HomeInterviewsΛίγες μέρες πριν την παρουσία του στο...

Λίγες μέρες πριν την παρουσία του στο Balkan Festival, o Robert Soko έρχεται στον Εξώστη

Ο μουσικός παραγωγός Robert Soko ένας από τους πιο ταλαντούχους και πετυχημένους Dj του είδους του με αφορμή την παρουσία του στο 1Oo Balkan Festival στις 21/10 στον Πολυχώρο WE, κάνει μια στάση στον Εξώστη, να μας μιλήσει για την Βαλκανική κουλτούρα και μουσική, την πορεία του και την ζωή του.

Το Balkan Festival αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του σε λίγες μέρες με μουσικές, γεύσεις και την προβολή του Ντοκιμαντέρ Here we move, here we groove. Ο Robert Soko παραγωγός του ντοκιμαντέρ θα μας παρασύρει μετά τη λήξη των Live σε ένα απίθανο πάρτι, όπως μόνο εκείνος ξέρει.

Σας περιμένουμε!

Ξεμακραίνοντας από την αμηχανία του πρώτου καιρού πολλοί μιλάνε για εποικοδομητικό χρόνο με τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που αγαπούν. Εσείς πως περάσατε αυτά τα δύο χρόνια;

Στην πραγματικότητα, για μένα ήταν μια υπέροχη στιγμή. Όπως θα δείτε στην ταινία, λέω ότι θα ήθελα πολύ να σταματήσω για ένα χρόνο και να δω τι θα συμβεί. Και το σύμπαν μου έδωσε το lockdown και με έκανε να σταματήσω για δύο χρόνια. Η αποχή από τον τρελό νυχτερινό τρόπο ζωής μου έκανε καλό, επανασυνδέθηκα με τον εαυτό μου, έκανα γιόγκα όπως όλοι οι άλλοι, και μάλιστα έμαθα να παίζω πιάνο, κάτι που ήταν ένα παλιό παιδικό όνειρο για μένα.

Ας πάμε λίγο πιο πίσω και πείτε μας πως γεννήθηκε η ιδέα για το BalkanBeats SoundSystem

Πριν από περίπου 30 χρόνια, ξεκίνησα το πρόγραμμα BalkanBeats. Ονομάστηκε κάτι άλλο και πήρε αυτό το όνομα μόλις πριν από 20 χρόνια, αλλά βασικά ήταν το ίδιο έργο: βαλκανική μουσική αναμεμειγμένη με σύγχρονες μελωδίες σε mainstream πίστες χορού, ενάντια στον εθνικισμό μας πίσω στην πατρίδα. Το ηχοσύστημα BalkanBeatsήταν ένα λογικό επόμενο βήμα, σε μια προσπάθεια να παράξω τη δική μου μουσική, μαζί με βαλκάνιους μουσικούς.

Η Βαλκάνια μουσική διαδρομή έχει μεγάλη ιστορία και εξέλιξη. Ποια χρονική της περίοδος είναι αυτή που ξεχωρίζετε

Δεν είναι μόνο θέμα χρόνου, αλλά και περιοχών. Μου αρέσουν πολλές περίοδοι και πολλά στυλ, από την παραδοσιακή Βοσνιακή Σεβντά, που μου προκαλεί ανατριχίλα, μέχρι την τρελή περίοδο του κινήματος του Νέου Πριμιτιβισμού, το οποίο ήταν ένα κίνημα στη δεκαετία του 1980 στο Σεράγεβο της άκρως πολιτικής σάτιρας. Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να μην πέσω σε αυτή τη mainstream, φανταχτερή μουσική που αποκαλούσαμε turbo folk, την οποία πάντα απέρριπτα για την εθνικιστική και βαριά χροιά της. Και αυτό που με σκοτώνει, είναι ότι πλέον αυτοχαρακτηρίζονται ως «balkanbeats», όταν αυτό το όνομα δημιουργήθηκε ακριβώς σε αντίθεση με αυτούς. Η ζωή είναι ειρωνική!

Στο σπίτι τι μουσική συνηθίζετε να ακούτε;

Ποικίλλει πραγματικά, όσο αγγίζει την καρδιά μου: από το Fado έως τη Sevdah, μέσω του Tom Waits, του Σοπέν και του Khaled.

Αγαπημένος σας δίσκος; Αγαπημένος μουσικός;

Το δικό μου φυσικά! Και αγαπώ τον εαυτό μου!

