HomeInterviews«Υπέροχες Γυναίκες» : Ένα κοινωνικό project από...

«Υπέροχες Γυναίκες» : Ένα κοινωνικό project από γυναίκες … σε γυναίκες

της Δάφνης Τσαρτσαρου

 

Στην –ας μη το κρύβουμε- καθημερινή μας ενασχόληση με το Instagram και ανάμεσα στους δεκάδες, ανούσιους λογαριασμούς που βλέπουμε, συμβαίνει καμιά φορά να βρούμε άτομα και ιδέες που μας εμπνέουν. Όταν βρέθηκα, λοιπόν, τυχαία στο προφίλ «Υπέροχες Γυναίκες» σκέφτηκα ακριβώς αυτό: «Επιτέλους, ένα project με ιδέα, νόημα και στόχο». Ένα προφίλ γεμάτο μηνύματα, ανώνυμα ή επώνυμα, από γυναίκες προς άλλες γυναίκες που βρίσκουν ξεχωριστές και έψαχναν τρόπο να τους το πουν.

Γνωρίζοντας ότι το εγχείρημα σκοπός μου είναι να διαδοθεί περισσότερο αυτή η τόσο όμορφη και ουσιαστική ιδέα και να γνωρίσουμε το άτομο που κρύβεται πίσω από αυτή, για να μιλήσει στον Εξώστη για τις σκέψεις και τους στόχους των «Υπέροχων Γυναικών».

 

Ποιος/α κρύβεται πίσω από την ιδέα του project «Υπέροχες Γυναίκες»; Κάνε μας μια μικρή παρουσίαση του εαυτού σου

Ονομάζομαι ______________ και είμαι ____ χρονών. Είμαι γυναίκα αλλά θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου και κορίτσι.. Έζησα κάποια χρόνια στο εξωτερικό και ύστερα επέστρεψα στην Ελλάδα. Δουλεύω από μικρή ηλικία και έχω ένα bachelor σε κάτι που δεν με ενδιέφερε καθόλου και ένα master πάνω σε αυτό που ήθελα να κάνω πάντα. Ασχολούμαι με κοινωνικά πρότζεκτ από την εφηβεία μου, αλλά πιο σοβαρά από το 2013 οπότε και ίδρυσα την πρώτη μου κοινωνική επιχείρηση. Είμαι αρκετά εσωστρεφής και ευαίσθητη. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που χαμογελάνε ειλικρινά και θέλω καθημερινά να κάνω έστω μία πράξη που να κάνει κάποιον άνθρωπο να χαμογελάσει. Έχω πολλές ανασφάλειες αλλά και μία περίεργη αυτοπεποίθηση. έχω μία υπέροχη οικογένεια που με στηρίζει σε ότι κάνω και δηλώνω ερωτευμένη.

 

Τι ακριβώς είναι οι «Υπέροχες Γυναίκες»; Πες μας κάποια πράγματα για το site και τα social media του project

Οι «Υπέροχες Γυναίκες» είναι ένα κοινωνικό πρότζεκτ που έχει στόχο όχι μόνο την ενδυνάμωση των γυναικών, αλλά και τη δημιουργία μιας κοινότητας στην οποία οι γυναίκες μπορούν να νιώθουν άνετα να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν, αλλά και να θέσουν τους προβληματισμούς τους για ό,τι συμβαίνει σήμερα. Το πρότζεκτ προσφέρει μία πλατφόρμα μέσω του website www.yperoxesgynaikes.com μέσα από την οποία οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν τον θαυμασμό τους για μία άλλη γυναίκα, καθώς και να στείλουν κάποιο κείμενο που έχουν έχουν γράψει οι ίδιες. Μέσα από τα social media και κυρίως το instagram, έχει ξεκινήσει ένας υπέροχος διάλογος και μία διαδραστική σχέση με τα μέλη του πρότζεκτ που εξελίσσεται καθημερινά.

 

 

Πώς προέκυψε η σκέψη για τη δημιουργία του project και ποιοι είναι οι στόχοι του;

Ασχολούμαι με την κοινωνική καινοτομία ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια και με εξιτάρει οτιδήποτε μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Παρατηρώντας τις γυναίκες γύρω μου, συνειδητοποίησα ότι η ιστορία της κάθε μίας από αυτές, κρύβει κάτι αξιόλογο, κάτι άξιο θαυμασμού, το οποίο με εμπνέει και μου δίνει τρομερό κίνητρο να γίνομαι καλύτερη. Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα η οποία θα μιλάει για τις ιστορίες των γυναικών με μία πολύ απλή δομή ( Η _________ είναι υπέροχη γιατί _________ ) και θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς αλλά και ένα εφαλτήριο για την εξωτερίκευση συναισθημάτων που κρύβει η καθεμία μέσα μας.

 

Ανάμεσα στις τόσες εξομολογήσεις γυναικών –δημοσιευμένες ή και μη- έχεις ξεχωρίσει κάποια που να σε άγγιξε περισσότερο;

Κάθε ιστορία είναι μοναδική και μου δημιουργεί ξεχωριστά συναισθήματα όταν τις διαβάζω. Μία ιστορία που με συγκίνησε ιδιαίτερα ήταν στις αρχές του πρότζεκτ που έλαβα μία ιστορία για ένα 12χρονο κορίτσι που έχασε και τους δύο γονείς της και παρόλα αυτά βγήκε πρώτη στην Ελλάδα σε κάποιο άθλημα που έκανε. Το μήνυμα ήταν από ανώνυμη πηγή παρόλα αυτά όταν η ιστορία ανέβηκε, έτυχε να δημοσιευτεί τη μέρα των γενεθλίων του κοριτσιού και ένα κοντινό της πρόσωπο μου έστειλε φωτογραφίες από το πόσο συγκινημένο ήταν το κορίτσι όταν διάβασε την ιστορία πριν σβήσει την τούρτα.

