HomeΘέματα1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης : «Αρχιτεκτονική...

1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης : «Αρχιτεκτονική και πόλη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη»

18/1/12 – 26/2/12

Η Θεσσαλονίκη καλωσόρισε έναν νέο θεσμό. Στις 18-1-12 εγκαινιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Αρχιτεκτονική και πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η Μπιενάλε περιλαμβάνει μια μεγάλη έκθεση Αρχιτεκτονικής και πέντε παράλληλες δράσεις. Η κύρια έκθεση παρουσιάζει θέματα που αφορούν τις μητροπόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και επικεντρώνεται κυρίως στο δημόσιο και κοινωνικό χώρο αυτών, στην πολιτισμική διαφορά τους, και στις πολιτικές της μετακίνησης και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται ο ρόλος των αρχιτεκτονικών σχολών σε όλα τα παραπάνω και η προβολή των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων σπουδών, μέσα από τις εργασίες των σπουδαστών τους. Συμμετέχουν 25 αρχιτεκτονικές σχολές από 19 πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή, από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, το Σαράγιεβο, τη Λιουμπλιάνα, τα Τίρανα, τη Σόφια, τη Μπολόνια, τη Βενετία, το Μπάρι, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, το Βουκουρέστι, τη Λευκωσία, την Αθήνα, το Βόλο, την Πάτρα, τα Χανιά, την Ξάνθη, και, φυσικά τη Θεσσαλονίκη. Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαφοροποίησε τη συμμετοχή του, επιλέγοντας να παρουσιάσει ως “έκθεμα” την ίδια την πράξη του σχεδιασμού, δηλαδή, τα αποτελέσματα της ερευνητικής και δημιουργικής διαδικασίας ενός εργαστηρίου, με θέμα «Αρχιτεκτονική στις ρωγμές της πόλης» που διεξήχθη πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από την Τετάρτη 11 έως την Παρασκευή 20/1/2012. Το εργαστήριο επιχείρησε να διερευνήσει το ρόλο του σχεδιασμού στη ανάδειξη γόνιμων “ρωγμών” στο πλαίσιο της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας.
Παράλληλα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζεται η έκθεση “Εξωτερικές Σχέσεις. Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γερμανία”, μια παραγωγή του Ινστιτούτου Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων (IFA) και του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων (BAK), που εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, και συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Goethe-Institut. Η Έκθεση παρουσιάζει διεθνή έργα νέων αρχιτεκτόνων από τη Γερμανία, από το 2004 και μετά, σε επίπεδο πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αρχιτεκτονικής τοπίου και εσωτερικών χώρων.
Η Μπιενάλε οφείλει να αξιοποιηθεί από το κοινό της Θεσσαλονίκης, ως ένα εργαλείο για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση δημόσιας συνείδησης, να προβάλει το έργο του αρχιτέκτονα στη σύγχρονη κοινωνία – που στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν αναδεικνύεται όπως θα έπρεπε – πέραν του σχεδιασμού κτιρίων και να επαναπροσδιορίσει την έννοια του αστικού χώρου και τις ποιότητές του. Η Μπιενάλε πρέπει να εδραιωθεί ως θεσμός, τόσο για την προβολή της εν γένει αρχιτεκτονικής, αλλά και για την προβολή της ίδιας της Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε, όμως ότι η Μπιενάλε απευθύνεται τόσο στους ξένους επισκέπτες, αλλά και στους Έλληνες, και με αυτό το σκεπτικό, ελπίζουμε την επομένη φορά να δούμε τα κείμενα που συνοδεύουν τις εκθεσιακές πινακίδες και στην ελληνική γλώσσα.
www.skgarch2012.eu

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...