HomeΘέματαΜικρόκοσμος…

Μικρόκοσμος…

Όλα ξεκίνησαν όταν ως χορεύτρια είχα έναν τραυματισμό στο γόνατο..
Ξεκίνησα yoga κ pilates με την ελπίδα να αποφύγω το χειρουργείο και να «βγάλω» την παράσταση.
Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο χόρεψα αλλά το γόνατο μου δεν με ξαναενόχλησε ποτέ. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας..

Την τελευταία 8ετία πέρασαν από τα μαθήματα μου πολλοί άνθρωποι. Νεότεροι και μεγαλύτεροι, δυνατοί και αδύναμοι, ευλύγιστοι και άκαμπτοι, τραυματισμένοι στο σώμα, πληγωμένοι στην ψυχή, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας…όλοι όμως βρήκαν καταφύγιο στη yoga και το pilates.

Η μέθοδος pilates αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοητικής και σωματικής άσκησης με ένα μεγάλο εύρος κινήσεων. Πολλές από τις μικρές θεραπευτικές κινήσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν για αποκατάσταση, μπορούν να μετατραπούν σε πρόκληση εάν διαφοροποιηθεί η ένταση τους.

Και επειδή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα κίνησης, ανάμεσα στους μαθητές μου θα κανείς, επαγγελματίες χορευτές, ανθρώπους με κήλες στη σπονδυλική στήλη (λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της κακής στάσης σώματος) με οστεοπόρωση ή αρθρίτιδα, ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, έγκυες, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή αλλά και παιδιά με σκολίωση, λόρδωση ή κύφωση.

Ωστόσο ας μου επιτραπεί να τονίσω πως η άποψη ότι «το pilates είναι ήπιας μορφής άσκηση» δεν ισχύει. Αντιθέτως, μπορεί να είναι και πολύ δυναμική.

Η λανθασμένη εντύπωση ότι απευθύνεται σε ηλικιωμένους, τραυματισμένους ή μόνο σε γυναίκες οφείλεται στην ελλιπή ή και κακή εκπαίδευση κάποιων δασκάλων.

Η yoga από την άλλη με τα τόσα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της, με τη φιλοσοφία που τη συνοδεύει αλλά και την πνευματικότητα που τη διέπει δεν αποτελεί μόνο άσκηση αλλά και τρόπο ζωής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που με πλησίασαν για να κάνουν yoga ήταν γιατί έψαχναν λίγη ησυχία, ίσως να φιλιώσουν με τα μέσα τους… και να διαχειριστούν το άγχος τους αλλά στην πορεία διαπίστωσαν πως τα οφέλη της είναι περισσότερα και σημαντικά και ότι φυσικά είναι για όλους!!

(και μιας και υπάρχουν πολλά είδη ο καθένας ας ανακαλύψει ποιο του ταιριάζει)

Ότι αφορά στα παιδιά, αναπτύσσει τη φαντασίας τους, εξελίσσει τη φυσική αντοχή τους και διατηρεί τη συναισθηματική και ψυχική τους ισορροπία.

Με τη yoga, τα παιδιά γίνονται πιο δραστήρια, πιο ευλύγιστα, ευκίνητα και γρήγορα ενώ μέσω των δυναμικών κινήσεων βελτιώνεται ο μεταβολισμός και η υγεία του σώματος (πέψη, ύπνος).
Ότι αφορά στις εγκύους έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες που παρακολουθούν μαθήματα yoga,έχουν καλύτερη στάση σώματος, νιώθουν μεγαλύτερη ευεξία και αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα (παχυσαρκία, πρησμένες αρθρώσεις) καθώς το σύστημα του ορμονικού ελέγχου κρατιέται υγιές και σε εγρήγορση. Επίσης έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κινούνται με χάρη ενώ οι αναπνευστικές ασκήσεις τις βοηθούν να νιώθουν συναισθηματικά δυνατές, ενώ μειώνουν τα επίπεδα άγχους, φόβου και αγωνίας.

Μετά την εγκυμοσύνη, προκύπτουν θέματα όπως δυσκοιλιότητα, πρόπτωση μήτρας, πόνοι στην πλάτη, πεσμένο στήθος, κατάθλιψη και όλα είναι αντιμετωπίσιμα εάν συνεχίσετε να κάνετε yoga. 

Ακόμα η yoga μειώνει τους πόνους της περιόδου, τους πονοκεφάλους και την αϋπνία ενώ υποστηρίζει συναισθηματικά και ψυχολογικά τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση ή όσες έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή.

Τέλος οι ανάστροφες θέσεις που πραγματοποιούνται στον ειδικό τοίχο (iyengar wall) ή στις κούνιες ( yogaswings) βοηθούν στην αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης, απομακρύνουν την ένταση από τους ώμους, τον αυχένα και την πλάτη, βελτιώνουν τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος και μας προσφέρουν έναν πιο σωστό μεταβολικό ρυθμό και αύξηση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο πρόσωπο, το οποίο καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς τα κύτταρα τρέφονται.

Επίσης γίνεται ένα έντονο μασάζ στα εσωτερικά όργανα το οποίο ενισχύει την πεπτική λειτουργία και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, χαρίζοντας ένα αίσθημα ηρεμίας και απόλυτης ευεξίας.

Και πάλι είναι σημαντικό να βρείτε τον κατάλληλο δάσκαλο που θα σας εμπνεύσει, θα σας οδηγήσει στις αναπνευστικές ασκήσεις και στον διαλογισμό ενώ θα σας βοηθήσει να ασκήσετε ταυτόχρονα το σώμα σας.

Στη yoga θα βρείτε σεβασμό, χαμόγελα και βοήθεια. Θα νιώσετε πως ανήκετε σε ένα σύνολο που ο καθένας έχει το χρόνο του και όπου υπάρχει χώρος για όλους!!

Όμορφο δεν ακούγεται;;
Απολαύστε το!!

ΥΓ: Άνδρες! Μην ξεχνάτε πως ο ιδρυτής της μεθόδου pilates ήταν δεινός μποξέρ και ότι οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι yoga ήταν επίσης άντρες.

Η σωστή στάση σώματος είναι σημαντικότατη και η τόνωση του πυελικού εδάφους έχει δείξει πως βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και στην καλύτερη σεξουαλική ζωή!

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...