HomeUrbanitiesΜόλις ξεπρόβαλε το υπό κατασκευή κτίριο στην...

Μόλις ξεπρόβαλε το υπό κατασκευή κτίριο στην Ίωνος Δραγούμη μπήκαμε μέσα για να μάθουμε τα μυστικά του

Πυρήνας νεολαίας, στέκι διψασμένων ταξιδιωτών, λόμπι ανήσυχων διαδραστικών ενεργειών και επτά όροφοι που ενορχηστρώνουν την ιστορία της μουσικής μέσα από αυτοτελείς τοιχογραφίες που αποπνέουν ένα οικείο συναίσθημα που πάλλεται μέσα στους ζεστούς τοίχους του. Όλα αυτά προσπαθούν να στριμωχτούν μέσα σε ένα όνομα και ένα μόνο κτήριο. Είναι το Stay Hostel και ήρθε να νοηματοδοτήσει την έννοια του hostel στην Θεσσαλονίκη. Εγείρει την περιέργεια της γειτονιάς, διεγείρει την δική μας φαντασία και φαλκιδεύει τόσο τις επιλογές μας όσο και την ηρεμία της Ίωνος Δραγούμη. Τα 55 δωμάτια και τα 180 φιλοξενούμενα κρεβάτια είναι μόνο μερικοί αριθμοί και μια δευτερογενής ανάγκη της πόλης. Η ομάδα του Stay θέτει ως βασική της επιδίωξη την ένταξη της Θεσσαλονίκης στον τουριστικό χάρτη και στην βόλτα κάθε επιλεκτικού επισκέπτη και στοχεύει στην παρενόχληση κάθε ιχνηλάτη που ήρθε να γευτεί την ιστορία, την γαστρονομία, την διασκέδαση και τον πολιτισμό της συμπρωτεύουσας. Η υβριδική μορφή του Stay εξυπηρετεί κάθε απαιτητικό οδοιπόρο αλλά ενισχύει συνάμα και την σημασία του hostel στην πόλη μας, με μια ομάδα που οραματίζεται την πολιτιστική ανάγκη ως εφαλτήριο μιας νέας αρχής και μιας νέας συνήθειας που μετατρέπεται μαεστρικά σε μια βιωματική αναμφισβήτητα εμπειρία. Be their guest people!

Η ιδέα.

H ιδέα προέκυψε από την διαμονή του ενός από εμάς εδώ. Από κάτω υπήρχε μια δημόσια υπηρεσία, η οποία όταν έφυγε, αφού το δημόσιο πάει κατά διαόλου, πέταξε στους ιδιοκτήτες μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι αυτό το κτήριο θα ήταν τέλειο αν γινόταν hostel. Και κάπως έτσι ξεκίνησε. Μαζευτήκαμε ως φίλοι και συνεργάτες από διάφορα άλλα πράγματα που κάναμε στο παρελθόν μαζί, μας άρεσε πολύ η ιδέα καθώς ταξιδεύαμε όλοι μας πολύ, θεωρούσαμε ότι λείπει από την πόλη και αποφασίσαμε να το κάνουμε με τον δικό μας τρόπο.




Η ομάδα.

Γιώτης: Λοιπόν, έχουμε τον άραβα, πετρελαιοπαραγωγό, μεγιστάνα με κρυφές τρομοκρατικές διασυνδέσεις (έτσι τουλάχιστον ακούγεται στην γειτονιά)… που ακούει στο όνομα Ζεϊντ Χοράνη. Παλιός τραγουδοποιός σεσημασμένων μαγαζιών στα 90s ο οποίος ασχολήθηκε με τα κατασκευαστικά έργα και όπως καταλαβαίνετε ήταν η προφανής επιλογή συνεργάτη για κάτι τέτοιο. Έχουμε τον Κυριάκο με τον οποίο είμαστε μαζί στο Rover και τον Γιώργο ο οποίος μόλις φύγαμε και οι δύο από το Block33 και εγώ ασχολήθηκα με το Principal και εκείνος με το WE, θέλαμε πάλι να κάνουμε κάτι μαζί. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάς.



