HomeMind the artΜουσεία - Γκαλερί“Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης”

“Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης”

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

21 Σεπτεμβρίου-8 Δεκεμβρίου 2012

Καλό και πλούσιο πολιτιστικά φθινόπωρο. Όχι, δεν είναι ευχή. Είναι γεγονός, αφού, εκτός από τα Δημήτρια, την WOMEX και την έκθεση του Λούβρου σε συνεργασία με πέντε μουσεία της πόλης, έχει ξεκινήσει ήδη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, μια σημαντική έκθεση που έχει προκαλέσει πανελλαδικό ενδιαφέρον.

Η Θεσσαλονίκη των Συλλεκτών. Ιστορίες της πόλης” είναι η εξερεύνηση της πολυσήμαντης, περίπλοκης ιστορίας της Θεσσαλονίκης από την κατεδάφιση των τειχών της (μετά το 1869) μέχρι την μεγάλη πυρκαγιά του 1917.Είναι μια επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωσή της, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ένταξή της στον εθνικό κορμό.
Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες και τα εκθέματα είναι μέρος των συλλογών δεκαπέντε συλλεκτών της πόλης και του εκδοτικού συγκροτήματος “Μακεδονία”. Χρονολογούνται από τις αρχές του 15ου αιώνα και τον 20ο αιώνα. Πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Νομίσματα, χαρακτικά, χάρτες, ομόλογα, μετοχές, ξυλογραφίες, εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, οικογενειακά κειμήλια, γραμματόσημα, φωτογραφίες, στολές, τμήματα οπλισμού, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, το κάθε ένα ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί ως σύνολο προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα μιας αμφίσημης ιστορίας, εκεί όπου καμιά μοναδική ή γραμμική αφήγηση δεν είναι πια εφικτή. Κάθε ένα μπορεί να εκληφθεί ως ένα “σύμπτωμα”, μια απόδειξη ή ακόμα και ένας οδηγός για μια εικονική περιπλάνηση στην πόλη.
Η Θεσσαλονίκη, εδώ και αιώνες, αποτελεί ένα πλούσιο και πολυπολιτισμικό κέντρο. Η έκθεση μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο, για να κατανοήσουμε το σύγχρονο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, να επανεκτιμήσουμε της πολλαπλές “κληρονομιές” της, να διερευνήσουμε τις “δυνατότητες του παρελθόντος” της, καθώς είναι βέβαιο ότι κάτω από την επιφανειακή λήθη, διατηρεί ακόμα το καλειδοσκοπικό της προφίλ.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...