HomeCinemaInEdit Greece - Θεσσαλονίκη: Όσα είδαμε στο...

InEdit Greece – Θεσσαλονίκη: Όσα είδαμε στο Φεστιβάλ Μουσικών Ντοκιμαντέρ

Από την Γεωργία Αρχοντή και τον Λάζαρο Γεροφώτη

Το In-Edit Greece, έκλεισε φέτος 10 χρόνια παρουσίας και με σύνθημα: “H Θεσσαλονίκη γίνεται και πάλι το Λιμάνι της Μουσικής”, υποδέχθηκε το κοινό της πόλης από τις 22 μέχρι τις 26 Μαΐου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών μουσικών ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο, με συναυλίες καλλιτεχνών και πολλές δράσεις. Βρεθήκαμε στις προβολές και σας παρουσιάζουμε τα μουσικά ντοκιμαντέρ που ξεχωρίσαμε:

The Stones and Brian Jones

Το φετινό In-Edit ξεκίνησε με τη βρετανική μουσική «εισβολή» του 1960. Το “The Stones and Brian Jones” είναι ένα ντοκιμαντέρ του 2023 σε σκηνοθεσία του Nick Broomfield αφιερωμένο στον Brian Jones, ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones. Είναι ο πρώτος τους κιθαρίστας, που ενέπνευσε τους πρωτότυπους ήχους των “Paint It, Black”, “Under My Thumb” και “Ruby Tuesday”. Μέχρι την τελική αποξένωσή του από το συγκρότημα που ο ίδιος βοήθησε να δημιουργηθεί, η ιστορία του επισκιάζεται από τους προσωπικούς του δαίμονες, τις προβληματικές του σχέσεις και την κατάχρηση ουσιών. Ο Broomfield, εστιάζει στις συναισθηματικές και ψυχολογικές διαστάσεις του χαρακτήρα του Jones που έμεινε ως ένας από τους «αθάνατους νέους» του κλαμπ των 27.

Simple Minds: Everything is Possible

Με το ντοκιμαντέρ “Simple Minds: Everything Is Possible”, σε σκηνοθεσία του Joss Crowley το 2023, μεταφερόμαστε στη Σκωτία. Παιδιά της εργατικής τάξης στη Γλασκόβη του 1970, οι Simple Minds αφηγούνται την ιστορία τους από την έκρηξη του punk rock ως τη διεθνή πλέον φήμη τους στην εποχή του MTV. Ακούμε τα “Promised You a Miracle”, “Someone Somewhere in Summertime” και “Don’t You (Forget About Me)”, που έμεινε αξέχαστο από το The Breakfast Club του 1985. Ο Jim Kerr και ο Charlie Burchill μιλούν για τους φαταλιστικούς στίχους “Cities, buildings falling down/ Satellites come crashing down” που τραγούδησαν στο Live Aid και για την επιτυχία των “Alive and Kicking” και “Belfast Child”. Κι άλλες μουσικές φιγούρες, όπως ο Bob Geldof και ο Dave Gahan, περιγράφουν τις προκλήσεις και την ανθεκτικότητα του συγκροτήματος ως σήμερα, αποδεικνύοντας ότι όλα είναι δυνατά με επιμονή και αθώα μυαλά.

Rockymentary: Bruised or The Importance of Falling Loudly & Sediment Bruise Live

Οι Sediment Bruise αναδείχθηκαν από τη Θεσσαλονίκη ως μια indie post-rock μπάντα που συνδυάζει τις μελωδικές επιρροές του Radiohead, των Sigur Ros, των Massive Attack και άλλων σημαντικών συγκροτημάτων. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 2007 με το πρώτο τους, αυτοπαραγόμενο άλμπουμ, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το “A New Disease” το 2016 και το “In-Between” το 2019 συνέχισαν αυτήν την ατμοσφαιρική πορεία τους, κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές. Παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, οι Sediment Bruise δεν εγκατέλειψαν τη μουσική τους αποστολή. Με νέο EP “Heterentropy” που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023 και ένα ντοκιμαντέρ για την περιοδεία τους στην Ανατολική Ευρώπη το 2019, επαναφέρουν τη μουσική τους στο προσκήνιο.

