HomeNewsroomΜια διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης......

Μια διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης… και πολύς χορός αυτή την Κυριακή

Το μέλλον της Ευρώπης στη ΘεσσαλονίκηΟι πολίτες συζητούν: Προκλήσεις, ανάγκες και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την εργασία 20 Μαρτίου 2022, Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Με την έναρξη της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η ζωές μας άλλαξαν ριζικά.Σημαντικοί παράγοντες όπως η υγεία και η οικονομική σταθερότητα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, σε συνδυασμό με μια κλιματική αλλαγή, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας από την πρώτη στιγμή να αντιδράσει εγκαίρως και ουσιαστικά σε όλες τις αλλαγές, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο Next Generation E.U. Ένα σχέδιο ανάκαμψης με σκοπό να επιτρέψει στη γενιά που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης, να δημιουργήσει την κοινωνία που αυτή επιθυμεί, σε μια στέρεη βάση πέντε βασικών πυλώνων. Μια κοινωνία δίκαιη, ισχυρή, υγιή, ψηφιακά βιώσιμη και πιο πράσινη. Στις προκλήσεις που συναντά η Ευρώπη διαλέγουμε να πάρουμε τον δρόμο της ενεργής συμμετοχής, βλέποντας την συγκεκριμένη συνθήκη ως ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε αλλά και να βρούμε λύσεις.

Ένας τρόπος είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης , μια πρωτοφανής διαδικασία άμεσης και ακηδεμόνευτης συμμετοχής πολιτών, που συζητούν και προτείνουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα για την επόμενη μέρα. Στις 20 Μαρτίου στο Ύψιλον στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσουμε για όλα αυτά που διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης με 2 συζητήσεις και ένα εργαστήριο.Επιλέγοντας δύο σημαντικοὐς τομείς, την κλιματική αλλαγή και το εργασιακό μέλλον στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθούν δύο αντίστοιχες συζητήσεις με καλεσμένους άμεσα εμπλεκόμενους με αυτά τα θέματα, αλλά και με πολίτες, οι οποίοι θα ανοίξουν τον διάλογο γύρω από την βιωσιμότητα και την ρεαλιστική απεικόνιση των όλων όσα έχουν τεθεί ως στόχοι.

Η ημέρα θα ξεκινήσει με εργαστήριο για νέους δημοσιογράφους, ενώ κλείσει με ένα line up Ελλήνων μουσικών και Djs.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Media – Social Media Workshop για νέους δημοσιογράφους


13:30-14:45

Όλα είναι Ευρώπη: Πώς (και γιατί) να καλύψεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Γιατί να ασχοληθεί ένας νέος δημοσιογράφος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Τι χρειάζεται να γνωρίζει ώστε να αποκωδικοποιήσει και να αποτυπώσει με ακρίβεια όλα όσα γίνονται στην Ευρώπη; Ποιές είναι οι προσκλήσεις που θα αντιμετωπίσει και ποιά εργαλεία έχει στη διάθεση του για να τις ξεπεράσει; Πώς θα δημιουργήσει ελκυστικό περιεχόμενο στα social media;

Στο συγκεκριμένο εργαστήρι οι Γιάννης Πανταζόπουλος και Τίμος Κουρεμένος, επαγγελματίες δημοσιογράφοι και social media experts μοιράζονται τα μυστικά, την εμπειρία και τις τεχνικές για τη σωστή καταγραφή όλων όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και (θα έπρεπε) να γνωρίζεις, καλύπτοντας τον πιο δημοκρατικό θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέματα, προτεραιότητες, τεχνικές, προκλήσεις αλλά και υπεύθυνη κάλυψη και έγκυρη ενημέρωση για θέματα που επηρεάζουν άμεσα όλους τους πολίτες της Ευρώπης.Facilitators:Γιάννης Πανταζόπουλος – ΔημοσιογράφοςΤίμος Κουρεμένος – ΔημοσιογραφοςΓια το δημοσιογραφικό εργαστήριο ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος.

Κλείσε τη θέση σου και εξασφάλισε τη συμμετοχή σου εδώ: (https://forms.gle/8qgS5KYMCo7wfVin8)

Discussion Panel 1

15:00-16:15

Κλιματική αλλαγή και Ευρώπη του 2030: Προλαβαίνουμε να αλλάξουμε πορεία;

H Ευρώπη του 2055 αποσκοπεί στο να είναι κλιματικά μια ουδέτερη ήπειρος, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και τα οφέλη μιας πράσινης πολιτικής γραμμής. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζονται σταθερά βήματα, με πρώτο στόχο το 2030 και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 55%. Αλλά και με την παρότρυνση όλων να αλλάξουμε συνήθειες, ώστε να μην ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου.

Υπάρχει ακόμα χρόνος ή πρέπει οι αποφάσεις να είναι ακόμα πιο ριζοσπαστικές και άμεσες;Στη συζήτηση συμμετέχουν, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού Enaleia Νίκος Θεράπος και η δημιουργός του Α little shelter Κατρίνα Τσάνταλη. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου.

Moderation: Δώρα Αναγνωστοπούλου – Δημοσιογράφος

Μαρία Σπυράκη – ευρωβουλευτής

Νίκος Θεράπος – Εναλεία

Κατρίνα Τσάνταλη – A little shelter


Discussion Panel 2

16:30-17:45

Next Generation EU: Ευρωπαϊκό εργασιακό μέλλον, προκλήσεις, αλλαγές και ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εργασιακή πραγματικότητα, η ανάγκη για περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό είναι εμφανέστατη. Πέρα όμως από την εξειδίκευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα, η δυνατότητα ευελιξίας ανάμεσα σε πολυπαραγοντικά εργασιακά περιβάλλοντα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Αυτή η νέα εποχή, μαζί με τις προκλήσεις που δημιουργεί, φέρνει στο προσκήνιο νέες ευκαιρίες, γεννά νέες ιδέες και αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Στη συζήτηση συμμετέχουν o ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ο κάτοχος της Έδρας UNESCO on Futures Research στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος καθώς και ένας από τους δημιουργούς της Hackney Clothing και youtuber Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης.

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα.

Moderation: Αλεξάνδρα Γούτα – Δημοσιογράφος

Κωνσταντίνος Αρβανίτης – ευρωβουλευτής

Στέφανος Λέτσιτς Σόφτσης – Hackney Clothing

Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος – έδρα UNESCO on Futures Research στο ΙΤΕ

Μουσική

Ένα line up Ελλήνων μουσικών και Djs θα ολοκληρώσουν την ενότητα σε ένα μουσικό πάρτι μέχρι το τέλος της Κυριακής.

Έναρξη στις 13.30 Είσοδος ελεύθερη

Συναυλίες : Danai Nielsen, Vassilina

DJ Sets: Ison, Symmetric

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...