Locomondo

«Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις» και άλλες ιστορίες σκισμένου καλσόν και ημικρανίας…. παρτ ιλέβεν!

Καλημέρα συνυφάδες και καρντάσια,
Πουλάκια μου, νομίσατε θα μου γλιτώνατε ε? Σαν αποδημητικό κι εγώ την κοπάνησα για νότιο ημισφάιριο με τα πρώτα κρύα και με την ευκαιρία πέρασα μια βόλτα κι από πόλη των Αγγέλων στο γυρισμό. Επίσκεψη στον αγάπημένο μου Κρίστιαν Νιπτακίδη να με περιποιηθεί λιγάκι. Ζυγοστάθμιση, ρεκτιφιέ και τα συναφή. Και γύρισα που λες η καψερή και πατάει τα μέιον και μου’χει ζαρώσει η ύπαρξη. Κι έχω τους άλλους να μου λένε ότι δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Ντριν ντρίν…

Κουβεντούλα με το Γιάννη Βαρνάβα λίγες μέρες πριν οι Locomondo μας ξαναξεσηκώσουν στο Block33

Το soundtrack του «Γαμήλίου πάρτυ» ακολούθησε η συμμετοχή στο soundtrack του πολυβραβευμένου “Soul Kitchen” του Fatih Akin. Υπάρχουν νέα σχέδια να γράψετε μουσική για κινηματογράφο? Σε ποιά ταινία θα θέλατε να έχετε γράψει το soundtrack και γιατί?
 Δεν υπάρχει κάτι σίγουρο στον ορίζοντα, αλλά σίγουρα θα το ξανακάναμε με μεγάλη χαρά και όρεξη. Το «Γαμήλιο πάρτυ» ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για το συγκρότημα. Επενδύσαμε όλη την ταινία με μουσική δικιά μας, η οποία γράφτηκε κατά παραγγελία, μιάς και ο μόνος λόγος ύπαρξης της ήταν η ταινία. Τα τραγούδια που γράφουμε γιά τους δίσκους μας είναι βιωματικά ή προέρχονται από την ανάγκη να γράψεις κάτι επειδή θέλεις, οπότε μιλάμε για μία τελείως διαφορετική περίπτωση. Έπρεπε να ανταποκριθούμε σε μικρό χρονικό διάστημα σε μία καινούργια κατάσταση και λειτουργήσαμε πολύ καλά σε αυτή την περίσταση, μην έχοντας προηγούμενη εμπειρία από κάτι ανάλογο.
Το soul kitchen από την άλλη ήταν μία τελείως διαφορετική ιστορία. Χρησιμοποιήσαν ένα τραγούδι το οποίο είχαμε ήδη ηχογραφήσει. Το πολύ ευχάριστο σ αυτή την περίπτωση ήταν η γνωριμία μας με τον Fatih Akin και τον Αδάμ Μπουσδούκο αλλά και η φιλία που μας ενώνει πλέον.
Σε ποιά ταινία θα θέλαμε να γράψουμε το soundtrack… Σίγουρα στην δικιά μας!
Σε απάντηση όσων σας κατηγορούν για «εμπορικότητα», πολλοί ισχυρίζονται ότι απλά κατορθώσατε να παντρέψετε την τεράστια μουσική παράδοση δύο μικροσκοπικών χωρών με τρόπο που κάνει τον κόσμο να περνάει καλά. Τελικά πόσο μακριά νιώθετε ότι είναι η Ελλάδα από τη Τζαμάικα?
Υπάρχουν ομοιότητες πολλές, αλλά και πολλές διαφορές.  Ο ήλιος είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό. Και οι δύο λαοί έζησαν υπό καθεστώς σκλαβιάς για 400 χρόνια, είναι μία άλλη ομοιότητα. Αυτή η εμπειρία είναι που βοήθησε και στις δύο χώρες να αναπτυχθούν δύο λαικές μουσικές το Reggae και το ρεμπέτικο. Το ότι αρχίζουν και τα δύο με «ρο» είναι μία άλλη ομοιότητα!
Χωρίς πλάκα τώρα, αυτές οι δύο μουσικές έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Και οι δύο προέρχονται καθαρά από τον λαό, δεν είναι κατασκευασμένες μουσικές, συνεπώς είναι πολύ αληθινές. Από την άλλη υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σε όλη την κουλτούρα που τις συνοδεύει.
Όσο για την εμπορικότητα, ποτέ δεν πιστέψαμε ότι είναι κάτι το αρνητικό στην όλη υπόθεση. Από την στιγμή που γράφουμε και παίζουμε την μουσική μας όπως θέλουμε εμείς χωρίς καμία παρέμβαση δεν υπάρχει η έννοια του «ξεπουλήματος». Αυτό γουστάρουμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε, το αν αρέσει στον κόσμο είναι κάτι το οποίο θα το δεχθούμε με χαρά. Δεν παίζουμε για λίγους και εκλεκτούς, παίζουμε για όποιον θέλει να μας ακούσει.
Καβαλάτε ένα μαγικό χαλί και μπορείτε να βρεθείτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για μια συναυλία. Ποιό μέρος θα διαλέγατε και γιατί?
Μάλλον τον κόσμο ολόκληρο. Μας αρέσει πολύ να ταξιδεύουμε και να παίζουμε και μακάρι κάποτε να αξιωθούμε να κάνουμε μία παγκόσμια περιοδεία. Ωραίο όνειρο θα πει κανείς, αλλά από εκεί ξεκινάνε όλα, έτσι δεν είναι;
Δεν θα σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ποτέ Γιάννη μου… αυτό μας κρατάει για πάντα νέους!.

Νάτοι κι οι διαγωνισμοί για τα τσαχπινάκια μου!!!
Η καλή μας Γκλόρια (ναι, εγώ!!) εξασφάλισε έξι ολάκερες (τρεις κάθε μέρα) μονές προσκλήσεις για τη συναυλία των Locomondo την Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Φεβρουαρίου για τους αναγνώστες που θα στείλουν e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμο τους και τη σωστή απάντηση στο παρακάτω ερώτημα
Πώς λέγεται ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου Soul Kitchen?
Α) Ντίνος
Β) Πιπίνος
C) Ζίνος
D) Ζίνα
*αν είστε πιο πολλοί/πολλές θα κλείσω τα μάτια, θα πω έξι νούμερα στην τύχη και θα σας ειδοποιήσουν οι αγαπημένοι μου εξωστάκηδες. Φιλάκια!

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...