HomeCinemaΕξώστης ΘΟ Steven Spielberg διασκευάζει Roald Dahl

Ο Steven Spielberg διασκευάζει Roald Dahl

Σε συνεργασία με την Disney, η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του The BFG (The Big Friendly Giant) είναι γεγονός και έκανε την πρεμιέρα του εκτός διαγωνιστικού στο κορυφαίο φεστιβάλ των Καννών.

Σε ένα υποθετικό σύμπαν όπου υφίστανται γίγαντες που τριγυρνάνε στους δρόμους του Λονδίνου τις μικρές ώρες της νύχτας για να αρπάξουν παιδιά από τα κρεβάτια τους σε ορφανοτροφεία προκειμένου να τα φάνε, ένας από αυτούς αντιτίθεται σε όλη αυτήν την κατάσταση και αναζητά την φιλία ενός μικρού κοριτσιού. Η συνθήκη αγγίζει το παραμύθι, με μπόλικο λογοπαίγνιο από πλευράς του κειμένου του Dahl, φανταστικούς κόσμους από την Disney, μία θερμή και όμορφη ερμηνεία από πλευράς του πρόσφατα βραβευμένου με όσκαρ Mark Rylance ως τον γίγαντα αλλά και την ιδιαίτερη κινηματογραφική πένα του Spielberg που λατρεύει τις ασυνήθιστες φιλίες και την επιστροφή στην παιδικότητα.

Πιστό στο χαρακτηριστικό κείμενο του συγγραφέα αλλά με μία δόση αισθητικής Disney υπερπαραγωγής, ο Spielberg επιστρέφει για να κάνει ένα έργο που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά. Πολλοί αναφέρονται σε αυτό ως το E.T. The Extra-Terrestrial της σημερινής γενιάς και δεν έχουν άδικο. Επιστρατεύοντας για το νέο αυτό εγχείρημα την σεναριογράφο της παραπάνω μεγάλης πρώιμης επιτυχίας του Spielberg, Melissa Mathison που δυστυχώς πέθανε κατά την δημιουργία του έργου, τόσο τα θέματα, το ύφος αλλά και η προσέγγιση του σκηνοθέτη παρουσιάζουν κάποιες ομοιότητες. Το The BFG φανερώνει μέσα από τα ψηφιακά του εφέ και τον φανταζί του κόσμο πως επιστρέφει στην καταγραφή μίας αλλόκοτης και ιδιαίτερης φιλίας δύο κόσμων που μπορούν μόνο μέσα από την παιδική αθωότητα να συναντηθούν. Βεβαίως εκεί που στην περίπτωση του E.T το προβληματικό στοιχείο στην σχέση αυτή προέκυπτε από τους ανθρώπους και την δυσπιστία τους προς το άγνωστο, στο The BFG το προβληματικό στοιχείο έρχεται από τους ομοίους του παρεξηγημένου γίγαντα. Μεγαλύτεροι του κατά πολύ, άγριοι και αντιπαθητικοί, οι γίγαντες θα προσπαθήσουν να κατασπαράξουν την μικρή Sophie που εισέρχεται στον κόσμο τους. Εκείνη όμως αντιμετωπίζει την κατάσταση με αρκετή γενναιότητα ούτως ώστε να αποτρέψει το νεαρό κοινό της ταινίας από το να φοβηθεί πολύ, εμπνέοντας τα παιδιά με τον χαρακτήρα της.

Το έργο βρισκόταν στα σκαριά από πλευράς του Spielberg 25 χρόνια. Ήδη από την εποχή του Hook, o σκηνοθέτης είχε ξεχωρίσει το έργο του Dahl ως το επόμενο του εγχείρημα και μάλιστα με τον Robin Williams στον κεντρικό ρόλο του γίγαντα. Το έργο όμως άργησε να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι η τεχνολογία που χρειαζόταν για την υλοποίηση του δεν είχε φτάσει ακόμα σε ωρίμανση. Η τεχνολογία ήρθε, όμως δυστυχώς δεν την πρόλαβε ο Robin Williams.


