HomeΘέματαΤο θεατρικό καλεντάρι του καλοκαιριού

Το θεατρικό καλεντάρι του καλοκαιριού

Τι θα δούμε στο Θέατρο Δάσους και στα θεατρικά φεστιβάλ της περιφέρειας

Το καλοκαίρι ήρθε και μαζί του η ώρα να ετοιμάζουμε τα αφρολέξ για τα θεατρικά ραντεβού μας στο Θέατρο Δάσους, στο Θέατρο Κήπου και φυσικά σε όποιο άλλο ανοιχτό θέατρο υπάρχει πέριξ της Θεσσαλονίκης. Αν και αρκετά σχήματα ακόμα δεν έχουν επιβεβαιώσει ακριβείς ημερομηνίες, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που προκύπτει από την δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά και τις απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις, ο Εξώστης σας παρουσιάζει το θεατρικό καλεντάρι του καλοκαιριού όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής:

Θέατρο στο Πάρκο μας υπόσχεται η ομάδα WΗΥΝΟΤ? που μας καλέι σε ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο στις 23-24/6 στο Πάρκο Ηρακλειώτη (Πεδίο Άρεως). Θεατρικές ομάδες της πόλης αλλά και ανεξάρτητοι ηθοποιοί θα παρουσιάσουν 10 διαφορετικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους.

Πολυαναμενομένες οι δύο θερινές παραστάσεις του ΚΘΒΕ για αρκετούς θεατές αφού συνδυάζουν μοντέρνο ελληνικό θέατρο και αρχαία αττική κωμωδία. “Το Μεγάλο μας Τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές μας και ανοίγει το θεατρικό καλοκαίρι στο Θέατρο Δάσους στις 28 Ιουνίου. Με τους Τάσο Νούσια, Γιώργο Αρμένη και Μαρίνα Ασλανίδου και έναν πολυπληθή θίασο και ορχήστρα που διευθύνει ο Στάυρος Ξαρχάκος. Την σκυτάλη παίρνει η δεύτερη παραγωγή του ΚΘΒΕ, οι αριστοφανικοί “Ιππης” σε σκηνοθεσία Στ. Φασουλή με τους Π. Φιλλιπίδη και Γ. Ζουγανέλη.

Ο Caveman χτυπά πλέον και το καλοκαίρι και ετοιμάζεται για μια ειδική παράσταση στο Θέατρο Δάσους στις 10 Ιουλίου ενώ ο θίασος μιας αγαπημένης παράστασης που είδαμε την άνοιξη που μας πέρασε, το “Αναζητώντας τον Αττίκ” σε σκην. επιμέλεια Σοφίας Σπυράτου ανεβαίνει στις 16-18 Ιουλίου. Μια διαφορετική επιθέωρηση θα έχουν οι Θεσσαλονίκεις να δουν στις 23-24 Ιουλίου με τίτλο “Τι Βουλή θα παραδώσεις μωρή”. Ο θίασος απαρτίζεται από δημοφιλείς ηθοποιούς όπως Α. Παναγιωτοπούλου, Μ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Ρώπα, Α. Καφετζόπουλος, Γ. Σκιαδαρέσης, κ.α. Τα κείμενα υπογράφουν οι Άννα Παναγιωτοπούλου (η οποία επίσης σκηνοθετεί), Αλέξης Καλλίτσης και Μίνως Θεοχάρης.

Για τους μικρούς θεατρόφιλους που θα βρεθούν μέσα στο καλοκαίρι στην πόλη η “Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια” θα κάνει μια εμφάνιση στην σκηνή του Θεάτρου Δάσους. Το ίδιο ισχύει και για ένα από τα πλέον αναμενόμενα αριστοφανικά ραντεβού μας αυτό το καλοκαίρι με τις “Όρνιθες” του θίασου του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στον Γ. Κακλέα, πρωταγωνιστούν οι Β. Χαραλαμπόπουλος και Οδ. Παπασπηλιόπουλος ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ακούγεται η πρωτότυπη μουσική του Μ. Χατζιδάκι.

Το Εθνικό Θέατρο φέτος επέλεξε την Θεσσαλονίκη ως κομμάτι της περιοδείας των θερινών παραστάσεων του. O Νίκος Μαστοράκης σκηνοθετεί τις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη με τους Γιάννη Μπέζο, Μάκη Παπαδημητράτο και Αλέξανδρο Μυλωνά στους πρώτους ρόλους ενώ η δεύτερη παραγωγή είναι ο Αμφιτρύωνας του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή με τους Μουτούση, Ήμελλο, Γουλιώτη, Κουρή, Λούλη, Σαουλίδου επι σκηνής. Οι ημερομηνίες των δύο παραστάσεων είναι 7 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα στο Θέατρο Δάσους.

Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου στο Θέατρο Κήπου κλείνουν φέτος 20 χρόνια συνεχούς πορείας και γιορτάζουν με ένα ειδικό πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων. Μέσα στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν η “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, η συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας και της 5ης Εποχής, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με τους Κ. Καραμπέτη, Στ. Μαϊνα, Ιωάννα Παππά, Γ. Στάνκογλου και σε ρόλο κορυφαίας η Ρίτα Αντωνοπούλου. Επίσης οι “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη από το Θέατρο Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και μουσική Θ. Μικρούτσικου με τους Δ. Λαμπρόγιαννη, Κ. Κόκλα, Γ. Πυρπασόπουλο.
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές από αυτές τις παραστάσεις θα περιοδεύσουν σε θερινά φεστιβάλ που γίνονται σε κοντινές περιοχές όπως το Φεστιβάλ Κασσάνδρας στη Σίβηρη και το Φεστιβάλ Θάλασσας στα Νέα Μουδανιά.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...