HomeΘέματαΘεατρική κίνηση στην Θεσσαλονίκη

Θεατρική κίνηση στην Θεσσαλονίκη

Μια διαδραστική παράσταση με τίτλο “Θέατρο έξω από το Θέατρο” παρουσιάζεται για δύο Κυριακές (4 & 11/03 στις 21.30μμ) στο ΚΑΦΩΔΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ (Ιουστινιανού 3, τηλ. 2310 237016) στην οποία ηθοποιοί και κοινό γίνονται ένα, που ο κάθε ένας μπορεί να αλλάξει και να μεταμορφωθεί, να παίξει θέατρο και να σκηνοθετήσει, να τραγουδήσει και να χορέψει, να γελάσει και να κάνει τους άλλους να γελάσουν, να παρακολουθήσει την ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου και να συμμετέχει σε αυτήν. Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του θεάτρου από τις ηθοποιούς Βαρβάρα Δουμανίδου και Μαρία Ράπτη μέσα από παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, τραγούδια και μουσικές (στο πιάνο ο Στέργιος Βαλιούλης) σε μια νύχτα που τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα γίνονται ένα ψέμα και η πραγματικότητα μεταμορφώνεται σε ένα παράξενο σενάριο. και όλα αυτά επιτέλους έξω από το θέατρο και όλα αυτά με πρωταγωνιστές το ίδιο το κοινό.

Μετά την επιτυχημένη πορεία της Ντενεκεδούπολης ήρθε η ώρα για ένα ταξίδι στη Χώρα του Ποτέ με παρέα τον “Πήτερ Παν” στην παιδική σκηνή του ΚΘΒΕ. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα αυτή την Κυριακή 4 Μαρτίου στο Βασιλικό Θέατρο και είναι βασισμένη στο έργο του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου. Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Κυριακή (11.00 και 15.00) και καθημερινές για σχολεία.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την πρωταγωνίστρια Ζέτα Δούκα, τους συντελεστές της παράστασης «Γράμμα σ’ ένα παιδί» και το θέατρο Αυλαία, διοργανώνουν φιλανθρωπική παράσταση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα Βορείου Ελλάδος «Η Λάμψη». Η παράσταση για τον φιλανθρωπικό αυτό σκοπό, θα γίνει την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο θέατρο Αυλαία που στεγάζεται στο κτίριο της ΧΑΝΘ, η ώρα έναρξης είναι στις 9.00 μμ. και το κόστος του εισιτηρίου είναι στα 15 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 2310237700

Προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα της δεκαετίας του ’60, η τρελή κωμωδία «Θα πηδήξω απ’ το παράθυρο» του Ζωρζ Φεϋντώ, δεξιοτέχνη της φάρσας, παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ από την Πέμπτη 1 Μαρτίου και για λίγες παραστάσεις. Ένας φέρελπις πολιτικός με αδυναμία στις γυναίκες, μια απατημένη σύζυγος, ένας άντρας ερωτευμένος μαζί της και ένα κουβάρι παρεξηγησεων και κωμικών καταστάσεων ξετυλίγονται στην σκηνή. Η Μετάφραση και η διασκευή ανήκουν στον Γιώργο Μπονόρα, η σκηνοθεσία στον Μάνο Παπαγιάννη ενώ παίζουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Κάτια Νικολαΐδου Μάνος Παπαγιάννης, Γιάννης Μπουραζάνας, Γιώργος Κρήτος Ελευθερία Ευθυμιάτου.
Η Θεατρική Ομάδα ΜΗΧΑΝΗ παρουσιάζει στις 4 εώς 7 Μαρτίου στο Θέατρο ΟΡΑ το Θεατρικό Αναλόγιο Πάθη και Ανάσταση, το οποίο βασίζεται στο έργο Χριστός Πάσχων ανώνυμου ποιητή του 12ου μ.Χ.αιώνα,σε μετάφραση του Θρασύβουλου Σταύρου. Ο Βυζαντινός λόγιος που συνέθεσε ένα δράμα για τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού, ήταν χριστιανός με φλογερή πίστη και βαθιά ευλάβεια και έδωσε νέο νόημα σ'αυτά χάρη στην ελληνομάθειά του και τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και άλλων κειμένων. Το Θεατρικό Αναλόγιο Πάθη και Ανάσταση προσπαθεί να καταδείξει το διαχρονικό χαρακτήρα του έργου, την αρετή και το ήθος που διακυβεύονται στις μέρες που ζούμε και οι λέξεις να γεμίσουν ξανά με το νόημά τους. Η Επεξεργασία και η διδασκαλία του κειμένου ανήκει στην Λίλια Λύτρα.

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....