HomeΘέματαΕικαστικό Πάσχα

Εικαστικό Πάσχα

Λίγο πριν το Πάσχα, το Mind the Art του Εξώστη, που θα σας συναντήσει ξανά στις 26 Απριλίου, επιλέγει ορισμένα από τα τρέχοντα, για να μην αισθανθείτε εκκρεμείς μέρες που είναι.

Πρώτα η έκθεση της Έλλης Χρυσίδου, που τελειώνει στις 12 Απριλίου, γι' αυτό τρέξτε! Ίσα που προλαβαίνετε (και μόνο αν είστε από τους πολλούς φανατικούς του Εξώστη, από εκείνους δηλαδή που τον έχουν προμηθευτεί ήδη από την πρώτη μέρα που κυκλοφορεί…)! Μια έκθεση έργων ελαφράς ύλης της 'Έλλης Χρυσίδου σε συνεργασία με τη Θάλεια Στεφανίδου, που επί σειρά ετών έχουν συντονίσει μαζί πολλές εικαστικές δράσεις. Κάνοντας μια κατά κάποιον τρόπο μεταφορά του εργαστηρίου της, η Έλλη Χρυσίδου παρουσιάζει στη γκαλερί Λόλα Νικολάου σχέδια, τετράδια ζωγραφικής, μικρά ζωγραφικά έργα…όλα σε ένα πλαίσιο μιας αναδρομής, με παιγνιώδη χαρακτήρα…σαν ψέματα!

Κι αμέσως μετά -γιατί, αν δεν διαβάζετε, θα τη χάσετε κι αυτή, καθώς τελειώνει λίγες μέρες μετά, στις 15 Απριλίου: ο γάλλος καλλιτέχνης Εric Emo φωτογράφισε τις αθέατες όψεις των γλυπτών του Auguste Rodin και του Antoine Bourdelle (μην με πληγώσετε ανεπανόρθωτα: αν δεν ξέρετε τους δύο αυτούς τελευταίους, ψάξτε!). Ξεκίνησε, μετά από ανάθεση του Μουσείου Rodin, να φωτογραφίζει τα γλυπτά του μεγάλου καλλιτέχνη για να αποκαλύψει κείμενα που βρίσκονταν πάνω ή στην περιφέρειά τους, αλλά η εργασία ξεπέρασε τον τεκμηριωτικό χαρακτήρα. Κοιλότητες, εξογκώματα, το χρώμα του χαλκού μας συστήνουν διαφορετικά τα πρόσωπα των γλυπτών και την όψη τους. Για τον Bourdelle δούλεψε διαφορετικά, αλλά λεπτομέρειες θα ανακαλύψετε στην έκθεση, που διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με το Μουσείο Rodin και το Μουσείο Bourdelle, με την υποστήριξη των Γαλλικών Ινστιτούτων Θεσσαλονίκης και Σλοβενίας.

Ως τις 16 Απριλίου η έκθεση του Στέργιου Στάμου στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου. Θέμα “Μεταναστεύσεις”. Επειδή όμως είμαστε σε περίοδο εσωτερικότητας, αφήνουμε τα περί υψηλής και χαμηλής πολιτικής θέματα ή εκείνα που εδράζονται σε ιστορικά ζητήματα όπως η Υστερία, για την επόμενη φορά!

Μένουμε …”Βαθμηδόν” (φωτογραφίες του Άρι Γεωργίου στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ), καθώς “οι άνθρωποι είναι τα μόνα πλάσματα που φτιάχνουν σκαλοπάτια” (πολύ μας άρεσε αυτό) ή/και οδεύουμε προς τον … “Δρόμο του μεταξιού” που ανοίγει ο Σάμης Ταμπώχ στη γκαλερί Ρωμανού 7 (αν εκδηλώσετε όρεξη για αναπαραστάσεις-εικονογραφήσεις παιδιών, ο Νίκος Τσιαπάρας σας υποδέχεται στην γκαλερί Μetamorfosis).

Εναλλακτικά, ακολουθούμε και τον δρόμο του Έλληνα της Διασποράς Μιχάλη Λεκάκη (γκαλερί Artforum), ο οποίος, αν και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, διατήρησε την επαφή του με τις ελληνικές του ρίζες. Έργα ιστορικά για ακόμη μία φορά από την γκαλερί Artforum.

Από τις τελευταίες, ειδικά οι εκθέσεις του Σάμη Ταμπώχ και του Μιχάλη Λεκάκη είναι πιθανόν καταλληλότερες για το πνεύμα του Πάσχα (και όχι μόνο βεβαίως), καθώς τα αφαιρετικά έργα τους (έργα δηλαδή που δεν παραπέμπουν σε τίποτα εικονιστικό, του έξω γνωστού κόσμου) ευνοούν την εσωτερικότητα που ψάχνουμε και την αναζήτηση μέσα από εικόνες που νοηματοδοτούμε κυρίως μόνοι. Δοκιμάστε το χωρίς φόβο! Καλό Πάσχα.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...