Η μουσική τελικά είναι η κοινή μας γλώσσα και ο κοινός μας τόπος;

Είναι στην πραγματικότητα ένας από τους λίγους χώρους που μπορούν να συνδέσουν τους ανθρώπους πέρα από μια κοινή εποχή ή πολιτισμό. Γι' αυτό μου αρέσει να κάνω αυτό που κάνω. Συνδέεσε τους ανθρώπους μέσα από ρυθμούς και χορό. Γεγονός απολύτως απαραίτητο, σε αυτούς τους ολοένα και πιο διχαστικούς καιρούς.

Ξεχωρίζετε κάποιο live, party που έχετε διοργανώσει; Σε ποια πόλη / χώρα θα σας μείνει αξέχαστο;

Πρόσφατα μέτρησα: έκανα περισσότερα από 500 πάρτι σε όλο τον κόσμο. Μερικά τα θυμάμαι περισσότερο από άλλα, όπως για παράδειγμα τις πρώτες φορές στην Ιαπωνία, όπου δυσκολευόουν να επικοινωνήσωμ άπωνες λόγω γλώσσας. Επίσης, στη Νότια Αφρική, είδα μια τοπική μπάντα να ερμηνεύει ένα από τα λαϊκά μας τραγούδια και αυτό ήταν επίσης τρελό. Ή την εποχή που αυτός το ιστορικό κλαμπ, Le Divan du Monde, κυριολεκτικά έπιασε στις φλόγες κατά τη διάρκεια του σετ μου.

Γνωρίζετε Έλληνες μουσικούς; Έχετε συνεργαστεί ποτέ;

Φυσικά και αγαπώ την ελληνική μουσική! Ίσως ως Έλληνες να το βρίσκετε περίεργο, αλλά πάντα συμπεριλαμβάνω συρτάκι (Ζορμπάς) στο σετ μου και ο κόσμος τρελαίνεται. Μια από τις αγαπημένες μου μουσικούς είναι η Χάρις Αλεξίου και λατρεύω το τραγούδι της Το Τανγκό της Νεφέλης… Και ναι, όλα αυτά τα χρόνια, έχω συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, καθώς είστε και εσείς μέρος των Βαλκανίων 😉 για παράδειγμα οι Κόζα Μόστρα και η Αιμιλία Βαρανάκη, που μπορείτε να δείτε και στην ταινία.

Υπάρχει ιδανικό κοινό;

Όταν είναι μόνο κορίτσια που με κοιτάζουν. Αυτό το κοινό αγαπώ.

Έχετε δουλέψει και ως οδηγός ταξί για αρκετά χρόνια, όπως αναγράφεται στο βιογραφικό σας. Σίγουρα με τις ατέλειωτες διαδρομές με πολλούς, διαφορετικούς ανθρώπους καθημερινά θα έχετε να μας διηγηθείτε μια ιστορία.

Στην πραγματικότητα εργάζομαι πάνω σε ένα βιβλίο που συνδέει την εποχή που οδηγούσα το ταξί μου και την εμπειρία του BalkanBeats. Δεν θα μπορούσα να αποδώσω σωστά καμία από τις καλές ιστορίες σε αυτή τη συνέντευξη, μιας και η καλή αφήγηση απαιτεί χρόνο και χώρο, ειδικά όταν πρόκειται για τις μικρές συναντήσεις της ζωής. Έτσι υποθέτω ότι θα πρέπει να περιμένουμε :-). Αν θέλετε πραγματικά να ρίξετε μια ματιά, εδώ είναι μια πρώτη ιστορία έναρξης για την επερχόμενη συλλογή συνεντεύξεων, ιστοριών και ανέκδοτων > https://balkan-beats-book.online/ (ιστοσελίδα & εργασία σε εξέλιξη)

Πείτε μας λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ Here we move – Here we groove που θα παρακολουθήσουμε στο Balkan Fest και είστε παραγωγός και πρωταγωνιστής.

Ήταν ο σκηνοθέτης που σκέφτηκε την ιδέα. Ήμουν απλά ένας άμισθος ηθοποιός 🙂 Αλλά είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Ελπίζω να σας αρέσει πάρα πολύ.

