HomeΘέματαΘεσσαλονίκη 100+:

Θεσσαλονίκη 100+:

Κρίση και απόκριση: σχεδιάζοντας το φαντ-Αστικό

Τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη ως πειραματικό εργαστήρι επιδιώκει να αναδείξει το σχεδιαστικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 100+. Πόλη και Αρχιτεκτονική. Εκμοντερνισμοί και προσαρμογές» από τις 9/1/13 έως τις 17/1/13, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικολάου Καλογήρου.

Η οικονομική κρίση, με την ταυτόχρονη πτώση του βιοτικού επιπέδου, την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και τη διάρρηξη του αστικού χώρου, οδηγούν στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και την ανάδειξη μιας νέας θεώρησης του ρόλου της αρχιτεκτονικής.
Μέσω αυτής της «ιδιότυπης αστικότητας» το εργαστήριο που εκπροσωπείται από έργα τεσσάρων αρχιτεκτονικών και δημιουργικών νέων ομάδων και αρθρώνεται μέσα από δύο κύριες επιμέρους θεματικές, προσπαθεί να διερευνήσει νέες στρατηγικές σχεδιασμού και τοποθετείται με στοχαστική διάθεση απέναντι στις εξελίξεις που λαμβάνουν ή θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στην πόλη μας.
Η πρώτη ομάδα , με τίτλο της πρότασής της «Υδρ-αστικές μεταβολές» ασχολείται με την κρίση που προκύπτει στον αστικό ιστό λόγω της εμφάνισης κάποιου ακραίου καιρικού φαινομένου. Στην προκειμένη περίπτωση επιλέγεται το ουτοπιστικό σενάριο της ανόδου της στάθμης του Θερμαϊκού. Το παραλιακό μέτωπο επί της Λεωφόρου Νίκης, επανασχεδιάζεται, με βάση τις νέες συνθήκες. Η σχεδιαστική προσέγγιση που επιλέγεται, δεν έρχεται αντιμέτωπη με τη νέα κατάσταση, αλλά προκαλεί τον διάλογο του αστικού χώρου και του υδάτινου στοιχείου.

Η δεύτερη ομάδα, με τίτλο «Public Living Spaces», δηλαδή «Δίκτυο Ζωτικών Δημόσιων Χώρων», ασχολείται με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υπό το πρίσμα μια αρχιτεκτονικής με κοινωνικό προσανατολισμό. Προτείνεται η χωροθέτηση σε κεντρικά σημεία της πόλης, τριών εγκαταστάσεων, διαφορετικών μεγεθών, που σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών, όπως της σίτισης και της προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, όσων το έχουν ανάγκη.
Η τρίτη ομάδα, με τίτλο «LandZcape: upgrading public space, ανω-βαθμίζοντας το δημόσιο χώρο», διερευνά την επανάχρηση του υπάρχοντος κτιριακού υλικού της πόλης, μέσω της μετατροπής τους σε χώρους με καθαρά δημόσιο χαρακτήρα. Επιλέγονται κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα άδεια κελύφη αποκτούν ξανά ζωή μέσω της απόδοσης τους στους δημότες, εμπλουτίζονται με ποικίλες χρήσεις και αυξάνουν με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό των δημόσιων χώρων στο σύνολο της πόλης.
Η τέταρτη ομάδα, με τίτλο «Πολυλειτουργικό κέλυφος», προτείνει την δημιουργία πολυλειτουργικών χώρων σε καίρια σημεία του αστικού ιστού, με σκοπό την εξυπηρέτηση των προκυπτουσών αναγκών. Τα κελύφη αυτά δύναται να εξυπηρετούν άστεγους, να αποτελούν χώρο διανομής συσσιτίων, να εξυπηρετούν το τοπικό εμπόριο, και γενικότερα να μετασχηματίζονται και να φιλοξενούν τις εκάστοτε ανάγκες.
Οι τέσσερις παραπάνω αφηγήσεις στοχεύουν στην ανάκτηση των χαμένων ποιοτήτων της πόλης μας. Σκοπός είναι να προωθήσουμε έναν «συμμετοχικό» σχεδιασμό με αρχιτεκτονικό πρόσημο, να ξανα-ανακαλύψουμε την κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής και να τονίσουμε την ιδιαίτερη και μοναδική ταυτότητα της πόλης μας.

        • Η έκθεση με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100+. Πόλη και Αρχιτεκτονική. Εκμοντερνισμοί και προσαρμογές», διοργανώνεται από το Τεχνικό  Επιμελητήριο Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας, με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 1912-2012» του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, ενώ τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου.
        • Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Νικολάου Καλογήρου, σε συνεργασία με την Αθηνά Χριστίνα Συράκου, αρχιτέκτονα, υποψήφια διδάκτορα του Β’ Τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, και την Αθηνά Βιτοπούλου, αρχιτέκτονα, διδάκτοραEHESS. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σχεδιαστικές τους προτάσεις στον Hugo Hinsley, Housing and Urbanism Director, Architectural Association (UK).
  • Στην έκθεση συμμετέχουν οι φοιτητές αρχιτεκτονικής κατά ομάδα :1η Ομάδα:Αντωνιάδη Κωνσταντίνα, Θεοδωρίδου Λιούμπα, Σταυριανού Δανάη, Στέλιου Σπυριδούλα, Τσούμη Ιωάννα-Μαρίνα. 2η Ομάδα: Μακ-Κιραχαν Ελένη, Μαυρόμουστάκη Κυριακή, Παπαλεξόπουλος Βασίλης, Τσερανίδου Ρωξάνη, Τσόγκας Παναγιώτης, Ψάλτογλου Άρτεμις. 3η Ομάδα: Ιορδανίδου Ευαγγελία, Συνάπολου Αικατερίνη, Τσόχα Ευφημία, Χατζηπαύλου Δήμητρα. 4η Ομάδα: Βραβοσίνου Μυρτώ, Δημοπούλου Μαρία, Πιάχα Μαρία.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...