HomeΘέματαO θρυλικός κινηματογράφος της Θεσσαλονίκης, με τα...

O θρυλικός κινηματογράφος της Θεσσαλονίκης, με τα περίτεχνα αιγυπτιακά σχέδια, σαν έργο τέχνης

Η πρόσοψη του κινηματογράφου «Διονύσια» στην οδό Αγίας Σοφίας που κατεδαφίστηκε το 1973.

 

της Δάφνης Τσάρτσαρου

Ένας από τους διασημότερους κινηματογράφους της πόλης μας ήταν τα “Διονύσια” και βρισκόταν στη συμβολή της Τσιμισκή με την Αγίας Σοφίας στο νούμερο 17.

Το κτήριο ήταν ένας αιγυπτιακός ναός με περίτεχνα σχέδια στην πρόσοψή του, πραγματικό αριστούργημα, ενώ εσωτερικά ήταν εξίσου εντυπωσιακό. Το σινεμά λειτούργησε από το 1926 έως και το 1970, ενώ το κτήριο κατεδαφίστηκε τρία χρόνια αργότερα, για να χτιστεί πολυκατοικία.

Στην πλατεία και στους δύο εξώστες υπήρχαν περίπου 1.000 καθίσματα, ενώ εκτός από προβολές, στους χώρους του διοργανώνονταν και άλλα σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως μια από τις πρώτες εκθέσεις του Πολύκλειτου Ρέγκου, που θεωρείται ως «ο γενάρχης της μακεδονικής ζωγραφικής».

Ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ήταν ο Νίκος Δαρβέρης, διευθυντής της εφημερίδας «Ταχυδρόμος Βορείου Ελλάδος», ο οποίος ζήτησε από τους αναγνώστες της εφημερίδας να βρουν το όνομα για τον κινηματογράφο, δωρίζοντας στο νικητή 1.000 δραχμές -μεγάλο ποσό για την εποχή. Στα εγκαίνια των Διονυσίων, προβλήθηκε η ταινία του βωβού κινηματογράφου «Η σκλάβα της μόδας», με πρωταγωνίστρια την σταρ της εποχής Νόρμα Σίρερ.

Για τρία χρόνια, ώσπου ήρθε ο ομιλών κινηματογράφος, τα Διονύσια πρόβαλλα πολλές γνωστές ταινίες όπως ‘Η εύθυμη χήρα», «Το χαμίνι» με τον Τσάρλι Τσάπλιν, «Μπαμπάς με το στανιό» με τη Λίλιαν Χάρβεϊ, «Σαρξ και διάβολος» με τη Γκρέτα Γκάρμπο κ.ά.

Στη δεκαετία του 1930 ο ιδιοκτήτης των «Διονυσίων» συνεργαζόταν με τη μεγαλύτερη κινηματογραφική εταιρία της Γερμανίας, την UFA, που διέθετε αποκλειστικά ταινίες με μεγάλους ηθοποιούς της εποχής, όπως τη Μάρλεν Ντίτριχ, τη Μάρθα Ενγκερ τον Βίλι Φριτς κ.ά.

Μετά τον πόλεμο, πρόβαλλε όλες τις διάσημες ελληνικές ταινίες που έκαναν επιτυχία, μέχρι το 1970 που έκλεισε για να κατεδαφιστεί το κτήριο και να γίνει πολυόροφη οικοδομή.

 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...