταδίδω. 

Καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έρχονται εδώ όσοι αναζητούν ιδέες για δώρα και τα ετοιμάζουν μαζί.

Το διαφορετικό που κάνουμε εδώ είναι πως το δώρο το αντιμετωπίζουμε σαν να το κάνουμε για εμάς, θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ξεχωριστό και καλαίσθητο. Κανένα δώρο δεν είναι ίδιο. Το κάθε δώρο είναι για διαφορετικό άνθρωπο γιατί ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στο μαγαζί, είναι διαφορετικός, τον κάνω να αισθάνεται διαφορετικός. Όλοι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί. Θέλω να νιώσει ο πελάτης ότι μπήκε σε ένα παραμύθι και να αφεθεί. Φτιάχνουμε δώρα για ξεχωριστούς ανθρώπους.

Τι σου αρέσει πιο πολύ να κάνεις τα Χριστούγεννα; 

Να φοράω χριστουγεννιάτικες μπλούζες! 

Τελειώνοντας την κουβέντα μας, ο Μιχάλης μου ζητάει με τον πιο γλυκό τρόπο να σημειώσω το εξής: όποια γιαγιά δυσκολεύεται οικονομικά αυτές τις μέρες, να έρθει στο μαγαζί και να με βρει, θα της προσφέρω ένα κουτί μελομακάρονα, με πολλή αγάπη, γιατί καταλαβαίνω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι.

Φεύγοντας από τον παραμυθένιο χώρο και περπατώντας στη Βασιλίσσης Όλγας, σκεφτόμουν κάτι που μου είπε η Ιωάννα: “Η ζωή είναι και εύκολη είναι και δύσκολη, να μην το βάζουμε κάτω. Αυτό το ραβδάκι με τη μαγεία των Χριστουγέννων να μπει στην καρδιά όλων μας και να έχουμε χαρούμενα, ευτυχισμένα και γεμάτα υγεία Χριστούγεννα και καλή χρονιά.”

*Το Coffee Club Κυφωνίδης βρίσκεται στην οδό 25ης Μαρτίου 28.

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...