HomeNewsroomΕυρωπαϊκές πόλεις προς μίμηση!

Ευρωπαϊκές πόλεις προς μίμηση!


Όσλο_Νορβηγία
Στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, βιομηχανική ζώνη δεν υπάρχει, γεγονός που επηρεάζει θετικά την ποιότητα του αέρα. Παράλληλα, η δημοτική αρχή εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αποβλήτων με το οποίο παράγεται βιοαέριο και στη συνέχεια μετατρέπεται σε καύσιμο για τα αστικά λεωφορεία. Αλλά και από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων, το μεθάνιο και το φυσικόαέριο που συλλέγεται μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Βιτόρια-Γκαστέις_Ισπανία
Στην πόλη Βιτόρια-Γκαστέις – που ανακηρύχθηκε Πράσινη πρωτεύουσα για το 2012 -γύρω από το κέντρο έχει διαμορφωθεί μια σημαντική ζώνη πρασίνου, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι να ζουν κοντά στο πράσινο σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων. Η πόλη έχει επίσης καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να μειώσει την κατανάλωση νερού, ενώ φιλοδοξεί να την μειώσει περαιτέρω, δηλαδή κάτω από 100 λίτρα ανά κάτοικο ημερησίως.

Νάντης_Γαλλία
Η Νάντη – η νικήτρια πόλη για το 2013 – επέλεξε να εφαρμόσει μια φιλόδοξη συγκοινωνιακή πολιτική. Υπήρξε η πρώτη πόλη της Γαλλίας που έθεσε ξανά σε λειτουργία το τραμ, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα αξιοζήλευτη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά ένα τέταρτο μέχρι το 2020.

Στοκχόλμη_Σουηδία
Η ζωή στην ύπαιθρο, το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης που είναι γνωστό ως allemansrotten, το καθαρό πόσιμο νερό και η διεθνής εργασία για το παγκόσμιο περιβάλλον είναι τρία ξεκάθαρα παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο εκφράζουν οι Σουηδοί τη σχέση τους με το περιβάλλον. Το νερό της Στοκχόλμης είναι τόσο καθαρό που μπορεί κανεις να ψαρέψει σολομούς, να κολυμπήσει, ακόμη και να το πιεί.

http://www.travelpassion.gr/
http://newpost.gr/
http://www.skai.gr/
http://ec.europa.eu/


NUMBERS AND FACTS 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
• Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους

• Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.

• Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).

• Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.

• Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.

• Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.

• Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.

• Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωή.


ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ
• Η κάθε πλαστική σακούλα χρησιμοποιείται για 15 λεπτά, μολύνει τον πλανήτη για πάνω από 400 χρόνια, και σκοτώνει πάμπολλα ζώα στη διάρκεια ‘ζωής’ της…

• Το 30-40% των πλαστικών απορριμάτων στη θάλασσα είναι πλαστικές σακούλες.

• Έως και 1/3 των μικροσκοπικών σωματιδίων σε δείγματα νερού του Ατλαντικού & Ειρηνικού είναι κονιορτοποιημένα πλαστικά απορρίμματα…

• Οι πλαστικές συσκευασίες δεν είναι δωρεάν: το 3% κάθε απόδειξής μας από σούπερ μάρκετ αντιστοιχεί στο κόστος τους.

• Αν και θεωρητικά ανακυκλώνονται, μόνο το 1-3% των πλαστικών παγκοσμίως ανακυκλώνονται στην πράξη.

• Για την ανακύκλωση του πλαστικού χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι για την παραγωγή του.

MΠΑΤΑΡΙΕΣ
• Πάνω από 10 δις μπαταρίες παράγονται κάθε χρόνο σε όλο το πλανήτη.

• Οι μπαταρίες περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο και νικέλιο, που μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον όταν απορρίπτονται ανεξέλεγκτα

• Κάθε μπαταρία έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει η πεταχτεί στα σκουπίδια ο κύκλος ζωής διακόπτεται, χάνοντας έτσι πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπαταρίας μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.

•Αντίθετα, ρίχνοντας την άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους συλλογής ο κύκλος ζωής της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν

στην παραγωγή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων.  

Εμείς?

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...