HomeΘέματαGreek Hip Hop Against ACTA

Greek Hip Hop Against ACTA

Τι είναι το ACTA και γιατί πρέπει να ασχοληθεί κανείς μαζί του
Disastah:  Η ACTA είναι μία διεθνής συνθήκη για τον καθορισμό ενός πλαισίου αυστηρής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Έχει σκοπό να διασφαλίζει τα trademarks σε προϊόντα και φάρμακα καθώς και την μη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Την συνθήκη ανέπτυξαν και υποστήριξαν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (δισκογραφικές, φαρμακευτικές κλπ.). Αρχικά, το όλο σχέδιο μοιάζει σωστό. Ωστόσο, πολλές από τις νομικές τροπολογίες που εμπεριέχει, καταλήγουν να δίνουν δικαίωμα παραβίασης της ιδιωτικής ελευθερίας σε ιδιώτες. Για παράδειγμα, προς αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχείων στο διαδίκτυο, δίνεται το δικαίωμα στον πάροχο να παρακολουθεί, να καταγράφει και να μπορεί να επέμβει στις «κινήσεις» του πελάτη του στο διαδίκτυο. Τέτοιου είδους διατάξεις έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το παραπάνω παράδειγμα, είναι απλό στην κατανόηση, ωστόσο διακυβεύονται πολύ χειρότερες εξελίξεις από αυτήν που περιγράφεται. Σε έναν αθώο κόσμο ίσως, να ήταν λογικό να υπάρχει μία τέτοια συνθήκη. Στην πραγματικότητα όμως, αν ενώσει κανείς τις τελείες, θα δει ότι η συνθήκη θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα ένα εργαλείο για τους οικονομικά ισχυρούς του εμπορίου, να κατευθύνουν την αγορά κατά τα συμφέροντά τους και να περιορίζουν εντός των δικών τους ελεγχόμενων ορίων την έρευνα και την ανάπτυξη σε μια τεράστια ποικιλία εφαρμογών.

Γιατί πιστεύετε ότι δεν δόθηκε δημοσιότητα για το ζήτημα σε τηλεόραση και εφημερίδες
Neon: Η δύναμη που έχουν πάρει τα Media στην εποχή μας είναι τεράστια! Μπορούν να χαλιναγωγήσουν τη κοινή γνώμη και κατά βάση τη μάζα, το λαό, πες το όπως θες.. Για ευνόητους λόγους λοιπόν, όπως πάντα, έτσι και τώρα εξυπηρετούν συμφέροντα. Μια κίνηση σαν το Anti-Acta Anthem είναι σίγουρα κατά αυτών των συμφερόντων οπότε και οι ελπίδες στο να προωθηθεί είναι μηδαμινές. Καλύπτουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα..
Αυτό ήταν παιχνιδάκι ..αν καταλαβαίνεις τι εννοώ..
Disastah: Η συνθήκη συντάσσεται από το 2009 και το 2011 υπογράφτηκε από 8 μεγάλες χώρες. Το 2012 υπογράφηκε από 22 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Τίποτα δεν δημοσιεύτηκε ευρέως, ούτε καλύφθηκε από τα ΜΜΕ σε αυτό το διάστημα, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Δημοσιότητα δεν δόθηκε γιατί, οι υπογράφοντες δεν ήθελαν, να δοθεί. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο, αργά ή γρήγορα θα προκαλούσε παγκόσμιες αντιδράσεις. Έτσι είναι πιο εύκολο να περάσει ακόμα και στις ανά χώρα κυβερνήσεις και πολύ περισσότερο να κρατήσει τους λαούς στην άγνοιά τους.

Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι μέσω της μουσικής
Μελωδός (Σκιές): Πιστεύω πως η μουσική είναι ένα μέσο που μπορεί να μεταδώσει γνώση και να δημιουργήσει διάφορα συναισθήματα. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αλλάξει κάτι με τη μουσική αλλά σίγουρα βοηθάει στο να εκφραστείς ελεύθερα και να μοιραστείς αυτά που νιώθεις. Αν υπάρχει ανταπόκριση σε αυτό τότε έχεις καταφέρει κάτι …Να βάλεις σε σκέψη πολλούς ανθρώπους που νιώθουν αυτά που λες.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που αποβλέπουν σε κάτι αντίστοιχο εναντίον κάποιου άλλου σημαντικού θέματος;
Serious Smile: Προσπάθεια σαν αυτή, να μαζευτούμε δηλαδή δέκα άτομα από διαφορετικά σημεία της Ελλάδας σε ένα κομμάτι, δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει. Λέω μόνο δέκα, αναφερόμενος σ' εμάς που ήμασταν στα φωνητικά γιατί στο όλο εγχείρημα βοήθησαν πολλοί περισσότεροι. Θέλω να πω μ' αυτό ότι δεν ήταν κάτι εύκολο. Το να στραφούμε εναντίον της ACTA ήταν η αναγνωριστική αποστολή επειδή ακριβώς ήταν η πρώτη μας. Το κομμάτι είχε σκοπό να ενημερώσει τον κόσμο και αυτό πιστεύω το πέτυχε. Βέβαια σήμερα, τον απλό άνθρωπο δεν τον απασχολεί μόνο ότι συμβαίνει στο διαδίκτυο αλλά και η γενικότερη κατάσταση που μόνο δημοκρατία δεν θυμίζει. Αν δεν συνεχίσουμε την προσπάθεια και γι' άλλα θέματα θα' ναι σαν να μην την ξεκινήσαμε καν και δεν το' χουμε σκοπό. Και όσον αφορά το ελληνικό Hip Hop, δεν θέλουμε την αποκλειστικότητα. Σήμερα ήμασταν δέκα. Αν αύριο γίνουμε χιλιάδες, μόνο ως κάτι θετικό το βλέπουμε.

Είναι το Hip Hop τελικά επαναστατική μουσική ή είναι μόνο για τα clubs;
Φιλοκτήτης: Το hip hop εκφράζει τα προσωπικά βιώματα του καθενός, οπότε δεν μπορούμε να βάλουμε ταμπέλα γύρω απ' το όνομα του. Ο καλλιτέχνης επιλέγει το θέμα που θα θίξει και το πως θα χρησιμοποιήσει τον λόγο του. Όπως κάθε είδος τέχνης, έτσι και η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο έκφρασης προσωπικών, κοινωνικών, πολιτικών και διάφορων άλλων απόψεων, με στόχο την ψυχαγωγία αλλά και την προώθηση μηνυμάτων. Στο hip hop είναι πιο έντονο αυτό το φαινόμενο, καθώς συνήθως επικεντρώνεσαι περισσότερο στον στίχο παρά στη μουσική όταν το ακούς. Μπορεί να γίνει επαναστατικό με την έννοια ότι έχει την ικανότητα να ενημερώσει αλλά και να επηρεάσει.

Θα συνεργαζόσασταν με μια αντίστοιχη πρωτοβουλία από άλλη μουσική σκηνήχ reggae ή rock);
Μελωδός (Σκιές): Νομίζω η ταμπέλα και η ταυτότητα ενός καλλιτέχνη / συγκροτήματος έρχεται σε δεύτερη μοίρα όταν πρόκειται για ένα κομμάτι σαν κι αυτό .
Disastah:  Ναι φυσικά. Δεν έχει σημασία από ποια μουσική σκηνή θα ήταν, αλλά από ποιους θα τροφοδοτούνταν η πρωτοβουλία και τι σκοπό θα είχε.

Περιγράψτε μας το πιο απαισιόδοξο και το πιο αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον.
Tiny Jackal: Για μένα ένα αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον, είναι να μπορώ να ελπίζω σε ένα μέλλον στο όποιο απλά θα καταφέρουμε για αρχή να κλείσουμε τις άπειρες υπάρχουσες πληγές του σε όλους τους τομείς…. (Άλλος γ…… , άλλος πληρώνει….)
Όσο για το πιο απαισιόδοξο σενάριο δυστυχώς δεν είναι μέλλον ούτε καν παρόν, είναι παρελθόν το οποίο εξαπλώνεται σαν αρρώστια εδώ και παρά μα παρά πολύ καιρό και εμείς απλά αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη του από το κακό που μας προκαλεί και πάντα προ τετελεσμένων γεγονότων…… (Γιατί αυτοί είμαστε …..οι περισσότεροι)

https://www.facebook.com/greekhiphopagainstacta

Στο κομμάτι συμμετέχουν : NEON, Serious Smile, Φιλοκτήτης, MC Yinka, Sifu VERSUS, Tiny Jackal, Μελωδός, Obnoksious Kas, Disastah of SMA και iCY από Fort Bravo και η μουσική παραγωγή είναι του Cenobite

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....

Οριακά πέρασε τη βάση η καθαριότητα, τα ΜΜΜ και η εικόνα της πόλης από τους επισκέπτες της

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έθεσαν τον πήχη...

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...