HomeΘέματαIN THE MOOD FOR LOVE

IN THE MOOD FOR LOVE

γράφει η Ελένη Πολυματίδου

Πιστεύουμε ή όχι στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είμαστε δεν είμαστε ερωτευμένοι, δεν παύει να είναι μια μέρα γεμάτη με vibes αγάπης και έρωτα! Θα ήθελα, λοιπόν, να ντύσω αυτή τη μέρα με βιβλία των οποίων η ανάγνωση μας παρασύρει, με σκηνές από ταινίες που μας συγκινούν και με μουσικές που μας ταξιδεύουν και μας κάνουν να ονειρευόμαστε τον έρωτα και να «ακούμε την αγάπη».

Όπως έγραψε και ο Οδυσσέας Ελύτης, κλείνοντας όλο το νόημα σε δυο στίχους: «Ό,τι αγαπώ γεννιέται αδιάκοπα, ό, τι αγαπώ βρίσκεται στην αρχή του πάντα».

***

Books

1. ΤΑ ΠΟΡΦΥΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ του Αλεξάντρ Γκριν. Το βιβλίο μιλά για την ερωτική αφύπνιση δύο νέων και την πορεία προς την εκπλήρωση του έρωτα τους. Γραμμένο σε ιδιαίτερα αισθαντική γλώσσα. Αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες της Ρωσικής λογοτεχνίας.

2. Η ΔΙΨΑ ΜΕ ΚΑΙΕΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΑΝΟΜΑΙ της Μαρίας Λαμπαδαρίδου – Πόθου. Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται  στους έρημους δρόμους της Αθήνας. Ο έρωτας παρουσιάζεται ως πάθος και νοσταλγία, ως θυσία και τελετουργία σιωπής.

3. ΌΦΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟ του Νίκου Καζαντζάκη. Η ανάγνωση αυτού του εκρηκτικού, ερωτικού βιβλίου σε κολάζει. Ο Κρητικός, Νίκος Καζαντζάκης και η Ιρλανδέζα, Kathleen Ford συναντιούνται και η φωτιά που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, τύλιξε τελικά και τους ίδιους. Όφις εκείνος, Κρίνο εκείνη, Όφις και Κρίνο η συγκλονιστική συνεύρεση και αφήγηση.

***

Films

1. Blue Valentine

Ένα φιλμ για τους χαμένους έρωτες, την χωρίς εκπτώσεις αγάπη και την επιθυμία για
ένα νέο ξεκίνημα. Το χαρισματικό πρωταγωνιστικό δίδυμο σε ρόλους που ταιριάζουν και στους δύο νέους ηθοποιούς, κερδίζει τις εντυπώσεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά, κάνοντας τους θεατές να συμπάσχουν μαζί του.

2. The Vow

Ύστερα από ένα αυτοκινητικό ατύχημα η Πέιτζ( Rachel McAdams) ξυπνά χωρίς να μπορεί να θυμηθεί οτιδήποτε έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη ζωή της. Ο αντικομφορμιστικός γάμος και η καλλιτεχνική καριέρα της έχουν σβηστεί ολοκληρωτικά από τη μνήμη της και ο σύζυγός της (Channing Tatum) πρέπει να τη διεκδικήσει από την αρχή.

3. Love & Other Drugs

Ο Τζέιμι Ράνταλ (Jake Gyllenhaal) είναι ένας καταφερτζής γοητευτικός πωλητής φαρμακευτικών προϊόντων. Η Μάγκι (Anne Hathaway) είναι μια δυναμική γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα, η οποία πάσχει από Πάρκινσον. Οι δυο τους, αν και αταίριαστοι, θα ξεκινήσουν μια περιπετειώδη ερωτική σχέση.

***

Songs

Ταξιδιάρικα- ερωτικά- αγαπησιάρικα!

Frank Sinatra- I’ve got the world on a string

Bill Withers- Just the two of us

Lenny Kravitz- I belong to you

 

(Special thanks στον φίλο μου τον Αντρέα για τη συμβολή του στις μουσικές επιλογές!)

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...