HomeΘέματαΒασίλη Κάλλίδη

Βασίλη Κάλλίδη

Ιnside view με τον

Ο Βασίλης γράφει, διδάσκει, παρουσιάζει μαγειρικές συνταγές αναζητά τα πιο σπάνια υλικά, ταξιδεύει σε μαγευτικά μέρη, μιλάει ακατάπαυστα, γελάει με τη ψυχή του και ζει το τώρα με την καλύτερη διάθεση για το αύριο.

H μαγειρική είναι έκφραση, αναζήτηση, επάγγελμα, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας;
Η μαγειρική είναι τα πάντα. Αφορά σε όλη μας την ύπαρξη. Μαγειρεύουμε για να ζούμε, για να χαιρόμαστε, να απολαμβάνουμε στιγμές με την οικογένειά μας, φίλους, αγαπημένα πρόσωπα. Μαγειρεύουμε ακόμα και όταν είμαστε θλιμμένοι. Άρα, είναι τα πάντα, συνδέεται με όλη τη ζωή μας.

Η έντονη προβολή της μαγειρικής από την τηλεόραση, που δεν ξεκίνησε τώρα αλλά κορυφώνεται στις μέρες μας, τι της προσέφερε και τι της αφαίρεσε;
Δεν της αφαίρεσε κάτι, σίγουρα όχι το μυστήριο. Αναμφισβήτητα της προσέφερε. Η κουζίνα από άβατο έγινε τόπος συγκέντρωσης, συνάθροισης. Μαζευόμαστε στα σπίτια, μαγειρεύουμε περισσότερο. Η τηλεόραση συντέλεσε στο να την απομυθοποιήσει. Η μαγειρική κατάφερε με τις ‘’μαγικές’’ τις δυνάμεις να κάνει από την έμπειρη μαγείρισσα μέχρι την άπειρη στα θέματα κουζίνας νεαρή φοιτήτρια να ψάχνουν με άκρατο ενδιαφέρον στο διαδίκτυο για νέες συνταγές.

Τι προϋποθέτει ο χώρος της μαγειρικής; Γνώσεις, εμπειρία, μεράκι;
Έμπνευση, πρωταρχικά. Συν όλα όσα αναφέρθηκαν. Ταλέντο, σκληρή δουλειά, αυτό κι αν είναι σημαντικό.

Σε παλαιότερη εκπομπή σας , ήσασταν ένας πραγματευτής γεύσεων, μπαχαρικών, ανακαλύπτατε γοητευτικά μέρη της Αθήνας, σας λείπει κάτι τέτοιο;
Η εκπομπή τελείωσε. Την αναπολώ με μια γλυκιά αίσθηση. Τα projects ξεκινούν, τελειώνουν, αλλά εμείς προχωράμε με αισιοδοξία και δημιουργική διάθεση. Ποτέ δεν ξέρεις επακριβώς τι μέλλει γενέσθαι. Κάτι έχω, ωστόσο, κατά νου, στα σκαριά ακόμη.

Είστε συνεργάτης μια καθημερινής εκπομπής, πώς επιλέγετε τις συνταγές σας; Με βάση τη διαφορετικότητα, την ευκολία, τη γρήγορη εκτέλεση;
Η Ελένη κι εγώ, έχουμε στο μυαλό μας την εργαζόμενη γυναίκα που σχολάει το απόγευμα από την εργασία της, τρέχει να προλάβει το super-market, επιστρέφει σπίτι της και επιθυμεί να φροντίσει την οικογένειά της. Άλλοτε θέλει να μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και εξεζητημένο, κυρίως όμως καταφεύγει σε κάτι γρήγορο, εποχικό και διατροφικά κατάλληλο για τα παιδιά της. Έχουμε σαν βάση την σύγχρονη γυναίκα για τις επιλογές των συνταγών μας.

Συνεργάζεστε με τον Τύπο, περιοδικά, εφημερίδες, συνταγογραφείτε, προτείνετε. Τελικά, μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε;
Μα, φυσικά. Οι πιο πολλοί καταφέρνουν να αποφοιτήσουν με άριστα 10.(γέλια) Το ενδιαφέρον του κοινού είναι τεράστιο, συγκινητικό. Όλοι αναζητούν, στοχεύουν στην υγιεινή κουζίνα, βασισμένη στην παράδοση. Οι γυναίκες και κυρίως οι ‘’δύσπιστες’’ καριερίστριες επέστρεψαν δυναμικά στο βασίλειο της κουζίνας και το διασκεδάζουν πολύ. Θυμάμαι εποχές τέλη ‘90s που η μαγειρική δεν ήταν και τόσο της μόδας, ίσως να συνδεόταν και με κοινωνιολογικές προεκτάσεις. Τώρα, απενοχοποιημένη είναι δυναμικά μπροστά.

Gourmand Word Cookbook. Τι σημαίνει η διάκριση αυτή για εσάς;
Μέσα στην κρίση, όταν ένα βιβλίο διασχίζει επιτυχημένη πορεία δε μπορεί παρά να αποτελεί ευχάριστη συγκυρία για τους συνεργάτες μου και μένα. ‘’Η νέα Ελληνική κουζίνα σε 88 συνταγές’’, εκδόσεις Πατάκη κατάφερε να διακριθεί.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ το γιορτάσαμε με τι άλλο; Μ’ ένα τεράστιο τραπέζι σ’ ένα ταβερνάκι.

‘’Άνετον’’ στο Μαρούσι, προέκταση μιας δημιουργικής πορείας;
Το αντίθετο! Όλα ξεκίνησαν από το ‘’Άνετον’’ όταν το ανοίξαμε με τον συνεργάτη μου , το 2005 και δεν πιστεύαμε όλα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Αγάπη και ενασχόληση με την μαγειρική, σημαίνει αγάπη για ποιοτική, σωστή διατροφή;
Αγάπη για καλό φαγητό είναι να αγαπάς τον εαυτό σου, τους φίλους σου, την οικογένειά σου και να προσπαθείς να τους προσφέρεις το καλύτερο.

Ο Βασίλης γράφει, ταξιδεύει, διδάσκει, βρίσκει σπάνια χόρτα, μιλάει ακατάπαυστα, γελάει πολύ, ξεκινάει τη μέρα του από πολύ πρωί για να καταλήξει αργά το βράδυ στο εστιατόριο. Νιώθει γεμάτος;
Νιώθει γεμάτος, γι’ αυτό και καταπιάνεται με όλα αυτά. Εύχεται να είναι υγιής και να γυρίσει όλο τον κόσμο. Προς το παρόν το άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιό μου είναι ένα νέο βιβλίο, ουσιαστικά ένας οδηγός πόλης με τα 200 καλύτερα μαγαζιά, που μπορεί κανείς να φάει αλλά και να αναζητήσει καλά υλικά για να μαγειρέψει. (από τις εκδ. Πατάκη)

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...