HomeCinemaΚάννες 2016: Χρυσός Φοίνικας στον Ken Loach,...

Κάννες 2016: Χρυσός Φοίνικας στον Ken Loach, "Πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός"

Το γεγονός ότι παραλαμβάνω αυτό το βραβείο αυτήν την στιγμή είναι κάπως παράξενο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που ενέπνευσαν την συγκεκριμένη ταινία δεν έχουν να φάνε. Τους δίνεται η ευκαιρία να τους σκεφτούμε και να μιλήσουμε για αυτούς. Το σινεμά μερικές φορές μας κάνει να βλέπουμε πιο καθαρά τον κόσμο και ο κόσμος αυτή την στιγμή κινδυνεύει από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας οδηγήσει στην καταστροφή, στην δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων από την Ελλάδα μέχρι την Βραζιλία. Ο κινηματογράφος έχει διάφορες παραδόσεις, μία από αυτές είναι να παρουσιάζεται ως το σινεμά της διαμαρτυρίας του κόσμου, τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία και ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε να γίνουμε απελπισμένοι και όταν υπάρχει τόση απελπισία, παίρνει την εξουσία η ακροδεξιά. Πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και απαραίτητος.

Με τον παραπάνω φορτισμένο λόγο, παρέλαβε ο Ken Loach τον δεύτερο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του για το I, Daniel Blake και κάπως έτσι φτάνει επιτέλους το 69ο Φεστιβάλ των Καννών στο τέλος του, με τον Xavier Dolan να ακολουθεί – έναντι σε κάθε πρόβλεψη, παραλαμβάνοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το It's Only the End of the World. Mία λαμπερή τελετή λήξης χωρίς παρατράγουδα ή λόγους ανησυχίας για τρομοκρατικό χτύπημα ολοκληρώθηκε.

Για περισσότερες πληροφορίες για το I, Daniel Blake και τις δηλώσεις του σκηνοθέτη μετά την προβολή της ανατρέξτε εδώ:
εδώ

Ο ανταγωνισμός φέτος ήταν αρκετά σφοδρός, με πλήθος καθιερωμένων ονομάτων να συναγωνίζονται για το κορυφαίο βραβείο όπως οι Nicolas Winding, Pedro Almodovar, Paul Verhoeven και οι αδερφοί Dardenne μεταξύ άλλων, που παρουσίασαν τα νέα τους έργα, σε ένα αρκετά δυνατό διαγωνιστικό που αποτελούνταν από συνολικά 21 ταινίες.

Παρότι το φεστιβάλ δέχτηκε κριτική φέτος για την έλλειψη ταινιών σκηνοθετημένες από γυναίκες (μόλις τρεις απέναντι σε 18 ταινίες με άνδρες σκηνοθέτες), οι θέσεις – φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα καταλύφθηκαν από τις δύο, Maren Ade για το Toni Erdman και Andrea Arnold για το American Honey, η οποία τελικά κέρδισε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

Το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας παρέλαβε η Φιλιππινέζα Jaclyn Jose για το Ma Rosa του Brillante Mendoza, ενώ αντίστοιχα Καλύτερου Ηθοποιού παρέλαβε ο Shahab Hosseini για το The Salesman του Asghar Farhadi, ο οποίος και το αφιέρωσε με όλη του την καρδιά στον λαό του Ιράν. Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο που κέρδισε το The Salesman, αφού επίσης απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, υπό την υπογραφή του ίδιου του Farhadi.

Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη έλαβε ο Olivier Assayas για το Personal Shopper, το οποίο αξιοσημείωτα ήταν η μοναδική ταινία που στην δημοσιογραφική προβολή της δέχτηκε γιουχαΐσματα από τους κριτικούς, ενώ κατά την πρεμιέρα της έλαβε τετράλεπτο χειροκρότημα από το κοινό για την ερμηνεία της Kristen Stewart. Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη επίσης έλαβε και ο Cristian Mungiu για το Graduation, που πρόκειται για ένα έργο με διεισδυτική ματιά σε μία δυσλειτουργική κοινωνία.

Η Χρυσή Κάμερα απονεμήθηκε στο Divines της Houda Benyamina, η οποία στον λόγο της προς το κοινό μίλησε για την σημασία να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις κλειδιά του κινηματογράφου. Τέλος, τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Μικρού Μήκους έλαβε ο Juanjo Glimenez για την ταινία του Timecode.

Ένα Κάποιο Βλέμμα


Το τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών Ένα Κάποιο Βλέμμα παρουσίασε φέτος συνολικά 18 ταινίες από 20 χώρες, εκ των οποίων οι 7 ήσαν ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ενώ ταινία έναρξης του τμήματος ήταν το Eshtebak του Mohamed Diab. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής διετέλεσε η ηθοποιός Marthe Keller. Το Βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα έλαβε η ταινία Hymyileva Mies του Juho Kuosmanen ενώ το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής πήγε στο Fuchi Ni Tatsu του Fukada Koji. Το Ειδικό Βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα, έλαβε η νέα παραγωγή του Studio Ghibli The Red Turtle, υπό την σκηνοθετική υπογραφή του Michael Dudok de Wit.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα βραβευμένα It's Only the End of the World του Xavie Dolan και The Red Turtle ανατρέξτε
εδώ

Related stories

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...

Το αστικό καφενείο που κρατά ζωντανή την παλιά, καλή Θεσσαλονίκη

Το Youkali είναι το κλασσικό, αστικό καφενείο – μεζεδοπωλείο...

Ο Θωμάς Γκαρίπης βρίσκεται πίσω από τον μαγικό κόσμο του BeCube Project

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου & Νίκη Οργιανέλη Ο Θωμάς Γκαρίπης γεννήθηκε...

Θεσσαλονίκη: Κλείνουν 20 δρόμοι για τον Μαραθώνιο – Αναλυτικά οδοί και ώρες

Οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την διεξαγωγή του διεθνούς μαραθωνίου...