HomeΘέματαΗ ιδιαίτερη ιστορία του θρυλικότερου καφέ της...

Η ιδιαίτερη ιστορία του θρυλικότερου καφέ της πόλης

Ένα από τα μακροβιότερα στέκια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται χαμηλά της οδού Εθνικής Αμύνης, απέναντι από το Λευκό Πύργο. Είναι το αθάνατο Ντορέ, που έχει πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες στιγμές φίλων, οικογενειών, εραστών, αλλά και σε διάσημες ελληνικές ταινίες, ενώ αποτέλεσε στέκι βασιλικών γόνων και πολιτικών.

Το 1908, ο Αλφρέδο Μορατόρι, εξέχων Θεσσαλονικιός και πατριώτης, ίδρυσε στη γωνία των οδών Εθνικής Αμύνης και Πρίγκιπος Νικολάου, σημερινή Αλεξάνδρου Σβώλου, καφεζαχαροπλαστείο, με το όνομα “Ανατολικό Ζαχαροπλαστείο”, όπου απολάμβαναν τα φρέσκα γλυκά οι Τούρκοι μπέηδες και οι μπαγιάτηδες. Ανάμεσα στους θαμώνες, ήταν και ο Κεμάλ Ατατούρκ, που έπινε ρακή σε κόκκινα ποτήρια, τα οποία διατηρούνται ως κειμήλια ακόμη από τον επόμενο ιδιοκτήτη και ανιψιό του Μορατόρι, τον Τάκη Ξεφτέρη. Τα επόμενα χρόνια, τακτικοί θαμώνες έγιναν οι επιτελείς του Ελευθέριου Βενιζέλου και στρατηγοί. Στο “Ντορέ” κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σύχναζαν και οι ανώτεροι αξιωματικοί των συμμαχικών δυνάμεων που στάθμευαν στη Θεσσαλονίκη.

Το 1917, όμως, το θρυλικό καφέ έγινε και αυτό θύμα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην πόλη και καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε με τη βοήθεια της κυβέρνησης Βενιζέλου. Το 1933 το “Ντορέ” μεταστεγάστηκε στην περιοχή Λευκού Πύργου. Από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά, το νέο “Ντορέ” έγινε στέκι για πολλούς επιφανείς, όπως Γεώργιος Παπανδρέου, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Σοφ. Βενιζέλος, Γιάννης Τσιριμώκος, Πέτρος Λεβαντής, ενώ αναμφισβήτητα, ο πιο τακτικός θαμώνας του ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Βελλίδης, εκδότης των εφημερίδων “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη”.

Με την μεταπολίτευση, σύχναζαν εκεί ο Αλέκος και ο Γραμμένος Καραμανλής, η Μελίνα Μερκούρη, ο Ζυλ Ντασέν, ο Γιάννης Κοντούλης, ο Κώστας Μαρινάκης, ο Ντίνος Τριαρίδης. ο Σωτ. Κούβελας, ο Γεώργιος Τζιτζικώστας και πολλοί άλλοι. Το μαγαζί, επιδείκνυε πάντα μια αγάπη για τις τέχνες καιτ ον πολιτισμό και είχε ενεργή συμμετοχή στο φεστιβάλ κινηματογράφου και τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Έτσι, τα ονόματα των λαμπρών αστέρων που πέρασαν την πόρτα του δεν ήταν λίγα: Κατίνα Παξινού, Αλέξης Μινωτής, Έλλη Λαμπέτη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Μελίνα Μερκούρη, Φιλοποίμην Φίνος, Τζέιμς Πάρις, Ειρήνη Παπά, Μάνος Χατζηδάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μάριος Πλωρίτης, Γιάννης Μαρής, Άλκης Στέας, ήταν μερικοί εξ αυτών, ενώ ξεχωρίζουν οι τρεις καλλονές παγκοσμίου βεληνεκούς που επισκέφτηκαν το Ντορέ: η Ρίτα Χέιγουορθ, η Σιλβί Βαρτάν και η Ραφαέλα Καρά. Μάλιστα, το μαγαζί εμφανίστηκε και σε ταινίες, όπως “Ο ατσίδας” με τον Ντ. Ηλιόπουλο.

Στην νεότερη ιστορία του μαγαζιού, αξίζει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του ’90, ο Τάκης Ξεφτέρης, στην προσπάθειά του να σώσει το “Ντορέ”, πρότεινε στην ιδιοκτήτρια του “Ζύθου” στα Λαδάδικα, να συνεχίσει την λειτουργία του.

Έτσι, έγινε μια αναβίωση του Καφέ “Ντορέ” με την μορφή ζυθοεστιατορίου και με το όνομα “Ντορέ Ζύθος”, το οποίο λειτουργεί σε αυτή την μορφή από το 1995 μέχρι σήμερα, στην οδό Τσιρογιάννη στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Μάλιστα για την αναβίωση-αναπαλαίωση του χώρου, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα παλιά αποθηκευμένα υλικά -παλιά μπιλιάρδα, ψυγεία, έπιπλα, φωτογραφίες, αντικείμενα -.Όλα τα
σκαλιστά στοιχεία του επιβλητικού ξύλινου μπάρ, είναι από τα παλιά μπιλιάρδα που υπήρχαν στο υπόγειο του παλιού Ντορέ. Το ψυγείο που κυριαρχεί στον επάνω χώρο, είναι το πρώτο ψυγείο το οποίο ανακατασκευάστηκε. Τα χειροποίητα τσιμεντένια πλακάκια είναι το αυθεντικό σχέδιο του πρώτου Ντορέ. Το ντεκόρ συμπληρώθηκε με παλιά αντικείμενα των αρχών του προηγούμενου αιώνα, προκειμένου να δοθεί η αντίστοιχη ατμόσφαιρα.

 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...