HomeInterviewsΣπύρος Χατζηαγγελάκης

Σπύρος Χατζηαγγελάκης

“Να αφεθούμε στο παραμύθι”

Η ομάδα C for Circus μας έχει δώσει κατά καιρούς ωραίες και εναλλακτικές παραστάσεις επι σκηνής. Αυτή τη φορά ανεβάινει στο σανίδι του Άνετον συμμετέχοντας στην Ανοιχτή Σκηνή του Δήμου Θεσσαλονίκης με ένα παραμύθι του Όσκαρ Ουαϊλντ. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σπύρος Χατζηαγγελάκης μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της παράστασης.

Τα γενέθλια της Ινφάντα: Παραμύθι ή κάτι περισσότερο?
Πάνω από όλα είναι παραμύθι. Από τη στιγμή λοιπόν που αφήνεσαι και επιτρέπεις στον εαυτό σου να ταξιδέψει μέσα από μία τέτοια ιστορία και να ζήσεις μέσα σ’ αυτήν τότε ίσως τα γενέθλια της Ινφάντα γίνονται και κάτι περισσότερο. Τότε «Τα γενέθλια της Ινφάντα» και η ίδια η Ινφάντα (μια πανέμορφη κακομαθημένη λιλιπούτια πριγκίπισσα) μπορεί να αποκτήσει μία άλλη αξία. Μια αξία προσωπική που μπορεί υπό συνθήκες να γίνει και συλλογική.

Ποια είναι η αφορμή για να ανεβάσετε την παράσταση? Και ποιος ο στόχος σας?
Μια εντελώς τυχαία συγκυρία ήταν η αφορμή για να προτρέψω τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να δημιουργήσουμε από κοινού «Τα γενέθλια της Ινφάντα». Διαβάζοντας το έργο του Όσκαρ Ουάϊλντ και σκεπτόμενος την σκηνοθετική συνθήκη διαπίστωσα πως αυτό το έργο, με τα δικά μου μάτια, δεν θα μπορούσε παρά να μιλάει για τις ανθρώπινες αξίες (ηθικές και μη). Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν διαβάζοντας το κείμενο διαπίστωσα πως η δική μου ερμηνεία για τον αντικειμενικό στόχο του παραμυθιού έχει δύο εντελώς αντίθετους πόλους. Οπότε εύχομαι και ελπίζω να παρατηρήσετε αυτήν την αμφισημία μέσα από την εξελικτική πορεία των ανθρώπων.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Ανοιχτή Σκηνή και την μετεξέλιξη του Άνετον τα τελευταία 2 χρόνια σε ένα σημείο συνάντησης των ανεξάρτητων θεατρικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης?
Νομίζω πως, αν και αργά, ήρθε η στιγμή που ο Δήμος έπρεπε να στηρίξει έμπρακτα τα μικρά ανεξάρτητα θεατρικά σχήματα. Τις μικρές αυτές ομάδες, που πάνω από όλα είναι Ομάδες, και οδηγούνται από το μεράκι τους για την θεατρική τέχνη και όχι από το οικονομικό κέρδος. Τα «θέατρα-επιχειρήσεις» έκαναν τον κύκλο τους, ευνοήθηκαν με λεφτά του Δήμου, πούλησαν την όποια καλλιτεχνική ψυχή τους και ουσιαστικά άνοιξαν τον δρόμο για τις νέες Ομάδες της πόλης.
Ο Δήμος αυτή τη στιγμή κάνει αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι μικρές Ομάδες. Παρέχει μια μεγάλη θεατρική σκηνή για την παρουσίαση της δουλείας τους. Πιστέψτε με, δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο.

Info

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...