Ένα hostel στην Θεσσαλονίκη.

Στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε το νομικό πλαίσιο για να διατηρηθούν τέτοιου είδους καταλύματα, έλειπε το νόχαρο και επίσης το αντίστοιχο management για να υποστηριχθεί το όλο concept του hostel. Κάποιες μικρού μεγέθους κινήσεις που συντελέστηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κρίθηκαν ανεπαρκείς και αυτό μετονόμασε ό, τι υπήρχε ή υπάρχει ακόμα στην πόλη σε φθηνό ξενοδοχείο. Δεν ήταν hostel με την έννοια που αυτή ορίζεται από τον νόμο ή χαρακτηρίζεται στο εξωτερικό. Ο πυρήνας που απαρτίζει ένα hostel είναι οι μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι και η διάδραση μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται τον ίδιο χώρο διαμονής και όχι η λογική του «στοιβάζουμε σε κοιτώνες τον κόσμο για να χωράνε πολλοί σε ένα μικρό μέρος». Στην Ελλάδα ελάχιστος κόσμος έχει συγκεκριμένη γνώμη για το τι είναι πραγματικά hostel. Με εξαίρεση αυτούς που έχουν ζήσει την εμπειρία στο εξωτερικό, οι υπόλοιποι φαντάζονται κάτι υπερσυνωστισμένο, βρώμικο, με όργια και ναρκωτικά. Καλώς ή κακώς είναι κάτι που συνδέεται με την τιμή, το πορτοφόλι και την ατάκα «θα μείνω σε ξενοδοχείο αλλά αν δεν έχω λεφτά θα ψάξω κάνα hostel». Υπάρχουν hostels τα οποία είναι πολύ πιο ακριβά από ένα φθηνό ξενοδοχείο της κακιάς συμφοράς. Υπάρχουν πλεονεκτήματα ουσιαστικής επικοινωνίας και πρόσβασης σε ανθρώπους που έχεις την δυνατότητα με απίστευτη αμεσότητα να συναναστραφείς μέσα σε τέτοιους χώρους. Στοχεύουμε στην ελκυστική τιμή η οποία απευθύνεται σε κάτι το οποίο δεν είναι αμιγές hostel, αλλά μια ευκαιρία για μια πιο παραδοσιακή διαμονή, όπως για παράδειγμα ένα αυτόνομο δωμάτιο με την τουαλέτα του. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε την πιο ομαλή μετάβαση στον κόσμο που θα διστάσει με την «πρώτη νύχτα σε hostel». Αναφερόμαστε σε μια υβριδική μορφή hostel, που σημαίνει πως μιλάμε για ένα σύμμεικτο σχήμα από διάφορους τύπους δωματίων, από οκτάκλινα μέχρι private rooms και σουίτες, κάτι που για την Ελλάδα θα είναι σίγουρα πρωτοποριακό μέχρι να κατανοηθεί.



Επιλογή τοποθεσίας

Εκτός από το συγκυριακό κομμάτι υπήρχε και η γνώση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της περιοχής καθώς επίσης και η καταλληλότητα για τον τύπο του ταξιδιώτη που θέλουμε να προσελκύσουμε. Παράμετροι που έπαιξαν ρόλο ήταν η εύκολη πρόσβαση στους σταθμούς αποχώρησης των ταξιδιωτών (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ), αλλά το βασικότερο ήταν η πρόσβαση στους πυρήνες της νεανικής διασκέδασης. Τα μέρη εστίασης (καφέ και εστιατόρια) και διασκέδασης βρίσκονται σε ακτίνα που εξυπηρετεί τον φιλοξενούμενο, ενώ παράλληλα η πρωινή λειτουργία στο εμπορικό κέντρο παρέχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα περισσότερα μνημεία και hot spot της πόλης. Το κυριότερο πλεονέκτημά του όμως είναι πως παρά την τοποθεσία του σε τόσο κεντρικό σημείο, το βράδυ έχει ησυχία. Ή τουλάχιστον είχε, μέχρι πριν έρθουμε εμείς…




Τα πρότυπα.