 

Τα illustrations που πλαισιώνουν κάθε μία δημοσίευση είναι δικές σου δημιουργίες;

Θα ήθελα πολύ να μπορώ να δημιουργώ εγώ η ίδια το artwork κάθε ιστορίας αλλά θα ήταν αδύνατο να δημοσιεύονται όλες οι ιστορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να βρίσκω artworks, και να κάνω εγώ απλά την επιλογή ανάλογα με την κάθε ιστορία. Θα ήθελα πολύ παρόλα αυτά κάποια στιγμή να μπορέσω να συνεργαστώ με καλλιτέχνες και graphic designers για την δημιουργία γραφιστικών αποκλειστικά για το project.

 

 

Ποια είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των γυναικών σχετικά με το εγχείρημά σου;

Όσο και αν πίστευα στην ιδέα του πρότζεκτ και στη δύναμη των γυναικών, δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι μέσα σε 2 μήνες από την έναρξη του πρότζεκτ θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία τόσο υπέροχη και ενεργή κοινότητα γυναικών, η οποία θα ήταν τόσο πρόθυμη να μοιραστεί προβληματισμούς και σκέψεις. Με συγκλονίζει κάθε φορά, όταν ξεκινάω μία δράση δειλά δειλά στο Instagram του πρότζεκτ, ο τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες ανοίγονται, συζητάνε, δηλώνουν τους προβληματισμούς τους, συμμετέχουν ενεργά και είναι έτοιμες να δημιουργήσουν κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Αυτή η ανταπόκριση και η αμεσότητα η οποία μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με ενθουσιάζει κάθε φορά!

 

Έχεις κάποια επιπλέον πλάνα για να επεκταθεί η ιδέα σου ακόμα περισσότερο;

Πριν δύο μήνες που ξεκίνησα με τις «Υπέροχες Γυναίκες» δεν είχα κανένα πλάνο να «ξεφύγω» από την αρχική δομή της ιδέας. Παρόλα αυτά το πρότζεκτ πήρε μία άλλη μορφή πολύ πιο άμεση και διαδραστική μέσα από την κοινότητα που δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά. Σκέφτομαι, λοιπόν, να αφήσω τις ίδιες τις γυναίκες να με κατευθύνουν και μέρα με τη μέρα να επεκτείνω το πρότζεκτ σύμφωνα προς τα εκεί που δημιουργεί θετικότερο αντίκτυπο στα ίδια του τα μέλη.

 

Τι κάνει, για σένα, μια γυναίκα υπέροχη;

Η τρομερή της δύναμη να επιβιώνει και ο μοναδικός τρόπος που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε κατάσταση.

 

Ποια είναι η γνώμη του ανδρικού κοινού για το project<b>;

Το πρότζεκτ είχε την υποστήριξη ενός άντρα πριν καν υλοποιηθεί – του αδερφού μου – και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη όταν κάποιος άνδρας συμμετέχει σ αυτό.. Δυστυχώς υπάρχουν λίγοι άντρες που είναι ενεργά μέλη και θα ήθελα στο μέλλον να κάνω κάποιες δράσεις, οι οποίες να προσκαλέσουν το ανδρικό κοινό να γίνουν μέλη αυτού. Το feedback που έχουμε λάβει έως τώρα από τους άντρες της παρέας μας είναι πολύ θετικό και η συμβολή τους ιδιαίτερα σημαντική.

 

 

 

Η δική σου «υπέροχη γυναίκα» ποια είναι και γιατί;

Είναι κάτι που λέω συνεχώς και στην σελίδα όταν με ρωτάνε, η δική μου υπέροχη γυναίκα είναι η μαμά μου γιατί ότι είμαι και ότι θα γίνω στη ζωή μου το οφείλω σε αυτήν.

Έχω μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα μου, καθώς αποτελούσε πάντα ένα πολύ θετικό πρότυπο για εμένα. Δούλευε πάντα σκληρά αλλά ήταν πάντα παρούσα, έχει αρχές και μία τρομερή ευγένεια απέναντι σε όλους. Έχει πάντα μία απίθανη ηρεμία και ένα μοναδικό θάρρος στο να αντιμετωπίζει δύσκολες και άσχημες καταστάσεις. Με άφησε να κάνω μόνη μου τις επιλογές μου και με στήριξε ως το τέλος σε κάθε μία από αυτές και ας ήξερα ότι πολλές την έβρισκαν αντίθετη. Υποστήριξε κάθε τρέλα που θέλησα να κάνω και με έβαλε στη «θέση» μου όσες φορές χρειάστηκε.

 

Τέλος, υπάρχει κάποιο απόφθεγμα κάποιας «υπέροχης γυναίκας» που να σε έχει στιγματίσει και θες να το μοιραστείς μαζί μας;

Με έχει στιγματίσει και προσπαθώ να το εφαρμόσω σε οτιδήποτε κάνω στη ζωή μου και όταν συναναστρέφομαι με οποιονδήποτε άνθρωπο, το απόφθεγμα της Maya Angelou People will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Website:
https://www.yperoxesgynaikes.com/

Facebook Page:
https://www.facebook.com/yperoxes.gynaikes

Instagram Profile:
https://www.instagram.com/yperoxes.gynaikes/

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...