HomeMind the artΜουσεία - ΓκαλερίΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

5 μουσεία-5 εκθέσεις

Αν δεν έχετε πάει στο Παρίσι, και ειδικά στο Μουσείο του Λούβρου, δεν πειράζει –τουλάχιστον προσωρινά… Ένα μέρος του Λούβρου έρχεται εδώ κι εμείς θα κάνουμε ένα διαχρονικό ταξίδι!

Τις πολλές όψεις του γαλλικού Μουσείου θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μέσα από τις εκθέσεις που διοργανώνονται και φιλοξενούνται στα μουσεία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» με το γενικό τίτλο «Έργα τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη».
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο του Λούβρου, σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της γαλλικής πρωτεύουσας για την Αρχαία Μακεδονία και το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έργα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (Οκτώβριος 2011-Ιανουάριος 2012), και εντάσσεται στις δράσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τα 47α ΔΗΜΗΤΡΙΑ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Πόσο πιο συνοπτικά να σας παρουσιάσουμε τις εκθέσεις; Ιδού παρουσιασμένες σύμφωνα με την ημέρα των εγκαινίων του καθενός, για να μην χάσετε τίποτα!

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ | www.teloglion.gr
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 12:00
«Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας»
Πρόκειται για τη συνομιλία των Ευρωπαίων καλλιτεχνών από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι και τον 19ο αιώνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους μέσα από 82 έργα. Στα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται αρχαίοι ελληνικοί μύθοι όπως τους απέδωσαν από την Αναγέννηση και εξής σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως ο Ραφαήλ, o Annibale Carracci, o Tiziano,o Rubens, o Rembrandt και ο Ingres, με βάση τις γραπτές κυρίως πηγές, αλλά και τα σπουδαία αρχαιοελληνικά γλυπτά που είχαν συγκεντρωθεί σε συλλογές της Αναγέννησης, στο Βατικανό, στη Φλωρεντία κ.α.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00
Εισιτήρια: 5€ γενικής εισόδου. Ισχύουν ατέλειες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | www.amth.gr
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, 20:00
«Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός»

Η έκθεση φιλοδοξεί να ενώσει με το νήμα της αφήγησης το ύψιστο δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, τη Φιλοσοφία, με ένα σπουδαίο πνευματικό και φιλοσοφικό ευρωπαϊκό κίνημα, τον Διαφωτισμό και την ελληνική εκδοχή του, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και ακόμα παραπέρα να προβάλει μηνύματα που συνδέονται με τη σύγχρονη εποχή.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 10:30 – 18:00, Τρίτη – Σάββατο 9:00 – 18:00, Κυριακή 9:00 – 16:00
Εισιτήρια: 6€ γενικής εισόδου, 8€ ενιαίο εισιτήριο, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 4€ μειωμένο ενιαίο, 3€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης l www.mmca.org.gr
Εγκαίνια: Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 13:30
Nan Goldin “Scopophilia”

Η διάσημη φωτογράφος Nan Goldin, προσκεκλημένη από τον σημαντικό σκηνοθέτη του θεάτρου Patrice Chéreau στο πλαίσιο συνεργασίας του Λούβρου με σύγχρονους δημιουργούς, σε διάστημα έξι μηνών φωτογράφησε λεπτομέρειες από πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά του μουσείου, τα οποία επεξεργάστηκε θεματικά και δημιούργησε ένα diaporama, μια ενότητα συνομιλίας των έργων τέχνης με το προσωπικό φωτογραφικό της αρχείο. Το έργο-αποτέλεσμα αυτής της ανάθεσης θα φιλοξενηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 10:00-22:00, Πέμπτη. 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο.10:00-18:00, Κυριακή 10:00-15:00
Εισιτήρια: 4€ γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο και φοιτητικό. Ισχύουν ατέλειες

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης l www.greekstatemuseum.com
Εγκαίνια: Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 20:00
«Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο. Mimmo Jodice & Jean Christophe Ballot»

Η έκθεση συνδυάζει έργα δυο αναγνωρισμένων σύγχρονων φωτογράφων, παραγγελιοδόχων του προγράμματος σύγχρονης τέχνης του Μουσείου του Λούβρου.
Στη φωτογραφική σειρά Les Yeux du Louvre του Ιταλού φωτογράφου Mimmo Jodice, αποτυπώνονται πρόσωπα από ζωγραφικά αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και αντιπαρατίθενται με φωτογραφικά πορτραίτα εργαζομένων στο Μουσείο. Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κοινό το «πορτραίτο» του ίδιου του Μουσείου του Λούβρου, μέσα από φωτογραφίες των ενοτήτων του γάλλου φωτογράφου Jean Christophe Ballot, Le Louvre en Métamorphose, 1992-2002, Le Louvre Transfiguré, 1992-2002 και τη φωτογραφική σειρά για το περιοδικό Architecture Digets.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00
Εισιτήρια: 3€ γενικής εισόδου, 1,5€ μειωμένο και σχολικό, 1€ ομαδικό. Ισχύουν ατέλειες.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού l www.mbp.gr
Εγκαίνια: Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 12:00
«Η λειψανοθήκη του “Αληθούς Σταυρού”»

Ένα σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχοΐας του 12ου – 13ου αιώνα, η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού», το οποίο έφτασε στη Γαλλία, στην πόλη Jaucourt, πιθανότατα ως λάφυρο μετά την Δ΄ Σταυροφορία του 1204, αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης.
Με εποπτικά μέσα αλλά και αυθεντικά έργα από Μουσεία και ιδιώτες, η έκθεση επικεντρώνεται στην πασίγνωστη κυρίως στην Δ. Ευρώπη «Ιστορία του Αληθούς Σταυρού» και την καλλιτεχνική της απόδοση στη θρησκευτική τέχνη της Δύσης και στη μεταβυζαντινή τέχνη της Ανατολής. Φιλοδοξεί επίσης να διηγηθεί στο κοινό την ενδιαφέρουσα πολυσήμαντη ιστορία και χρήση του Σταυρού ως συμβόλου από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 9:00-16:00
Εισιτήρια: 4€ ολόκληρο γενικής εισόδου, 2€ μειωμένο. Ισχύουν ατέλειες.

Και μία ομιλία στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 12:00 (είσοδος ελεύθερη)! Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνδιοργανώνουν ομιλία της Marie-Laure Bernadac, Διευθύντριας του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο του Λούβρου. Μην τη χάσετε!

«ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
12 Οκτωβρίου 2012 – 27 Ιανουαρίου 2013
Για επιμέρους πληροφορίες, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική σελίδα κάθε μουσείου ξεχωριστά.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...