M83

Να 'μαι λοιπόν μετά από μέρες και πάλι μπροστά στη λευκή οθόνη με τον κέρσορα που αναβοσβήνει. Για σένα είναι χαρτί, τυχερέ. Δεν πρόλαβα να σου γράψω για τον Prins Thomas, το Rodriguez Jr. αλλά και την επιστροφή του And.Id στην πόλη οπότε έλεγα να κάνω την υπέρβαση και να γράψω για το Sasha. Ένα φρέσκο και καθόλου ξεπερασμένο από την ίδια τη μουσική όνομα, στον οποίο έσπευσε βραδέως ο κόσμος να κολλήσει τα τελευταία ένσημα στο κούτελο πριν λίγες μέρες. Μη μου συγχίζεσαι φίλε προγκρεσιβά. Δε θα το κάνω. Εγώ και ο λαγός του ανεκδότου.

Προτιμώ να σου προτείνω δύο δίσκους οι οποίοι αναμένεται να παίζουν στο δικό μου repeat το επόμενο διάστημα.

Μ83 – Hurry Up, We 're Dreaming [Mute]

Ποιός τρελός θα έγραφε και θα ηχογραφούσε διπλό άλμπουμ εν έτει 2011?
Καλλιτέχνης μοναδικής έμπνευσης με πολλά κιλά ταλέντο, ο γάλλος Anthony Gonzalez δε βασίστηκε σε κανένα μουσικό πρότυπο αλλά ούτε και στον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνεται η μουσική στις μέρες μας. Στην ως τώρα δισκογραφία του, ο M83 είχε πάντα τον τρόπο να μας παρουσιάζει πολύχρωμα ηχητικά τοπία. Με το Hurry Up, We 're Dreaming τα τοπία παραμένουν και ο ίδιος κατάφερε ένα άλμπουμ με βάρος και βάθος. Η βάση του – όπως λέει ο ίδιος – είναι τα παιδικά συναισθήματα. Το παρουσιάζει σαν ένα αφιέρωμα στην παιδική του ηλικία, κάτι που κάνει ακόμη πιο εμφανή την επιλογή 80s pop ήχων, αλλά και του στοιχείου της γνήσιας έκπληξης. Είναι ονειρεμένο. Σου δίνει την αίσθηση, όχι ότι είσαι σε άλλο κόσμο, αλλά ότι είσαι στο σωστό δρόμο για εκεί. Ταυτόχρονα είναι τόσο δύσκολο να το περιγράψεις με λέξεις, οπότε καλύτερα κάθισε αναπαυτικά και απόλαυσε αυτό το απόκοσμης ομορφιάς μουσικό ταξίδι να ξεδιπλώνεται στ' αυτιά σου. Οδηγός είναι αυτός ο εξαιρετικά χαρισματικός καλλιτέχνης. Αριστούργημα.

Ben UFO – Rinse:16

Ο Ben UFO (η αλλιώς Ben Thomson) είναι απ' αυτούς τους σπάνιους τύπους που κατάφεραν να φτιάξουν το όνομα τους αποκλειστικά και μόνο μεσω του DJing. Έχει τέτοιο μουσικό υπόβαθρο που ποτέ δε μπορείς να ξέρεις τι σε περιμένει σ' ένα DJ set του. Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στην tracklist του mix, αυτομάτως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνει να ταιριάξει τόσο διαφορετικά μεταξύ τους κομμάτια. Μα τους χίλιους δίσκους! Κλασσική House, Vintage Garage, Techno, Dubstep και Electronica περιλαμβάνει το μενού. Αντίθετα με άλλα mixes της σειράς που προσπαθούν βιαστικά να χωρέσουν όλες τις πρόσκαιρες επιτυχίες, ο Thomson χρησιμοποιεί και mixarei κομμάτια 5ετίας που στο κύκλωμα της ηλεκτρονικής μουσικής θεωρούνται -βλακωδώς – παλιά. Κι εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ ενός ακόμη mix και αυτού που παρουσιάζει ο Ben UFO. Δε χρειάζεται να φορτώσει το mix με αποκλειστικότητες, όταν οι επιλογές είναι τόσο καλές. Το DJing είναι πολύ περισσότερο απ' το να μιξάρεις όλα τα ακυκλοφόρητα απ' τα μεγάλα ονόματα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Όταν μάλιστα ένα mix σε κάνει να αναρωτιέσαι τι μπορεί να έκανε πίσω απ' τα θεωρητικά decks ο τυπάς με τ' ακουστικά, να ξέρεις ότι μάλλον έχεις χτυπήσει φλέβα χρυσού.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...