Όλες οι ταινίες είναι ορφανές μέχρι να υιοθετηθούν από τους θεατές τους


Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ Καννών πριν λίγους μήνες, ο Steven Spielberg ερωτήθηκε από δημοσιογράφο
γιατί συνεχίζει να κάνει καλοκάγαθες ταινίες, όπως είναι ο ήρωας του, εφόσον το καλό σινεμά πλέον είναι το σκοτεινό σινεμά. Σε αυτό απάντησε με θέρμη η χρόνια παραγωγός του δημιουργού Kathleen Kennedy πως το περίεργο είναι ότι η αισιοδοξία και ο ουμανισμός του δημιουργού εκλείπει από το σημερινό σινεμά. Το παράξενο είναι ότι το σινεμά πλέον έχει γεμίσει σκοτεινές αφηγήσεις, αυτό είναι το παράξενο και όχι ότι κάποιος ακόμα διατηρεί την πίστη και τον ενθουσιασμό του για αθωότητα. Ο Spielberg στην συνέχεια έκανε αναφορά στην σεναριογράφο του έργου και στενή του φίλη Mellisa Mathison, την οποία έχασε πριν ολοκληρωθεί η ταινία και με την οποία είχαν ξανασυνεργαστεί για την δημιουργία του E.T, αναφέροντας την συνεργασία τους ως το πιο σημαντικό και συγκινητικό κομμάτι αυτής της νέας δουλειάς. Οι ταινίες είναι σχέσεις αγάπης […] Το μεγαλύτερο μου όνειρο στον ονειρικό κόσμο του Hollywood είναι πως οι ταινίες που φτιάχνεις παραβιάζουν τα όρια της χώρας, της γλώσσας ή της κουλτούρας. Είναι ορφανές μέχρι να υιοθετηθούν από τους θεατές τους.

Όταν ερωτήθηκε ο δημιουργός πως αποφάσισε να μεταφέρει το μυθιστόρημα ενός συγγραφέα που έχει κατά καιρούς εκφραστεί αρνητικά για τους Εβραίους, εκείνος απάντησε πως ποτέ δεν ήξερε για την προσωπική ζωή και τις απόψεις του συγγραφέα και δεν είχε καμία πρόθεση να αγγίξει μεγαλύτερα ζητήματα από εκείνα του βιβλίου που είναι η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία. Η μεγάλη καρδιά του κεντρικού χαρακτήρα χωρίς περαιτέρω αλληγορίες. Σε ο,τι αφορά το από που αντλεί έμπνευση δήλωσε πως ψάχνει απλά για καλές, δυνατές ιστορίες, οι οποίες συχνά βρίσκονται κάτω από την μύτη μας.
Μεγάλωσα τα παιδιά μου διαβάζοντας τους το 'The BFG' δεν φανταζόμουν τότε ότι θα το γύριζα ταινία.

Όμως το ένστικτο είναι πάντα το βασικό κριτήριο του δημιουργού.

Στην συνέχεια έγινε αναφορά σε παλαιότερη δήλωση του ότι δεν πιστεύει ότι έχει κάνει ακόμα την μεγάλη του ερωτική ιστορία. Ο Spielberg απάντησε πως όντως δεν πιστεύει ότι την έχει κάνει ακόμη, αλλά ότι το The BFG αποτελεί ξεκάθαρα μία ιστορία αγάπης.
Φέρει πολλή αγάπη, την αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους, των παππούδων προς τα παιδιά. Έχει διαβαστεί από γενιά σε γενιά με αγάπη και ελπίζω έτσι να μεταφερθεί και ως ταινία.

Κλείνοντας, όταν ερωτήθηκε πως πιστεύει ακόμα στο μαγικό στοιχείο με την τόση σκληρότητα που υπάρχει στον κόσμο, ο Spielberg απάντησε πως πάντα θα πολεμάει στην πλευρά των των ρομαντικών.
Όσο δυσκολότερος και άδικος γίνεται ο κόσμος, τόσο περισσότερο πρέπει εμείς να πιστεύουμε στην μαγεία γιατί αυτή θα μας δώσει ελπίδα. Αυτό κάνουν οι ταινίες, μοιράζουν ελπίδα στον κόσμο και αυτό κάνουν και για εμένα. Μου δίνουν ελπίδα.

*πρώτη δημοσίευση στα πλαίσια ανταπόκρισης του Φεστιβάλ Καννών

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...