Κάτι συγκεκριμένο δεν υπήρχε. Το concept είναι καθαρά εμπειρικό και βιωματικό. Στηριχτήκαμε στο τι θα θέλαμε εμείς από μια επίσκεψή μας στην Θεσσαλονίκη. Το κτήριο στηρίζεται σε μια μουσική θεματολογία και αυτό που προσπαθούμε να προσδώσουμε είναι η αίσθηση του βασικού τρίπτυχου που κατά κάποιον τρόπο μας χαρακτηρίζει. Το αστικό περιβάλλον που προκύπτει εκ των πραγμάτων, η μουσική που είναι κάτι βασικό εδώ μέσα και τα ταξίδια. Από εκεί και πέρα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να τους επικοινωνούμε και την φιλοσοφία που έχουμε σαν άνθρωποι, κάτι το οποίο δεν μπορείς να εξηγήσεις, παρά μόνο να το βιώσεις.




Είναι κάτι που λείπει. Είναι όμως κάτι για το οποίο υπάρχει ανάγκη;

Το ότι έλειπε συναρτίζεται και με το γεγονός της νομοθεσίας. Ανάγκη σίγουρα υπάρχει γιατί στην ουσία φέρνουμε την φθηνή αξιοπρεπή διαμονή. Ίσως, να καταφέρουμε να γίνουμε η αφορμή να μας επισκεφθεί και νέος περιπλανώμενος κόσμος που δεν είχαν καν στο μυαλό τους την Θεσσαλονίκη ως προορισμό. Βασική μας επιδίωξη ανάμεσα στον πληθυσμό που επισκέπτεται την πόλη, είναι η φιλοξενία ομάδων ανθρώπων που έρχονται για συγκεκριμένο λόγο, είτε αυτός είναι ένα συνέδριο, είτε μια συνάντηση, είτε ένα φεστιβάλ τα οποία φροντίζουμε να συμπληρώνουμε και να ενισχύουμε μέσα από αυτήν την υπηρεσία. Η λογική είναι το να καταφέρουμε να κάνουμε την πόλη, όχι την ξεκούραση της μιας βραδιάς πριν το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά την καθιέρωση σαν τόπο διαμονής και επίσκεψης. Σκοπός είναι να παρατείνουμε την διαμονή πάνω από τις μία με δύο μέρες ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει ουσιαστικά τα στέκια της πόλης, τις μουσικές και την γαστρονομία της. Την ζήτηση θα την δημιουργήσουμε και εμείς οι ίδιοι. Δεν απευθυνόμαστε απλά σε έναν άνθρωπο που ταξιδεύει και θα μπει μέσα στο hostel, αλλά θα δημιουργήσουμε μια νέα τάση που θα επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη και για το Stay.



Στην εξυπηρέτηση τι είδους κοινού στοχεύει;

Δεν αποκλείουμε κανέναν. Θεωρούμε πως ακόμα και πολύς κόσμος που έχει την δυνατότητα να μείνει σε πολύ πιο ακριβά καταλύματα και έχει επιλογές ή ακόμα και μέρος φιλοξενίας στην πόλη, θα επιλέγει οικειοθελώς να μείνει εδώ, γιατί θα του προσφέρουμε κάτι το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για μια εμπειρία. Δεν θεωρούμε πως υπάρχει ανάγκη για μερικά ακόμα κρεβάτια στην πόλη. Μπαίνουμε στην αγορά προσφέροντας κάτι το οποίο δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή. Δεν αυξάνουμε την δυναμικότητα σε κλίνες στην Θεσσαλονίκη, απλά προσφέρουμε κάτι συγκεκριμένο το οποίο ακόμα και αυτός ο οποίος δεν ξέρει ότι το θέλει, όταν το γνωρίσει θα το ζητάει. Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να ζήσει αυτήν την εμπειρία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που είναι δίαυλος επικοινωνίας και σίγουρα δεν απευθύνεται μόνο στον εξωτερικό κόσμο αλλά και στην προσάρμοση του ελληνικού κοινού.


