HomeUrbanitiesLive stagesΗ Banda Entopica και οι Γκιντίκι έρχονται...

Η Banda Entopica και οι Γκιντίκι έρχονται στον Πολυχώρο WE

Η Banda Entopica και οι Γκιντίκι έρχονται στον Πολυχώρο WE την Παρασκευή 18 Μαρτίου για να μας ξεσηκώσουν με μουσικές από την Ήπειρο, τη Θράκη, την Ικαρία, και τη Μακεδονία! Κλαρίνα, νταούλια, γκάιντες και κρουστά σε γνώριμους και αγαπημένους ρυθμούς των Βαλκανίων!


Παρασκευή 18 Μαρτίου φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια… and let the γλέντι begin!

Λίγες μέρες πριν το πολυαναμενόμενο live μιλήσαμε στον Εξώστη με τον Κωσταντή Παπακωνσταντίνου της μπάντας Γκιντίκι.


Που και πως σε βρίσκουμε;

Βρίσκομαι στην Αθήνα μαζί με τα περισσότερα παιδιά του σχήματος σκεφτόμαστε σιγά σιγά να μπούμε στούντιο για τον πρώτο μας δίσκο και ετοιμαζόμαστε για ένα μικρό tour στην Γερμανία την άλλη βδομάδα!

Σύστησε μας τους Γκιντίκι…

Οι Γκιντίκι είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2013. Είναι η πρώτη σοβαρή επαφή που είχαμε με την παραδοσιακή μουσική σαν μουσικοί ερχόμενοι από διαφορετικά είδη ο καθένας μας. Τελικά σχεδόν 10 χρόνια και περίπου κάτι παραπάνω από 1000 γλέντια μετά παίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως όταν ξεκινήσαμε και αυτό είναι κάτι μαγικό που δεν το έχουμε συναντήσει σε κανένα άλλο σχήμα.

Θα μπορούσε κανείς να σε χαρακτηρίσει πολύ-οργανίστα; Πιστεύεις ότι το όργανο επηρεάζει τον χαρακτήρα ενός μουσικού ή ότι ένας μουσικός επιλέγει όργανο βάση του χαρακτήρα του;

Δεν θα το έλεγα ότι είμαι πολύ-οργανίστας γιατί στην πραγματικότητα δεν παίζω κανένα όσο καλά θα ήθελα. Υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί εκεί έξω που το κάνουν πολύ καλύτερα. Θα έλεγα ότι είναι κάτι ενδιάμεσο. Κάθε όργανο βγάζει μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα.

Δύο αγαπημένα τραγούδια που σου έρχονται απευθείας στο μυαλό…

Πολλά μου έρχονται αλλά θα πω το Diaraby του Ali Farka toure και την Ιτιά του Μαλλιάρα (για να είμαι και λίγο σχετικός με την θεματική).

Αν η εποχή μας μπορούσε να αποτυπωθεί σε κάποιον ήχο ή στίχο ποιος πιστεύεις ότι θα μπορούσε να είναι;
Θα έβαζα όλους τους στίχους από το τραγούδι Μάνα μου Ελλάς του Ξαρχάκου, αλλά θα παραθέσω τις πρώτες στροφές για συντομία.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

μου τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα.

Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια

εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια

και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς

που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.


Παρασκευή 18 Μαρτίου στον Πολυχώρο WE

Πιστεύουμε ότι θα είναι μια πολύ όμορφη βραδιά για πολλούς λόγους. Αρχικά έχουμε να παίξουμε Θεσσαλονίκη απο το 2018 που φύγαμε .Έχουμε πολύ αγαπημένο κοινό που έχουν γίνει φίλοι μας. Έχουμε την χαρά να παίζουμε μαζί με τους φίλους banda entopica και πολύ βασικό στο WE που χαιρόμαστε πολύ να συνεργαζόμαστε γιατί είναι ο ομορφότερος χώρος της πόλης με τους καλύτερους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από κει μέσα.

Βanda Entopica & Γκιντίκι Live
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Πολυχώρος WE

Είσοδος: Προπώληση 8€ | Ταμείο 10€

Προπώληση: Hλεκτρονικά
viva.gr | Πολυχώρος WE
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00 | Η συναυλία ξεκινάει στις 21.30




*Λίγα λόγια για τους Banda Entopica:


Η Banda Entopica, η παραδοσιακή μπάντα δρόμου με έδρα την Θεσσαλονίκη, ενώνει κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής. Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις. Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ. Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση. Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη.


To 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD με τον ομώνυμο τίτλο Banda Entopica που περιλαμβάνει κατά βάση χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας όπως και της Θράκης, καθώς και μια πρωτότυπη σύνθεση του Φίλιππου Φασούλα.


Οι Banda Entopica είναι:

Φίλιππος Φασούλας – Κλαρίνο, φωνή

Τάσος Γκέντζης – Σαξόφωνο

Ράφος Γκέντζης – Ακορντεόν

Μπίλης Μαλεγκάνος – Κρουστά


*Λίγα λόγια για τους Γκιντίκι:


Οι ''Γκιντίκι'' είναι ένα πειραματικό μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2014. Από τότε έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάμπολλες ζωντανές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα αλλά και σε φεστιβάλ στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία). Το ύφος του σχήματος είναι ιδιαίτερο καθώς μέσα από τα παραδοσιακά όργανα, όπως είναι το λαούτο, το κλαρίνο, η γκάιντα, το βιολί και τα κρουστά, γίνεται μια πιο σύγχρονη προσέγγιση του παραδοσιακού μέσω του ρυθμικού και του ερμηνευτικού κομματιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν βρεθεί δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Χαΐνηδες, Villagers of Ioannina City, Σπύρος Γραμμένος, Δημήτρης Μυστακίδης, Βάσω Βασιλειάδου κ.α.


Το 2019 οι ''Γκιντίκι'' κατεβαίνουν στην Αθήνα και έκτοτε σας κάνουν να χορεύετε με την ψυχή σας.


Οι Γκιντίκι είναι:

Τάσος Κοφοδήμος – Λαούτο, φωνή

Κωνσταντίνος Λάζος – Κλαρίνο, γκάιντα, κιθάρα, φωνή

Κωσταντής Παπακωνσταντίνου – Κρουστά

Θοδωρής Σιούτης – Βιολί

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...