HomeNewsroomΒαρβάρα Δουμανίδου : Ο ΦΟΒΟΣ

Βαρβάρα Δουμανίδου : Ο ΦΟΒΟΣ

ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Μια διαφορετική παράσταση βασισμένη στο έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε που ανεβαίνει σε ένα απόλυτα ατμοσφαιρικό μέρος. Ο λόγος για τον Φόβο τον οποίο μας προσκαλεί να βιώσουμε το Θέατρο του Άλλοτε και η σκηνοθέτις της παράστασης Βαρβάρα Δουμανίδου, η οποία μίλησε στον Εξώστη για το έργο.


Ο Πόε δεν μας έχει αφήσει κάποιο ολοκληρωμένο θεατρικό έργο. Τι είναι ο Φόβος;


Είναι μια παράσταση βασισμένη στα τέσσερα γυναικεία πορτραίτα που έγραψε ο Έντγκαρ Άλαν Πόε. Τη Βερενίκη, τη Μορέλλα, την Ελεονόρα και τη Λιγεία. Τα διηγήματα αυτά ήταν η πηγή της έμπνευση μας και πάνω σε αυτά εργαστήκαμε μέσα από αυτοσχεδιασμούς δύο ολόκληρων χρόνων και βαθιάς κατάδυσης στον αλλόκοτο κόσμο του συγγραφέα. Ο Φόβος είναι μια απόπειρα να αγγίξουμε ένα πολύ ιδιαίτερο και παραμελημένο θεατρικά είδος, όπως είναι αυτό των ιστοριών τρόμου. Είκοσι θεατές με τη βοήθεια τεσσάρων ιδιόμορφων οδηγών, περιφέρονται σε έναν παράξενο κόσμο από φασματικές παρουσίες χωρίς την αίσθηση της πραγματικότητας γύρω τους. Τέσσερις γυναίκες στοιχειωμένες από τη μοίρα τους γεννιούνται και πεθαίνουν στην αιώνια ασυνειδησία. Και όλα αυτά με την παρουσία – απουσία του Θεού και του Διαβόλου. Που κανείς δεν ξέρει Ποιος είναι Ποιος. Και κάπου εκεί και ο Θάνατος. Και κάτι ακόμη.

Ο Φόβος απλώνει την δράση του σε ένα διατηρητέο της Θεσσαλονίκης, το Μπενσουσάν Χαν. Η συγκεκριμένη επιλογή σαν χώρος και σαν ντεκορ προσδίδει ατμόσφαιρα εποχής στην παράσταση σας;


Η συγκεκριμένη παράσταση δεν θα μπορούσε να ανέβει σε συμβατικό θεατρικό χώρο. Είναι από μόνη της παράξενη και οι βασικές δομές του θεάτρου όπως το γνωρίζαμε καταργούνται. Οι θεατές περνούν από τον έναν χώρο στον άλλον χωρίς να μιλούν και χωρίς να κάθονται πάντα, χωρίς να υπάρχει σκηνή και πλατεία. Οι θεότητες με τα φαντάσματα γίνονται ένα, οι δυο όχθες του υλικού και αϋλου κόσμου δεν χωρίζονται πια και οι θεατές γίνονται μάρτυρες (και όχι μόνο) μιας τρομαχτικής εμπειρίας. Το Μπενσουσάν Χαν ήταν το μέρος που άρχισα να οραματίζομαι τον Φόβο. και έρχεται να ολοκληρώσει μια εικόνα παράξενη διαφορετική από τα συνηθισμένα θεατρικά δρώμενα όπως τα ξέραμε μέχρι τώρα.

Info

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 09.05-15.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με λειψή την προηγούμενη εβδομάδα λόγω...

Άρτεμις Πυρπύλη: Η φωτογράφος που δίνει σχήμα στις αναμνήσεις

Συνέντευξη: Γιάννης Σιφνιός Ένα καθοριστικό ταξίδι στην Κορσική, η αποτύπωση...

10 χρόνια In-Edit Greece! H Θεσσαλονίκη γίνεται και πάλι το “Λιμάνι της Μουσικής”

Πριν δέκα χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ολύμπιον...

8+1 λόγοι που δεν πρέπει να χάσεις το Hoppy Festival

Άρχισες να μετράς αντίστροφα για το αγαπημένο σου φεστιβάλ...