Στο εξωτερικό η έννοια της διαμονής σε ένα hostel εμπεριέχει την φθηνή διαμονή, την αναγκαία λύση, την αδιαφορία του περιβάλλοντος και το γρήγορο πέρασμα του πελάτη. Στην πόλη μπορεί αυτό να λειτουργήσει με αυτά τα δεδομένα και να παραμείνει όντως ένα Hostel για περαστικούς; Ή είναι απαραίτητη η αισθητική, ο χαρακτήρας και το περιβάλλον προκειμένου να ανταπεξέλθει στην όλη υπάρχουσα νοοτροπία της ελληνικής αγοράς και του πελάτη;

Μπορούσαμε να κάνουμε σίγουρα κάτι πολύ πιο βασικό, με την σχεδόν αρνητική έννοια και αυτό να δουλέψει. Δεν θα ήμασταν όμως εμείς. Θέλαμε να κάνουμε κάτι για το οποίο θα νιώθαμε εμείς καλά και θα το αγκάλιαζε και ο κόσμος. Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας ότι η πόλη λειτουργεί καθαρά σαν portal κόσμου που περνάει κατευθυνόμενος προς άλλους προορισμούς, στόχος μας παραμένει η αλλαγή πλάνων του ταξιδιώτη και η παραμονή του στην πόλη μας. Θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα αν γινόμασταν η αφορμή να μένει ο κόσμος και να γνωρίζει την πόλη, παρά την έλλειψη τουριστικής υποδομής και τον υπανάπτυχτο αστικό τουρισμό της. Δεδομένης της έκτασης της νυχτερινής ζώνης, την ιδιαίτερη γαστρονομία και την τρομακτική αναλογία φοιτητών ανά κατοίκους, η πόλη αποτελεί ελκυστικό προορισμό για έναν επισκέπτη, αρκεί κάποιος να του το δείξει. Αυτόν τον ρόλο θέλουμε με χαρά να αναλάβουμε. Θα είμαστε οι άνθρωποι που θα προτείνουν και θα παρασύρουν. Θέλουμε επίσης να εντάξουμε σύντομα στην ατζέντα υπηρεσιών ξεναγήσεις που θα κάνουμε στην πόλη, με νούμερο ένα την αίσθηση της πραγματικής φιλοξενίας.




