HomeΘέματαTo πάρτυ τέλειωσε, για να αρχίσει αλλιώς...

To πάρτυ τέλειωσε, για να αρχίσει αλλιώς (;)
Kαλή, τολμηρή χρονιά.

Αν το 2011 τέλειωσε με την αίσθηση ενός ατέλειωτου πάρτυ δεκαετιών, το 2012 μπαίνει με διαφορετική επίγνωση – τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε (μέχρι να καταρριφθεί κι αυτό ως ένας ακόμη μύθος). Και μ’ αυτή την επίγνωση εύχομαι Καλή Χρονιά, και είμαι σίγουρη ότι θα είναι, όχι επειδή θα είναι αντικειμενικά καλύτερη, αλλά επειδή είμαστε μάλλον αρκετά προετοιμασμένοι για το πόσο δύσκολη θα είναι.
Ο Εξώστης όμως συνεχίζει την πορεία του κι εμείς εκεί, στις επάλξεις, όσο αντέχουμε: Mind the art.

Για να αντέχουμε με περίσκεψη συμβαίνουν εκθέσεις όπως της Λυδίας Δαμπασίνα και φαίνεται ότι ο συγχρονισμός τους, ακόμη και εκτός αρχικού προγραμματισμού κάποτε, πέφτει διάνα. Όταν είχα πρωτοδεί το έργο της Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο «Όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί» τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη 2010, όταν έκλεινε η ιστορική γκαλερί της Θεσσαλονίκης ΖΜ, είχα ήδη συγκινηθεί απροσδόκητα. Και η «κρίση» δεν ήταν ακόμη εδώ, τουλάχιστον όπως την εννοούμε ή πολύ περισσότερο τη βιώνουμε σήμερα.
Από τις 13 Ιανουαρίου ξεκινά η έκθεση της Δαμπασίνα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κι εκεί η καλλιτέχνης, μετά την Αθήνα, το Βερολίνο και άλλα, ξεδιπλώνει την προβληματική που έχει ξεκινήσει ήδη το 2008 και που εκεί παίρνει μια ακόμη μορφή. Τίτλος «Party’s over – Starts over» (Το γλέντι τελείωσε – Το γλέντι ξαναρχίζει).
Η έκθεση αποτελείται από μια μεγάλη εγκατάσταση και τρία έργα στον χώρο, καθώς και ένα ενιαίο σύνολο σκηνοθετημένων φωτογραφικών εικόνων μεγάλων διαστάσεων που συνοδεύονται από σύντομα κείμενα προερχόμενα ως επί το πλείστον από τον ημερήσιο Τύπο. Αυτά τα αποσπάσματα λόγου και εικόνας συντάσσουν αφηγήσεις που εξομολογούνται την ποιητικότητα της ανολοκλήρωτης προσπάθειας, την ηθική του αδιεξόδου, ενώ η επικαιρότητα αποκτά άλλες διαστάσεις μέσα από την καλλιτεχνική μετάπλαση και τη σιωπή των εικόνων. Ελλάδα, κόσμος, καθημερινότητα, σύμβολα, πρόσωπα, χειρονομίες και σιωπές. Αυτά –και ίσως άλλα, δικά σας- θα δείτε στην έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης.
Εγώ εύχομαι τολμηρή, γενναία και επινοητική χρονιά σε όλους, σε πείσμα των καιρών.

Ανάλογα εύχεται και η καλλιτέχνης, εγκαινιάζοντας το πρώτο τεύχος του Εξώστη για το 2012: «Μια ευχή για το 2012! Δύσκολο εγχείρημα. Μήπως το να είμαστε γεροί είναι η μόνη ευχή εφικτή αν και όχι σίγουρη; Τα πλοία δεν σφυρίζουν πια στα λιμάνια, ας ευχηθούμε λοιπόν να ξαναπάρουμε την ζωή στα χέρια μας».

Related stories