HomeΘέματαΣυνδυάζουμε κρασιά

Συνδυάζουμε κρασιά

με χριστουγεννιάτικες γεύσεις με την υπογραφή του κτήματος Γεροβασιλείου.

Τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται από αγαπημένες γεύσεις που μας φέρνουν στο νου τα παιδικά μας χρόνια αλλά και άλλες που τις συμπεριλάβαμε αργότερα στο τραπέζι μας και έγιναν πλέον παραδοσιακές. Στρώνουμε λοιπόν για εσάς το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να απολαύσουμε αγαπημένα φαγητά και γλυκά των ημερών αυτών συνδυασμένα ιδανικά με αγαπημένα κρασιά.

  • Για τις γιορτινές ημέρες οι Επανομίτες επέλεγαν ψάρια, όπως τα γριβάδια, που έφταναν στην Επανομή κατόπιν παραγγελίας. Παραδοσιακά, τα μαγείρευαν με κρεμμύδια και πατάτες.
  • tip: Οι πρωτεΐνες των ψαριών εάν συνδυαστούν με τις τανίνες των ερυθρών κρασιών δίνουν μία δυσάρεστη μεταλλική γεύση. Έτσι, επιλέγουμε ένα λευκό κρασί με γεμάτο σώμα και μέτρια οξύτητα.
    επιλέξτε: Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2012.

  • Παραδοσιακό πιάτο που δε λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Κοζανιτών είναι τα γιαπράκια, λαχανοντολμάδες με λάχανο τουρσί και κιμά. tip: Η όξινη γεύση του λάχανου επιζητά ένα ελαφρύ κρασί με οξύτητα χωρίς τανίνες και φυτικά αρώματα.
  • επιλέξτε: Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό 2012 (Ασύρτικο-Μαλαγουζιά).

  • Σήμερα στο γιορτινό τραπέζι συμπεριλαμβάνεται και η ψητή γαλοπούλα. Την προτιμάμε γεμιστή με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια.
  • tip: Ο τρόπος ψησίματος της, της δίνει πολύπλοκη και γεμάτη γεύση με αποτέλεσμα να συνδυάζεται ιδανικά με ερυθρό κρασί. Ταυτόχρονα η γλυκιά γεύση της γέμισης την κάνει ιδανικό σύντροφο ενός κρασιού με γλυκά αρώματα.
    Επιλέξτε: Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό 2008 (SyrahMerlot)

  • Συνήθης ύποπτος το χοιρινό γεμιστό ρολό με μανιτάρια, καπνιστό τυρί και θυμάρι, που αναζητά ένα ερυθρό κρασί παλαίωσης με γήινα αρώματα.
  • Επιλέξτε: Κτήμα Γεροβασιλείου Avaton 2008 (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο).

  • Τέλος, για να γλυκαθούμε επιλέγουμε ένα σαραγλί. Παραδοσιακό γλυκό της Επανομής, που το ετοίμαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων. Συνδυάζεται ιδανικά με λευκά γλυκά κρασιά.
  • Επιλέξτε: Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2007, Όψιμος Τρύγος

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Η μαλαγουζιά, λευκή ελληνική ποικιλία, που διασώθηκε χάρη στις προσπάθειες του Β. Γεροβασιλείου, έχει τις ρίζες της στην ορεινή Ναυπακτία. Είναι μία πολυδυναμική ποικιλία, που ανάλογα με την καλλιέργεια και τη μέθοδο οινοποίησης μπορεί να δώσει από απλά κρασιά με αρώματα μοσχάτου και λεμονιού μέχρι πιο πολύπλοκα με σώμα και αρώματα εσπεριδοειδών, ώριμων φρούτων, βοτάνων και άσπρου πιπεριού.
Συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά, ψητά ψάρια, πουλερικά, λαχανικά και γενικότερα σαλάτες. Επίσης, τα αρώματα βοτάνων που τη χαρακτηρίζουν την καθιστούν ιδανικό σύντροφο με πιάτα Ασιατικής κουζίνας.

ΛΗΜΝΙΟ
Το λημνιό είναι μια ερυθρή γηγενής ποικιλία και η αρχαιότερη που οινοποιείται μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε σε αυτήν ο Αριστοτέλης ως «λημνία άμπελος» (4ος αι. π.Χ.) αλλά και άλλοι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης. Λέγεται επίσης ότι το κρασί που πρόσφερε ο Οδυσσέας στον Πολύφημο για να τον μεθύσει προέρχονταν από τη συγκεκριμένη ποικιλία.
Αν και πατρίδα του είναι η Λήμνος κατάφερε να διεισδύσει με επιτυχία στους αμπελώνες της βορείου Ελλάδος.
Συνοδεύει ιδανικά την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα (κρέατα και λαδερά) αλλά και το τριχωτό κυνήγι. Ταιριάζει επίσης με μαλακά κίτρινα τυριά.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...