Το κτίριο


Το κτήριο κατασκευάστηκε εξαρχής ως επαγγελματικός χώρος και όχι κατοικίας. Φυσικά αυτό που σκεφτόμασταν πως χρειάζεται εξαρχής το κτήριο με το τι τελικά χρειάστηκε ήταν εντελώς διαφορετικό. Το κτήριο χτίστηκε το 1969 σε δύο φάσεις. Αρχικά τα δύο υπόγεια και το ισόγειο και αργότερα το '71 έγινε και η προσθήκη των επτά ορόφων με το 1973 να είναι η χρονιά ολοκλήρωσης και παράδοσής του, εκμεταλλευόμενο πάντα από δημόσιες υπηρεσίες. Τα δύσκολα κομμάτια ήταν αυτά των υποδομών τα οποία προκειμένου να υπακούσουν τις σύγχρονες προδιαγραφές στράφηκαν σε πρόκληση. Το βασικότερο στην όλη υπόθεση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρου του κτηρίου. Πρόκειται για ένα πράσινο κτήριο το οποίο δεν είναι ενεργοβόρο, θερμομονώθηκε πλήρως, χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα υψηλής κλάσης ενεργειακής απόδοσης, αντλίες θερμότητας για το ζεστό νερό και φυσικά η ηλιακή ενέργεια. Δεν φερθήκαμε στυγνά επαγγελματικά με μόνη κατεύθυνση το εύκολο χρήμα. Όλα έγιναν με σεβασμό προς το περιβάλλον και με οικολογική συνείδηση. Η αισθητική πλέον στο εσωτερικό επικεντρώνεται στην μουσική θεματολογία, με το κάθε δωμάτιο να φιλοξενεί και μια διαφορετική τοιχογραφία από ποικίλες μπάντες. Να αναφέρουμε πως όταν παραδοθεί το κτήριο προς χρήση θα προσφέρει μία από τις ωραιότερες ταράτσες της πόλης. Τριακόσια τετραγωνικά και 360 μοίρες οπτικής θέασης θα διατεθούν αποκλειστικά στους ένοικους. Επιπλέον όσον αφορά την εξωτερική όψη του κτηρίου, θα λέγαμε πως ένα ουσιαστικά άσχημο κτήριο ανατέθηκε σε έναν από τους καλύτερους graffiti artists της Ελλάδας και κοσμήθηκε από μια τοιχογραφία που άλλαξε εξ ολοκλήρου την όψη του. Κάπως έτσι έφτασε το Stay να διαθέτει 7 ορόφους διαμονής, 55 δωμάτια και 180 κρεβάτια. Φιλοξενούνται τόσο κοιτώνες έτσι όπως παραδοσιακά γνωρίζουμε στα hostels, οι οποίοι έχουν δυναμικότητα από τετράκλινα έως οκτάκλινα και διαθέτουν μεγάλα κοινόχρηστα σαλόνια, κουζίνες και μπάνια ,όσο και αυτόνομα δωμάτια που διαθέτουν δικά τους μπάνια, τουαλέτες και κουζινάκια. Στις επιλογές είναι διαθέσιμες οι σουίτες καθώς και οι κοιτώνες αρρένων ή θηλέων. Πέρα από την διαμονή θα προσφέρονται επίσης και κάποιες παράλληλες προαιρετικές υπηρεσίες, όπως το κοινόχρηστο laundry room στο οποίο θα υπάρχει πρόσβαση και εκτός των ενοίκων του hostel, καθώς και το 24ωρο mini market απευθυνόμενο στις βασικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης. Υπάρχει ωστόσο και το μελλοντικό πλάνο για εγκατάσταση υπηρεσίας ξεναγήσεων με την κατοχή δικών μας βανς και οχημάτων μεταφοράς για οργάνωση εκδρομών των επισκεπτών.




Η γειτονιά.

Η γειτονιά δεν γνωρίζει με ακρίβεια το τι πάει να γίνει. Δεν έχει καταλάβει ακόμα τι πάμε να κάνουμε. Νομίζουν ότι θα γίνει καταφύγιο προσφύγων. Υπάρχουν ξενοδοχεία στην γειτονιά ήδη οπότε δεν πρόκειται για κάτι νέο σε αυτήν. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας προβληματισμός καθώς πρόκειται για έναν πυρήνα νεολαίας. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάτι γιαγιάδες που καταριούνται που τους πήραμε το ΙΚΑ. Γενικότερα όμως ο περισσότερος κόσμος χάρηκε διότι αναβαθμίστηκε ένα κτήριο και έχει αλλάξει τελείως η όψη της γειτονιάς. Επίσης θα υπάρχει όλο το 24ωρο ζωή, που για τον περισσότερο κόσμο αυτό σημαίνει ασφάλεια. Θεωρούμε πως όποια ανησυχία και φόβος υπάρχει για πιθανή ηχορύπανση θα προσπεραστεί όταν καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε.



Τιμές.

Προσφέρουμε διαμονή η οποία θα ξεκινάει από 10 μέχρι 13 ευρώ, ανάλογα με το είδος του κοιτώνα φιλοξενίας, ενώ στα αυτόνομα δωμάτια οι τιμές θα κυμαίνονται από τα 25 μέχρι τα 40 ευρώ . Οι δυσκολίες μας εντοπίστηκαν πίσω από τα γνωστά κλισέ της Ελλάδας της κρίσης καθώς και την δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος και των capital controls, που στάθηκαν εμπόδιο στην πρόσβαση μας σε χρηματοδοτήσεις για μια επένδυση τέτοιου μεγέθους. Είμαστε τέσσερις μη δισεκατομμυριούχοι άνθρωποι που το πιστέψαμε και αντέξαμε τον πόνο.

****

Stay Hostel | Ίωνος Δραγούμη 61 | Τ. 231 324 4600

FB.
https://www.facebook.com/stay.skg

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...