HomeΘέματαΜακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης

Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης

Σημειώστε το ως κατεπείγον! Αν είσαι νέος καλλιτέχνης όλων των μέσων, από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα πιο πειραματικά, αν δηλ. κάνεις γλυπτική, ζωγραφική, video, performance, μουσικούς-εικαστικούς πειραματισμούς ή ό,τι άλλο, ή ακόμη αν δεν είσαι καλλιτέχνης, αλλά είναι οι φίλοι σου, ειδοποίησέ τους για την πρόσκληση που έχει βγάλει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το Μουσείο ξεκινά ένα νέο φεστιβάλ εργαστηριακού τύπου από φέτος και για τέσσερα χρόνια, το φεστιβάλ Inspire: γιατί χρειαζόμαστε κατεπειγόντως έμπνευση, πριν από τα διάφορα, «κουρεμένα» και μη, αναπτυξιακά πακέτα… Τίτλος για φέτος «The world is not enough» και ημερομηνίες διεξαγωγής του εργαστηρίου 4-12 Μαΐου 2012, προθεσμία όμως υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος η 13η Απριλίου (11η Απριλίου αν στείλετε το απαραίτητο υλικό ταχυδρομικά).
Βασική προϋπόθεση είναι να σε ενδιαφέρει η διαδικασία ενός workshop (δηλ. συζητήσεις, ανταλλαγές ιδεών, διαλέξεις κ.ά.), που φέτος θα γίνει με επίσημους προσκεκλημένους τον γάλλο καλλιτέχνη Lionel Estève και τον Έλληνα Αλέξανδρο Τζάννη.

Μειονεκτήματα: κανένα.

Πλεονεκτήματα πολλά και σοβαρά: έξοδα παραγωγής για τα νέα έργα που θα γίνουν θα καλύπτονται από το μουσείο (πάντα με τη συνεργασία των επιμελητών!), το ονοματάκι σας και όλη σας η συμμετοχή θα περιληφθεί σε τετράχρωμο δίγλωσσο μεγάλο κατάλογο, ενώ το τελικό νέο σας έργο θα παρουσιαστεί στην έκθεση που θα ακολουθήσει το εργαστήριο και η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα είδος ερευνητικού καλλιτεχνικού εργαλείου. Τι περισσότερο να θέλει ένας νέος καλλιτέχνης; Σημαντικοί καλλιτέχνες, διεθνής ορίζοντας, πνευματική τροφή, καλλιτεχνική πράξη και άφθονη συμμετοχική εμπειρία, όλα μέσα στο περιβάλλον του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας!

Τη γενική πρόσκληση και την αίτηση συμμετοχής (αυτή απαραίτητη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος) μπορείτε να βρείτε στο link: http://www.mmca.org.gr/mmst/el/announcements.htm
Επειδή αυτός ο κόσμος …δεν είναι αρκετός, σας περιμένουμε να τον ξανα-ανακαλύψτε μέσα από τα δικά σας ιδιαίτερα μάτια και τη σύμπραξη με άλλους καλλιτέχνες. Stay tuned!

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο Μουσείο (συγχωρέστε σήμερα την πολλαπλή αναφορά, αλλά αν δεν παινέσεις κάποτε το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει) σας περιμένει, πέρα από την εναλλασσόμενη μόνιμη συλλογή και τον Τσίζεκ (γι’ αυτόν θα έχετε διαβάσει ήδη), και ο Απόστολος Γεωργίου. Η μεγάλη έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη, που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά εδρεύει πια στην Αθήνα, έρχεται μετά την έκθεσή του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και εμπεριέχει τις αναμνήσεις του καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη του 1950.
Σας παραπλάνησα ήδη σοβαρά: α) Μη νομίσετε ότι ο Γεωργίου είναι μαθουσάλας: απλώς γεννήθηκε μέσα στη δεκαετία 1950. β) Επίσης, μην περιμένετε να δείτε εικόνες Θεσσαλονίκης. Θα δείτε πολλές μορφές, ζευγάρια, μοναχικούς ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες σε διάφορα ενσταντανέ. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη η ατμόσφαιρα των έργων έχει την καταγωγή της στην πόλη που ζούμε (ακόμη), όπως την κράτησε ο ίδιος μέσα του από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Κατά τα άλλα, ο Γεωργίου είναι από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες.
Ανακαλύψτε την ατμόσφαιρα του έργου του και ανακαλύψτε ταυτόχρονα τα ζωγραφικά κενά –αντίστοιχα με τις σιωπές της ποίησης-, την ελλειπτική αφήγηση, τις παύσεις στην ανθρώπινη επικοινωνία και τις σχέσεις, φανταστείτε το πριν και το μετά των εικόνων του. Σηκωθείτε τώρα που βγήκε ο ήλιος και περπατήστε μέχρι το Μουσείο!

Related stories

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Πρεμιέρα με Ρεμπούτσικα, επί σκηνής 270 καλλιτέχνες

Επτά παραγωγές και 15 παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν συνολικά...

Τραπεζάκια έξω: 3 επιλογές για τα ανοιξιάτικα ποτά σου

Είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη και όπως φαίνεται και...

Μια διαφορετική trattoria στα ανατολικά που δεν μοιάζει με τις άλλες

Το όνομά σημαίνει τηγάνι στα Ιταλικά – συνδυάζει την...

Το νεανικό ταβερνείο στην πόλη που έχει και δικό του κόμικ

Στην καρδιά των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται μια κρυμμένη...

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...