HomeΘέματαΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ NOESIS ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΙΒΗ ΣΤΟΥΣ...

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ NOESIS ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΙΒΗ ΣΤΟΥΣ 4 ΠΛΑΝΗΤΕΣ!

H Φωτεινή Κατσάλη Γιβάνη πρωτοσυνάντησε την Φοίβη στα 13 της χάρη σε ένα δημιουργικό παιχνίδι της φαντασίας. Εκ τοτε η Φοίβη στριφογύριζε στο μυαλό της μέχρι που έγινε ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο. Στο αστρικό ταξίδι της Φοίβης παιχνίδι και αρχές γίνονται ένα με σκοπό την ψυχαγωγία των μικρών θεατών. Η Φωτεινή βρέθηκε για μια στιγμή με τον Γιάννη Γκροσδάνη στον Εξώστη του ΝΟΗΣΙΣ, όπου παίζεται με επιτυχία η παράσταση, και μας ξενάγησε στις λεπτομέρειες αυτού του θεατρικού ταξιδιού.

Τι πραγματεύεται το έργο?
Το έργο πραγματεύεται αξίες και αρχές που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να προβάλλονται συχνότερα. Τα παιδιά μαζί με τους ήρωες, μαθαίνουν την αξία των βιβλίων, οραματιζόμαστε έναν κόσμο με οικολογική συνείδηση και αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης, τραγουδάνε νέες μελωδίες και τέλος αναγνωρίζουν ό,τι είναι φτιαγμένο από αγνά υλικά, απορρίπτωντας όσα εμπεριέχουν κακά συντηρητικά και βλαβερές ουσίες.

Ποιος είναι ο στόχος μιας παράστασης για μικρούς και μεγάλους?
Αβίαστα σας απαντώ, η ψυχαγωγία. Είναι πολύ σημαντικό σε μια κοινή έξοδο, παιδιού και γονέα, να περάσουν όμορφα και οι δυο! Ούτε το παιδί να δυσανασχετήσει, ούτε και ο γονιός να βαρεθεί. Πιστεύω, έπειτα και από τα λεγόμενα των έως τώρα θεατών μας, πως η παράστασή μας προσφέρει ψυχαγωγία και όμορφες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους!

Η Φοίβη και η Φωτεινή έχουν κάποια κοινά στοιχεία? Σας αρέσει να δίνετε κάτι από τον εαυτό σας στα έργα σας?
Η Φοίβη και εγώ πρωτογνωριστήκαμε στα δεκατρία μου χρόνια, έπειτα από μια τιμωρία της μαμάς μου! Μια τιμωρία που, ως παιδί, θεώρησα άδικη και για να ξεφύγω και να νιώσω καλύτερα επινόησα τη Φοίβη και το μαγικό της ταξίδι. Περιέγραψα, αν θέλετε, την δική μου τάση φυγής. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που εκφράστηκα γραπτά με διαφορετικό τρόπο και όλο αυτό με συνεπήρε! Βέβαια, από τότε, το αρχικό κείμενο ξαναδουλεύτηκε, φτάνοντας στη σημερινή θεατρική του μορφή. Θεωρώ πως, όταν κάποιος γράφει, είναι σχεδόν αδύνατο να μη περάσει κάτι από τον εαυτό του και την προσωπικότητά του στους ήρωές του.

Γράφοντας ιστορίες για παιδιά δεν αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία? Τα παιδιά ως γνωστόν είναι οι πιο δύσκολοι και πιο ειλικρινείς θεατές.
Προσωπικά δεν αντιμετωπίζω καμιά ιδιαίτερη δυσκολία. Μου βγαίνει αβίαστα! Η φαντασία μου καλπάζει και αυτό είναι που μου αρέσει πολύ στα παιδικά βιβλία και παραμύθια. Όλα μπορούν να συμβούν και να φαντάζουν δυνατά! Στα παραμύθια μου μπορώ να πάρω την μαγική σκούπα από την μάγισσα και να πετάξω ή να γίνω αόρατη, και ότι άλλο βάλει η φαντασία μου! Με δυο λόγια, γίνομαι παιδί και αφήνομαι στο όνειρο!

Related stories

EΡΕΥΝΑ: Τι θέλεις να αλλάξει στην πόλη άμεσα; Πες μας εδώ ανώνυμα

Εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2023, ένα πολύ...

Ζώδια του μήνα: Οκτώβριος

γράφει η Αστέρω ΚΡΙΟΣ Αυτό το μήνα πέφτεις με τα μούτρα...

Ταινίες που δεν το περίμενες, όμως θα σε βάλουν στο φθινοπωρινό κλίμα αμέσως

The Witches of Eastwick (1987) Tρεις γυναίκες εκφράζουν ταυτόχρονα την...

Κριτική Βιβλίου | Μ. Καραγάτσης «Σέργιος και Βάκχος».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Μ. Καραγάτσης «Σέργιος και Βάκχος». Εκδόσεις...