HomeΘέματαΠράσινη οικονομία

Πράσινη οικονομία

Ψαχτήκαμε, βρήκαμε τους έλληνες πρωταγωνιστές που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία της χώρας και σας καλούμε να γνωρίσετε μαζί μας τη FIBRAN, μια ελληνική εταιρία με πολυεθνική δραστηριότητα στο χώρο της θερμομόνωσης και τη ROKAS ηγέτη των εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας.

FIBRAN
Χρήστος Χατζηάστρου
Χημικός, MSc. Χημείας Δομικών Υλικών
Υπ. Δρ. Πολιτικών Μηχανικών
Δ/ντης Τεχνικής Υποστήριξης FIBRAN

Αλλάξαμε καυστήρες πετρελαίου σε αερίου και φέτος ξαναήρθαν οι ξυλόσομπες. Υπάρχει μονιμότερη πρόταση;
Οι απαιτήσεις για θέρμανση ενός νοικοκυριού είναι συγκεκριμένες, προκειμένου να έχουμε αυτό που λέμε – θερμική άνεση και καλή ποιότητα διαβίωσης. Το να αλλάξω το καύσιμο από πετρέλαιο, σε αέριο ή ξύλα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη εξοικονόμηση χρημάτων. Η θερμομόνωση είναι αυτό που πρέπει πρώτα-πρώτα να εξασφαλίσουμε για να έχουμε ένα μονιμότερο οικονομικό όφελος. Γιατί αν δεν θερμομονώσουμε τους τοίχους, την ταράτσα, τη σκεπή, την πιλοτή, κτλ., εκεί που έκαιγα πολύ πετρέλαιο, πάλι θα συνεχίσω να καίω πολύ αέριο ή πολλά ξύλα. Η θερμομόνωση είναι αυτή που θα περιορίσει τις απώλειες, επομένως και την ποσότητα του καυσίμου που χρειάζομαι για να ζεστάνω το χώρο μου.

Έχω διαμέρισμα, μπορώ να επωφεληθώ από μόνωση ή πρέπει όλη η πολυκατοικία να έρθει σε συνεννόηση;
Η θερμομόνωση μπορεί να είναι είτε μια συλλογική επιλογή για όλη την πολυκατοικία, με μόνωση όλων των τοίχων, της ταράτσας ή της σκεπής και της πιλοτής, είτε ατομική, και να αφορά μόνο το δικό μας διαμέρισμα, π.χ. θερμοπρόσοψη στους τοίχους. Η πολιτεία δίνει την ελευθερία στον ιδιώτη να προχωρήσει στη θερμομόνωση της ιδιοκτησίας του χωρίς να απαιτείται συνεννόηση με όλη την πολυκατοικία.

Ακούμε για επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Τα υλικά σας υπόκεινται σε τέτοιες επιδοτήσεις;
Προφανώς. Τα μονωτικά της FIBRAN έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση και σήμανση CE που απαιτείται για την επιδότηση. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο κάθε ιδιοκτήτης, είναι η χρήση μεγάλου πάχους μονωτικού, γιατί ο συνδυασμός καλών μονωτικών και ικανοποιητικού πάχους είναι αυτός που εξασφαλίζει το τελικό αποτέλεσμα.

ROKAS
Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών και Ενεργειακών Μελετών Rokas Renewables

Αέρας, ενέργεια, Ελλάδα. Ανεμογεννήτριες επί της Εθνικής Οδού. Τι δεν γνωρίζει ο κόσμος επί τους ουσίας για την αιολική ενέργεια;
Αιολική ενέργεια είναι η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου, ενός ανεξάντλητου φυσικού πόρου που αξιοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων όπως δηλώνουν οι ανεμόμυλοι που είναι διάσπαρτοι στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες. Περιλαμβάνεται στις «καθαρές» πηγές, όπως λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ρύπους και η πλέον διαδεδομένη εφαρμογή της είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα της αιολικής ενέργειας είναι ότι επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας σε περιοχές μη εκμεταλλεύσιμες για άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα οι απομακρυσμένες κορυφογραμμές. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές περιοχές ευνοημένες με σημαντικό αιολικό δυναμικό όπως δείχνουν οι διεθνείς μετρήσεις. Η αιολική ενέργεια αποτελεί ελκυστική λύση για το ενεργειακό ζήτημα, καθώς συμβάλλει στην απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα. Επίσης είναι μια από τις λίγες τεχνολογικά και εμπορικά έτοιμες λύσεις ενάντια στις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Ακούμε για πλωτές ανεμογεννήτριες, wave-powered  γεννήτριες, ηλιακές ερήμους. Τι καινούργιο υπάρχει στην αιολική ενέργεια; 
Η ισχύς και η απόδοση των ανεμογεννητριών συνεχίζουν να αυξάνουν ακόμα και σήμερα. Πλέον είναι δυνατόν, με μικρό αριθμό ανεμογεννητριών, να αξιοποιηθεί πλήρως το αιολικό δυναμικό μιας περιοχής. Επίσης οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι ουσιαστικά αθόρυβες. Γενικά στην Ευρώπη υπάρχει μία τάση προς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε θαλάσσιες περιοχές μικρού βάθους, ενώ σε ότι αφορά μεγαλύτερα βάθη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται οι πλωτές ανεμογεννήτριες.

Τα φωτοβολταϊκά μπαίνουν στις ταράτσες. Οι ανεμογεννήτριες έχουν ιδιωτική χρήση/οφέλη, και πόσο εύκολα είναι επί του πρακτέου; 
Ο τομέας των μικρών και οικιακών ανεμογεννητριών έχει  ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται στο εξωτερικό. Όπως και τα οικιακά φωτοβολταϊκά, έτσι και οι μικρές ανεμογεννήτριες επιτρέπουν σε έναν ιδιώτη, με σχετικά χαμηλό κόστος, να αξιοποιήσει μία μορφή ΑΠΕ στο ίδιο του το σπίτι, εξασφαλίζοντας παράλληλα και ένα περιθώριο κέρδους. Το κόστος των μικρών οικιακών ανεμογεννητριών βαίνει μειούμενο και απομένει η εφαρμογή, από την πολιτεία, ενός προγράμματος για τις οικιακές ανεμογεννήτριες, αντίστοιχο των φωτοβολταϊκών στις στέγες, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του τομέα.

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....