HomeUrbanitiesH πιο hip γειτονιά της πόλης, τώρα

H πιο hip γειτονιά της πόλης, τώρα

φωτογραφίες Ιωάννα Καραφυλλίδου

Μία εγκαταλελειμμένη γωνιά στη Θεσσαλονίκη, που ακολούθησε η αναβάθμισή της, και τώρα έγινε το νέο place to be.  Εκεί βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, εκεί και η βυζαντινή κινστέρνα, το Πρόπυλο, καθώς και το οθωμανικό λουτρό Πασά Χαμάμ.

Οι Αγιοι Αποστολοι σε φωτογραφία δεκαετίας του 30

Εκεί όμως είναι και ένα σωρό διαμάντια εστίασης, με το δικό τους χαρακτήρα. Περπατάμε και σε παίρνουμε μαζί μας, όσο ξεκινάμε από την Ολύμπου και κατευθυνόμαστε προς τα κάτω. Στην Ολύμπου θα πετύχεις τη Νίνα και το “Μόνο για Σήμερα”. Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας σε αυτό το μαγαζί, όπου διακοσμητικά ακροβατεί ανάμεσα σε μια ταβέρνα της γειτονιάς και από την άλλη στο εσωτερικό της οι τεράστιοι καθρέφτες και τα τραπέζια βγάζουν μια αστική αύρα.

Στα δεξιά μας το Άσπρο Δέντρο. Eνα κρυφό γαστρονομικό διαμάντι που συνδυάζει την τέχνη με το πιο νόστιμο comfort food.

“Το άσπρο δέντρο μαζί του φέρνει τον Ήλιο, το Φως, τις Βόλτες στην Φύση! Δημιουργούμε γευστικές στιγμές με χαρά για την τέχνη και αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση” λέει ο Αντώνης, ένας μάγειρας/ηθοποιός που βρισκόταν από μικρός στις κουζίνες.

Κάθε τι που θα βρεις στις βιτρίνες του Άσπρου Δέντρου έχει φτιαχτεί από τον Αντώνη με πολλή αγάπη. Στα ράφια και στα ψυγεία του θα βρεις χειροποίητες σάλτσες, αλοιφές και γλυκά, όλα to go για το σπίτι σου ή… για κάποιο κέρασμα ή δώρο.

Δες και το μικροσκοπικό μπαράκι Wagon Lit. Ανοίγει μόνο από το απόγευμα και μετά με μία εξαιρετική λίστα κρασιών από όλη την Ελλάδα και με πολλές προτάσεις και σε ποτήρι αλλά και cocktails.

Κόκκινο, με χαμηλό φωτισμό, και μια αισθητική με στυλ παρισινών bistrot και νεοϋορκέζικων jazz bars. Εδώ και το Utopia Taproom στην πλατεία Μαβίλη, με 13 βρύσες που γεμίζουν με μπύρες τα ποτήρια. Ένας ανοιχτός χώρος, ένας χώρος ανεξάρτητος που σερβίρει μπύρες αποκλειστικά απο μικροζυθοποιία.

Φωτογραφία

@utopia_taproom

 

Τα βράδια δίνει ζωή στην περιοχή. Δίπλα του όμως ήταν και το αγαπημένο καφέ μπαρ του Εξώστη, το Cafe Chantant που έκλεισε. Και τι έρχεται στη θέση του; Ένα Yaya, που εκτός από την Ανω Πόλη ερχεται κι αυτό στη γειτονιά της Μαβίλλη…

Τι μπορεί να πει κανείς όμως για το Little Cup που μαζί με το ΝΑΜΑ ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στην περιοχή και είναι εκεί τα τελευταία χρόνια; Το ΝΑΜΑ δίνει τη θέση του σε νέο εστιατόριο, οσο γύρω του, αρχίζουν να μαζεύονται ατελιέ, εργαστήρια και νέα καφέ που αυτή τη στιγμή στήνονται για να υποδεχτούν την άνοιξη.

Στο Little Cup έχει δημιουργηθεί ένα μικρό hub στο οποίο όλο και κάποιο event θα γίνεται, όλο και κάποιο πάρτυ θα οργανώνεται και το κυριότερο, έχει πάντα κόσμο.

Περπατώντας συναντάς και μικρά κομμάτια του παρελθόντος που αντέχουν ως σήμερα, μικρά μπακάλικα και μαγαζάκια.

Θα ξαναπάμε σίγουρα.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...