HomeΘέματαWORLD-A-REGGAE

WORLD-A-REGGAE

First International Reggae Poster Exhibition

Μιλήσαμε με την Ελληνίδα Μαρία Παπαευσταθίου, που με τον Τζαμαϊκανό MichaelThompson εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τον διαγωνισμό που θα λάβει χώρα στο Block33 μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσίαση της το Νοέμβριο στην Αθήνα.

Γιατί Reggae Poster Contest?
Γιατί Reggae? Εγώ θα έλεγα, γιατί poster contest. Ο διαγωνισμός δεν ξεκίνησε ως μια ιδέα να κάνουμε ένα διαγωνισμό. Ξεκίνησε με την σκέψη ΤΙ να κάνουμε για τη reggae και τη Τζαμάικα. Η ιδέα ήρθε από τον συνεργάτη μου, Michael Thompson. Με τον Michael γνωριστήκαμε στο Flickr, μέσω του blog μου graphicart-news.com. Μετά από μια συνέντευξη που του πήρα για την απίστευτη δουλειά του και αφού γίναμε φίλοι, μου ζήτησε να συνεργαστούμε σε μια μεγαλεπήβολη ιδέα που είχε. Αυτή η ιδέα ήταν η Τζαμάικα να έχει ένα Reggae Hall of Fame για να γιορτάζει αυτή τη μουσική αλλά και για να επωφεληθεί η πόλη του Κίνγκστον και ευρύτερα τη χώρα. Κι αυτό γιατί η Τζαμάικα δημιούργησε αυτή τη μουσική, αλλά πολύ λίγοι επωφελούνται από τα κέρδη της. Όταν λέμε Reggae, εννοούμε όλα τα είδη Τζαμαϊκανικής μουσικής, Ska, Rocksteady, Rootsreggae, Dub, Dancehall και Jamaican soundsystem. Για να το επιτύχουμε αυτό θέλαμε μια πλατφόρμα που να μπορεί να μεταδώσει το μήνυμα παγκοσμίως και η καλύτερη πλατφόρμα είναι η αφίσα. Τώρα έχουμε την προσοχή της Τζαμάικα, αλλά και του κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε ξεκινήσει πλέον ένα rebranding της reggae που ο κόσμος αγάπησε πολύ.
Ένας άλλος λόγος ήταν να βοηθήσουμε οικονομικά και γενικότερα, το σχολείο Alpha Boys' School, στο Κίνγκστον, Τζαμάικα, ένα σχολείο που λειτουργεί από το 1890 υπό την ομπρέλα των sisters of mercy. Χωρίς το σχολείο αυτό, δεν θα είχαμε σήμερα reggae. Ήταν η αδερφή sister Ignatius που έφερε την αγάπη της για τη μουσική στο σχολείο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μεγάλοι πρωτοπόροι μουσικοί έρχονται από το Alpha όπως, Tommy McCook, Don Drummond, Yellow Man κ.λπ. Θέλαμε, αυτές οι αφίσες να δημοπρατηθούν και τα κέρδη να δοθούν όλα στο σχολείο. Μέσα από μια πρώτη δημοπρασία που κάναμε ήδη στη Τζαμάικα συλλέξαμε το πόσο των 6.000 δολ. ενώ μια δεύτερη ετοιμάζουμε για το τέλος του Φεβρουαρίου.

Τι θα δούμε στην έκθεση?
Καταπληκτικές αφίσες φυσικά! Ο κόσμος θα έχει τη χαρά να δει τα 100 καλύτερα, εμπνευσμένα και δημιουργικά πόστερ από τα 1142 που δεχθήκαμε από 80 χώρες καθώς και αυτά που εμείς οι διοργανωτές αλλά και μέλη της κριτικής επιτροπής και φίλοι, προσέφεραν στον διαγωνισμό. Οι αφίσες αποτυπώνουν τα πολλά θετικά μηνύματα της Reggae μουσικής αλλά και το πως η κάθε χώρα βλέπει, νιώθει και εκφράζεται για αυτό το είδος μουσικής.

Πως αντιδράει η γραφιστική στην κρίση που βιώνουμε?
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γραφίστες μπαίνουν στο χώρο του social design και δημιουργούν έργα, διαγωνισμούς και events με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου, κυρίως του εξωτερικού, για τη χώρα μας, να τη γνωρίσουν, να ερευνήσουν, να αναρωτηθούν, να την αγαπήσουν. Μια από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η δουλειά του Χάρη Τσέβη που με το Up Greece ξεκίνησαν μια φανταστική εκστρατεία με πρώτη πόλη τη Νέα Υόρκη. Εγώ προσωπικά ξεκίνησα μια καμπάνια πέρυσι, δημιουργώντας μια σειρά τριών αφισών με θέμα visit Greece, ενώ και ο Michael έχει σχεδιάσει αφίσες για τη χώρα μας που μαζί θα τις παρουσιάσουμε το Μάρτιο στη Σμύρνη στα πλαίσια των εκδηλώσεων του crisis is a Greek word.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα που περνάει η έκθεση στον κόσμο που θα την επισκεφτεί?
Θα έλεγα ότι θα εμπνεύσει το κόσμο της τέχνης, αλλά και θα προκαλέσει ενθουσιασμό στον κόσμο της Reggae. Θα μεταδώσει το πόσο ισχυρό μέσο είναι η αφίσα και πόσο δημιουργική μπορεί να γίνει. Αλλά επίσης, θα μεταδώσει το μήνυμα της Reggae, One Love, αφού μέσα στην τέχνη όλοι είμαστε ίδιοι και ίσοι.

Social design, όπως λέμε…
Όπως λέμε κοινωνική ευαισθητοποίηση…
Είναι ένα δυνατό μέσο μαζικής επικοινωνίας, ένα έργο τέχνης, που όταν εκτελεσθεί σωστά, και έχει μια πρωτοτυπία, προκαλεί οπτικά το θεατή με την πρώτη ματιά. Έχει ένα μήνυμα, μιλάει σε όλους, υπερβαίνοντας τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την πολιτική.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...