HomeMind the artΒιβλίοLaurent Binet: «Αξιοποιώ τη λογοτεχνία προς όφελος...

Laurent Binet: «Αξιοποιώ τη λογοτεχνία προς όφελος της ιστορίας»

Ο Γάλλος συγγραφέας, Laurent Binet, επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου για την παρουσίαση του ιστορικού του μυθιστορήματος, HHhH.

Παρουσιαστής του συγγραφέα ήταν ο μεταφραστής του βιβλίου, Γιώργος Ξενάριος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το έργο «θέτει το πρόβλημα της παρουσίας του συγγραφέα», καθώς «από τη μεταμοντέρνα εξαφάνισή του περνάμε στη μεταμεταμοντέρνα επανεμφάνισή του στο τέλος». Ο Binet προσεγγίζει το βιβλίο του με ένα «σαφή αριστερό προσανατολισμό», ενώ προσφέρει τη δυνατότητα στην ιστορία «να εισβάλλει αφτιασίδωτη».

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ο συγγραφέας σημείωσε ότι η περίπτωση Χάιντριχ φανερώνει έναν «άνθρωπο-κλειδί» για τους ναζί, όντας εκείνος που ανέλαβε τη μετάβαση «στο βιομηχανικό στάδιο των θαλάμων αερίων». Η πρόθεσή του δεν ήταν η χρήση της ιστορίας προς όφελος του σεναρίου, αλλά στόχευε στη δημιουργία ενός non fiction novel: στην αξιοποίηση της λογοτεχνίας για χάρη της ιστορίας. Ο συγγραφέας παραδέχτηκε ότι χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει το HHhH, ενώ αναφορικά με την επικείμενη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη αποκάλυψε ότι η έκρηξη της βόμβας σε αργή κίνηση είναι ένα από τα παραδείγματα που δείχνουν την τάση του να λειτουργεί με θεατρικές και κινηματογραφικές σκηνές, επηρεαζόμενος κυρίως από τον Αμερικανό σκηνοθέτη, Brian De Palma.

To HHhH (Himmlers Hirn heist Heydrich, Ο Εγκέφαλος του Χίμλερ λέγεται Χάιντριχ) αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα ανασύνθεσης του πολιτικού και στρατιωτικού κλίματος την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Πραγματεύεται την Επιχείρηση Ανθρωποειδές, το σχέδιο δολοφονίας του Χάιντριχ από δύο Τσεχοσλοβάκους καταδρομείς, οι οποίοι εστάλησαν από την εξόριστη στο Λονδίνο κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας. Μέσα από την ηρωική απόπειρα των δύο ανδρών να προκαλέσουν ένα συμβολικό πλήγμα στο Γ' Ράιχ, ο συγγραφέας μας μεταφέρει με δημοσιογραφικό κι αντικειμενικό τρόπο στην περίοδο του μεγάλου επεκτατισμού του ναζιστικού καθεστώτος. O Ράινχαρντ Χάιντριχ (1904-1942) ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χίμλερ. Η προσήλωσή του στο Γ' Ράιχ και η βαναυσότητά του εναντίον των Εβραίων έχαιραν της εκτίμησης του Χίτλερ και δικαιολόγησαν την απόδοση ψευδώνυμων, όπως «ξανθό κτήνος», «ο χασάπης της Πράγας» κι «ο άνθρωπος με τη σιδερένια καρδιά». Γεννημένος από γονείς μουσικούς, ο Χάιντριχ ανέπτυξε από νεαρή ηλικία το ταλέντο στο βιολί κι έλαβε καλή παιδεία. Ο Χίτλερ έβλεπε στο πρόσωπο του πειθαρχημένου ξανθού με τα γαλάζια μάτια τον ιδανικό τύπο άριου άνδρα. Τόσο ο ίδιος όσο κι ο Χίμλερ τον αγαπούσαν. Όλοι οι υπόλοιποι τον φοβόντουσαν κι εκείνος τους αντιμετώπιζε με αλαζονεία κι έπαρση.

Δομές αντίθεσης ξεδιπλώνονται σε ένα εύθραυστο υπαρξιακό πεδίο: συμβιβασμός κι εκδίκηση, συντροφικότητα και προδοσία, προσμονή και φόβος. Ο Χάιντριχ ενσαρκώνει με απόλυτο τρόπο το δίπολο της αγάπης και του μίσους. Από τη μια πλευρά, ο αυτουργός της τελικής λύσης για το εβραϊκό ζήτημα αποδεικνύει την πίστη κι αφοσίωσή του στον Φύρερ. Από την άλλη πλευρά, εκδηλώνεται το απύθμενο μίσος του, όχι μόνο για τους Εβραίους, αλλά για τον Άλλον. Η ψυχωτική εμμονή του τον κατέστησε αδίστακτο στα μάτια όλων και τον ιδανικό αντικαταστάτη στην αρχηγία του Γ' Ράιχ. Το έργο μας δίνει την εντύπωση της συνεχούς κίνησης, της επικείμενης ανατροπής, του χρόνου που πάντα προλαβαίνει τα ανθρώπινα σχέδια. Η προσωπική ζωή του Χάιντριχ – η αδυναμία του στο άλλο φύλο, οι μουσικές του ευαισθησίες, η μοναχικότητά του – επιχειρείται ανεπιτυχώς από τον συγγραφέα να ανθρωποποιήσει τον Χάιντριχ απέναντι στη δολοφονική του πλευρά. Το ανηλεές κυνήγι πάσης φύσεως αντιπάλων σκιαγραφεί έναν ανθρώπινο δαίμονα που επικρατεί εξ ολοκλήρου στο βιβλίο. Τέλος, οι συχνές αυτοαναφορικού και ημερολογιακού χαρακτήρα καταγραφές των σκέψεων του Μπινέ μοιάζουν ασύνδετες με το υπόλοιπο σκηνικό δράσης του έργου.

Ο Laurent Binet γεννήθηκε το 1972 στο Παρίσι. Σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και σήμερα διδάσκει γαλλικά σε προάστιο της πόλης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Σεντ-Ντενί. Με το έργο του ΗΗhH το 2010, απέσπασε το Βραβείο Goncourt πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη. Το 2017 αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το καινούργιο του βιβλίο, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Συγγραφέας: Laurent Binet

Τίτλος: HHhH

Εκδόσεις: Κέδρος (2015)

Σελίδες: 381

Related stories

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...

Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά: Μία ανάπλαση που… άργησε πολύ

Ήταν Νοέμβριος του 2021, στη δεύτερη δύσκολη χρονιά της...