HomeΘέματαBreak The Wall

Break The Wall

Ο τοίχος είχε και θα έχει τη δική του ιστορία. Από το πρώτο γκράφιτι που βρέθηκε στην ελληνική πόλη της Εφέσου, την Πομπηία, όπου ανακαλύφθηκαν επεμβάσεις σε τοίχους που αναφέρονται ή απεικονίζουν πολιτικά σλόγκαν, αποφθέγματα, δηλώσεις μίσους και αγάπης, μέχρι τη Ρώμη της Αναγέννησης όπου οι Ραφαήλ και Μιχαήλ Άγγελος χάραξαν τα ονόματά τους στους τοίχους του Domus Aurea. Και στη συνέχεια με το πρώτο μοντέρνο γκράφιτι της χιπ – χοπ κουλτούρας να εμφανίζεται στους τοίχους του υπόγειου σταθμού της Νέας Υόρκης, τη γκαλερί Fashion Moda στο Bronx να εκθέτει για πρώτη φορά επεμβάσεις σε τοίχους, το Brooklyn Museum να καθιερώνει αυτό ως τέχνη, την εξέλιξη του γκράφιτι σε “street art” και το post-γκράφιτι, τον Banksy, τη χρήση του ως μέσο διαφήμισης και την πλήρη εμπορευματοποίησή του, ο τοίχος θα είναι πάντα ο καμβάς πάνω στον οποίο θα χαράζεται η οποιαδήποτε ιστορία.

“Break The Wall, είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας, που φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Vlassis Art Gallery, από τις 22 Μαίου μέχρι και τις 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 22ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης, PhotoBiennale 2012. Το κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι οι τοίχοι της απρόσωπης πόλης, οι τοίχοι που είναι γεμάτοι συνθήματα, αφίσες, γκράφιτι, “street art”. Σκοπός είναι να εκφραστεί η μνημειακότητα που κρύβουν, η κοινωνική και πολιτική τους σημασία. Η έκθεση προσπαθεί να απενοχοποιήσει τις επεμβάσεις-το γκράφιτι- στους τοίχους και ελπίζει να αφυπνίσει τους θεατές να αναθεωρήσουν τα πιστεύω τους σε σχέση με αυτό. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν το κεντρικό θέμα από διαφορετικές οπτικές. Οι Ζ. Αυγερινός και Ε. Μουρατίδης απομονώνουν τον τοίχο ή κάποιο τμήμα του από το αστικό περιβάλλον και εξετάζουν τα επεισόδια πάνω σε αυτόν, η Ν. Εξάρχου ασχολείται με τα ίχνη που αφήνουν οι άνθρωποι και ο χρόνος πάνω στους τοίχους και ο Β. Φλέσσας παρουσιάζει, με τη μορφή αρχείου από 80 σλάιντς, συνθήματα της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90 και μας καλεί σε μία ιστορική ανασκόπηση των γεγονότων που τάραξαν την Αθήνα εκείνη την εποχή. Στη συνέχεια ο Γ. Χολογγούνης αποτυπώνει στο φωτογραφικό χαρτί την έμμεση παρουσία του ανθρώπου και τα τεκμήρια του πολιτισμού που προβάλλονται πάνω στον τοίχο, οι Κ. Κίτσος και Σ. Σταματίου απαθανατίζουν την καθημερινότητα μέσω του τοίχου και ο Β. Καρκατσέλης τονίζει τη διαχρονική σημασία του τοίχου και αποτυπώνει τις ιστορίες των αποκλεισμένων από τα «μέσα μαζικής εξόντωσης» πολιτών, όπως αναφέρει και ο ίδιος. Ο Σ. Δαγκτζίδης παρουσιάζει τι εκλαμβάνει ο θεατής από τον τοίχο, η Α. Καραποστόλη δημιούργησε μια ηχητική εγκατάσταση για την έκθεση η οποία εξετάζει το όριο του μέσα, του έξω και τέλος οι Poufixte designers productions θα εκθέσουν στον δρόμο, εκεί όπου ανήκει το γκράφιτι και οι επεμβάσεις στους τοίχους, με σκοπό να καταγράψουν την καθημερινότητα και να περάσουν τα μηνύματα που θέλουν.

Break The Wall, είτε με το βλέμμα του φωτογράφου, είτε με το χέρι του καλλιτέχνη που επεμβαίνει στον τοίχο ή έστω και με μια επίσκεψη στον χώρο της γκαλερί.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...