Αλλάζει η μουσική, αλλάζει η τέχνη γενικότερα. Εσείς νοιώθετε να αλλάζετε

Φυσικά και άλλαξα. Έχω γεράσει. Ωρίμασα. Οι προτεραιότητές μου είναι διαφορετικές. Έχω ένα μεγάλο αγόρι και ένα κοριτσάκι στο μεταξύ και είναι το κέντρο της ζωής μου με έναν τρόπο που νομίζω ότι πριν από 20 χρόνια δεν θα μπορούσε να συμβεί. Έχω ήδη πετύχει πολλά, υποθέτω, οπότε μπορώ να κάνω μερικά βήματα πίσω. Ανησυχώ όμως για το πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο και τι είδους κόσμο αφήνω στο κορίτσι μου. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε ότι μετά από τόσο μεγάλες προσπάθειες ανάμειξης ανθρώπων και αγώνα για ανοχή και κατά του μίσους, βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Παρόλα αυτά, το κορίτσι μου μιλάει 5 γλώσσες και είναι μόλις 6 ετών, οπότε υποθέτω ότι το πεπρωμένο της είναι να αναμειχθεί και να προχωρήσουμε σαν κοινότητα. Η κίνηση είναι η μόνη λύση σε αυτή την τρελή ζωή..

Τι θα θέλατε να ζήσετε, να δείτε, να δοκιμάσετε στην Θεσσαλονίκη;

Ανυπομονώ πραγματικά να επιστρέψω σε μια συγκεκριμένη ταβέρνα στην αγορά στο κέντρο της πόλης σας και να πιω ένα ποτήρι τσίπουρο. Και αυτή η θέα πάνω από τη θάλασσα… ουφ… Γεια Μας!


Balkan Fest 2022
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022
Πολυχώρος WE

Είσοδος:

Προπώληση 8€ [viva.gr & Πολυχώρος WE] | Ταμείο 10€
Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου το Balkan Fest ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό της πόλης για δέκατη φορά! Καλλιτέχνες από χώρες των Βαλκανίων μας προσκαλούν σε ακόμα μία μοναδική γιορτή εμπνευσμένη από την τοπική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το περιοδικό Εξώστης, η ΜΚΟ Παιδιά Εν Δράσει, η πλατφόρμα PerformAnts και ο Πολυχώρος WE ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνδιοργανώνουν ένα καλλιτεχνικό φεστιβάλ με επίκεντρο την πολύπαθη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου και την προβολή του πολιτισμού της, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των κοινών τους ριζών και παραδόσεων. Μουσική, συναντήσεις, προβολές, χορευτικά σχήματα, αναβίωση λαογραφικών εθίμων και γευσιγνωσία!

Το κοινό της φετινής διοργάνωσης του Balkan Fest θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μουσικές καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές και βαλκανικό street food!


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μέχρι στιγμής περιλαμβάνει:

*Μουσική*
Koza Mostra (GR)
Balkan Melody (GR)
ORKESTAR DZELAL MLADI AGUSEVI (RNM)
BALKAN BEATS PARTY BY ROBERT SOKO dj set (BA)

*Σινεμά*
Προβολή του ντοκιμαντέρ Here WE Move Here WE Groove. Μια συγκλονιστική και ελπιδοφόρα ιστορία για τη δημιουργία «γεφυρων» μέσω της μουσικής. Ο DJ Robert Soko, που έγινε γνωστός με τους Balkan Beats, αγκαλιάζει τις μουσικές επιρροές από τους νεοφερμένους στην πολυπολιτισμική Ευρώπη.

* Balkan Street Food *
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα

Σας περιμένουμε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο WE!

Το BalkanFest2022 πλαισιώνεται από παράλληλη εκδήλωση με θέμα Βέλτιστες πρακτικές διοργάνωσης συναυλιών με σκοπό να συζητήσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν κατά το κλείσιμο μιας συναυλίας και τον ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιμετώπισή τους. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πλατφόρμας Performants (https://performants.net), η οποία είναι ένα εύχρηστο εργαλείο διοργάνωσης και διαχείρισης συναυλιών, που αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή συναυλιακούς χώρους με ταιριαστά συγκροτήματα βάση του ιστορικού των συναυλιών τους, απλοποιώντας παράλληλα πολύπλοκες διαδικασίες, όπως οι τεχνικές συνεννοήσεις και η προώθηση. Το Performants χρησιμοποιήθηκε στη διοργάνωση του BalkanFest 2022 για την επιλογή των μουσικών σχημάτων. Η ανάπτυξή του έγινε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (https://performants-project.gr)

Με την υποστήριξη:
ΖΟΟ 90,8 | 96,8 Velvet | 100,3 Τρανζίστορ | The Opinion | Shook Radio 104,4 | Ράδιο Σάρωθρον | Eradio | Edaily | Rejected.gr | Beater.gr | Typosthes | Karfitsa

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....

Οριακά πέρασε τη βάση η καθαριότητα, τα ΜΜΜ και η εικόνα της πόλης από τους επισκέπτες της

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έθεσαν τον πήχη...

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...