ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

7 Μαρτίου – 30 Μαρτίου 2013
Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος» Δήμου Νεάπολης Συκεών
Οργάνωση: Vlassis Art Gallery, Tettix Art Gallery & Κέντρο Χαρακτικής Ήλιος

Τον Οκτώβριο του 2012 παρουσιάστηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη μια σημαντική εικαστική έκθεση. Μια εκθεση που είχε ως σκοπό να παρουσιάσει στο εκεί κοινό τη Σύγχρονη Ελληνική δημιουργία. Σήμερα η ίδια έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, ελαφρώς εμπλουτισμένη, προσδοκώντας να αποτελέσει ένα δειγματολόγιο έργων της ελληνικής εικαστικής σκηνής ισάξιο της σύγχρονης τέχνης που συναντάται στο εξωτερικό.

Η ομαδική έκθεση με τίτλο «Εξωστρέφεια», που φιλοξενείται μέχρι τις 30 Μαρτίου στο κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος», σε συνεργασία με την Vlassis Art Gallery και την Tettix Art Gallery, παρουσιάζει τα έργα 49 Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τους επιμελητές της Έκθεσης, να επαναπροσδιορίσουν την ουσιαστική λειτουργία της τέχνης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα μια συνειδητή θέση για το άτομο, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικό-οικονομικής κρίσης. Η τέχνη γίνεται εξωστρεφής, στοχεύοντας να αρθρώσει το δικό της λόγο στα κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας. Πράγματι, όταν αναφερόμαστε σε συλλογικό και όχι σε ατομικό επίπεδο, η εξωστρέφεια δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Η κοινωνία και μέσα σε αυτήν οι επιμέρους ομάδες, ειδικότερα στην εποχή μας, οφείλουν να ανταποκρίνονται προς τους εξωτερικούς, συλλογικούς κανόνες και το πνεύμα της εποχής με διάθεση θετική. Και λέγοντας θετική εννοείται το να σκέφτονται, να αισθάνονται και να ενεργούν σε σχέση με το αντικείμενο και όχι μόνο με το υποκείμενο. Η μετατόπιση αυτή προσανατολίζεται αυτόματα προς τον κόσμο που βρίσκεται έξω και οδηγεί αναπόφευκτα στην εξωστρέφεια.

Η Έκθεση, όμως, δεν αναφέρεται μόνο σε αυτή τη προφανή έννοια της επιδιωκόμενης εξωστρέφειας, αλλά προχωράει βαθύτερα και προσπαθεί να προσδιορίσει εκ νέου τον ορισμό της, αφού τον συνδέσει με τον αντίθετό της όρο, αυτόν της εσωστρέφειας. Και εδώ προκύπτει το εξής παράδοξο. Η εξωστρέφεια πηγάζει από μια στάση εσωστρεφή, όπου το υποκείμενο είναι η βάση του προσανατολισμού, ενώ το αντικείμενο παίζει συνήθως δευτερεύοντα και έμμεσο ρόλο. Η πρώτη κίνηση, σε κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζει, είναι να στρέφεται προς τα μέσα και μόνο τότε εμφανίζεται και αναπτύσσεται βαθμιαία η πραγματική αντίδρασή του. Το δίπολο εξωστρέφειας και εσωστρέφειας γεννά την «εκσωστρέφεια», όρος που χρησιμοποιείται από τους επιμελητές, για να περιγράψει την ουσία της αναφερθήσας Έκθεσης. Πέρα, όμως, από τους παραπάνω ορισμούς, η εξωστρέφεια αναφέρεται και στην γενικότερη πρόθεση για την προώθηση της Ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Η «Εξωστρέφεια» έχει ως σκοπό να αποδείξει ότι η Ελληνική εικαστική σκηνή έχει τις δυνατότητες και μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει εξαγώγιμο προιόν για την Ελλάδα.

Κέντρο Χαρακτικής «Ήλιος»
Λαγκαδά 120 & Δ.Κομνηνού, Νεάπολη Τηλ.2310 533544
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 14:00 – 21:00
[email protected],  [email protected]

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...