Το “Rockymentary: Bruised or The importance of Falling Loudly”, που προβληθηκε πριν από το Live του συγκροτήματος στο κοινό του Φεστιβάλ, είναι ένα μικρού μήκους μουσικό ντοκιμαντέρ δρόμου, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ – Άγγελου Νικολαϊδη, ο οποίος όντας μέλος της μπάντας, ακολουθεί την περιοδία της στην Ανατολική Ευρώπη και καταγράφει όλο το παρασκήνιο. Το χιούμορ των μελών της μπάντας κυριαρχεί, μιλώντας για τα λάθη τους στα live, τον κακό ήχο στους χώρους που έπαιξαν, τα ευτράπελα (που κάποια προκαλούν συγκίνηση), το νόημα των στίχων τους και την ιστορία της μπάντας σε μία προ covid εποχή.

 

Τα Ντεσιμπέλ Του Λευκού Πύργου

“Τα Ντεσιμπέλ του Λευκού Πύργου”  καταγράφουν καλλιτέχνες, στέκια, δισκάδικα και συναυλίες των τελευταίων 40 ετών. Το ντοκιμαντέρ μας οδηγεί σε ένα ταξίδι μέσα από την πλούσια ιστορία της μουσικής σκηνής της Θεσσαλονίκης. Από το ρεμπέτικο και το ροκ, μέχρι το πανκ, το μέταλ, την ηλεκτρονική μουσική και το ραπ, αυτό το ντοκιμαντέρ εξερευνά τις ηχητικές και κοινωνικές καταβολές που διαμορφώνουν τη σκηνή της πόλης. Από τον Λεξ και τα Ξύλινα Σπαθιά στα  Μωρά στη Φωτιά και στις Τρύπες του Γιάννη Αγγελάκα. Mushrooms, Πίσσα & Πούπουλα, Εκτός Ελέγχου, Blueswire, Κώστας Καπετανάκης, Γκούλαγκ, Mikro, ParanoiR,Τζαμάλ,12ος Πίθηκος, Μπάμπης Μπατμανίδης  είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες

*(στο σύνολο σχεδόν 50 που μιλούν στο ντοκιμαντέρ, για τη μουσική – που δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη.

Εξαιρετική έρευνα, συγκομιδή πληροφοριών, ιστοριών και ένωση των μουσικών του “περιθωρίου” της Θεσσαλονίκης. Η σκηνοθεσία όμως του Δήμου Βοσινάκη ήταν προβληματική, όπως και το μοντάζ του ντοκιμαντέρ. Δεν υπήρχε καμία κινηματογραφική φόρμα και είναι κρίμα δυστυχώς, γιατί φαίνεται ότι αυτή η προσπάθεια έγινε με πολύ κόπο και μεράκι. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να πείσεις σχεδόν 50 μουσικούς της πόλης να σου δώσουν συνέντευξη, πολλοί από τους οποίους έχουν αποσυρθεί και άλλοι όντας πρώτα ονόματα, κάλλιστα θα μπορούσαν να αρνηθούν (Λεξ, Αγγελάκας). Όπως και να έχει ήταν μία sold out προβολή που όλοι απόλαυσαν τις μουσικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης.

Mazoha: Υπάρχουν κι άλλοι σαν εμένα

Κιθάρες, μπάσο, ντραμς, synths, ο Mazoha τα παίζει όλα ή τα σχεδιάζει ηλεκτρονικά. Σκέψεις, καθημερινότητα, τραγούδια, συναυλίες. Η ζωή του Mazoha, ενός σόλο καλλιτέχνη. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι σαν αυτόν.

Ένα πορτρέτο του μουσικού Mazoha υπό την σκηνοθετική ματιά της Μάγδας Νένου και του Τάσσου Στάμνα. Ωραία σκηνοθεσία και μοντάζ από το σκηνοθετικό δίδυμο, όπου ακολουθούν τον μουσικό στην καθημερινότητα του, στην απλότητα του, στις πρόβες του, αλλά και πάνω στη σκηνή, ακούγοντας τις ιστορίες του και δείχνοντας στην ουσία τον άνθρωπο πίσω από τον performer.

Μετά την προβολή ακολούθησε συναυλία του Mazoha στην Αποθήκη Δ.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...