HomeΘέματαΔιαδρομές: Από τον 1ο στον 6ο όροφο...

Διαδρομές: Από τον 1ο στον 6ο όροφο και από την Ελλάδα ως την Ουγγαρία

Δύο εξερευνήσεις προτείνονται μέσα από δύο εκθέσεις φωτογραφίας: μία μέσα από πολλά χιλιόμετρα, η άλλη μέσα από ένα σώμα.

Ξεκινώ αντίστροφα, από την τελευταία, από το σώμα δηλ., γιατί το σώμα πάντα έχει προτεραιότητα: ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης είχε “τρυπώσει” στο Ξενοδοχείο Άριστον μαζί με την Λέλα Ράμογλου προτού ολοκληρωθούν οι εργασίες προετοιμασίας για τη 15η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη. Πριν ανοίξει το ξενοδοχείο τις πόρτες του στο κοινό -όχι για να προσφέρει υπηρεσίες, αλλά για να στεγάσει την …συμβιωτική έκθεση “Symbiosis?: Hotel Ariston_Ariston could mean we can live together”-, οι δυο τους περιπλανήθηκαν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου: ο Πλωμαρίτης ημίγυμνος εμψύχωνε κυριολεκτικά το κτίριο, δίνοντας νόημα σε κάθε χώρο που για χρόνια είχε μείνει ανενεργός, και η Ράμογλου ακολουθούσε τα βήματα αποτυπώνοντάς τα. Η συνεργασία τους αυτή έρχεται να ξαναθυμίσει το Άριστον, που σήμερα στέκει αμήχανο μπροστά στο μέλλον του, αλλά και να υπενθυμίσει την πρακτική των καλλιτεχνών -καθώς και την ικανότητά τους- να “κατοικούν” τους χώρους: να τους κάνουν δικούς τους, να υπάρχουν μέσα σ' αυτούς και με κάποιον τρόπο να τους ξαναφτιάχνουν μέσα από αχαρτογράφητες σχέσεις που αναδύονται με το άγνωστο (με την άγνωστη ιστορία, με το άγνωστο παρελθόν, με το άγνωστο μέλλον, με την άγνωστη, αλλά διαισθητικά γνωστή αύρα).

Στην άλλη πρόταση περιήγησης, η βόλτα δεν είναι ανάμεσα σε ορόφους, αλλά σε πόλεις, περιοχές, χωριά, τοπία από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία ως και την Ουγγαρία (ή αντίστροφα, αν θέλετε). Οι “δικοί μας” Άνθιμος Γεωργιάδης και Κώστας Μητρόπουλος (πρακτορείο “Ε79”, του οποίου εικόνες ήταν η ομώνυμη στήλη “Ε79” του Εξώστη, στήλη που ολοκληρώνεται με την έκθεση αυτή) ταξίδεψαν ακολουθώντας τον δρόμο Ε79, πέρασαν από βουνά και ποτάμια, χωριά και πόλεις, είδαν ανθρώπους, τοπία, ζώα κτλ, και ό,τι τραβούσε την προσοχή τους το κατέγραφαν συστηματικά. Προϊόν της προσχεδιασμένης διαδρομής 1300 χιλιομέτρων, που όμως ποτέ δεν έχει προσχεδιασμένο αποτέλεσμα, οι εικόνες τους -υψηλής τεχνικής αρτιότητας-, πολλές από τις οποίες παρουσιάζονται στο Block33. Σ΄αυτές αντικρίζει κανείς το πολυμορφικό και ετερόκλητο πρόσωπο των περιοχών, δυτικό και ανατολικό ταυτόχρονα, σύγχρονο και παλιομοδίτικο, αγροτικό και αστικό, μπροστά και πίσω από τον κόσμο: ένα ενδιαφέρον πολιτισμικό συνονθύλευμα, που δεν περιμένει πεινασμένα μάτια τουριστών για να υπάρξει.

Η έκθεση για τον Ε79 εγκαινιάστηκε παράλληλα με την έναρξη του Balkan Fest, που διοργάνωσε ο Εξώστης, και περιέλαβε τις εικόνες που είχαν παρουσιαστεί στη στήλη Ε79 του περιοδικού, μαζί με τα κείμενα που τις συνόδευαν.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...