MOGWAI

«Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις» και άλλες ιστορίες σκισμένου καλσόν και ημικρανίας…. παρτ νάιν!

Καλημέρα συνυφάδες και καρντάσια,
2012 λοιπόν, και απολαμβάνω πολύ όλα αυτά τα εσχατολογικά σενάρια περί καταστροφής του κόσμου. Κάτι άλλο που πάντα απολάμβανα είναι ο θόρυβος. Όχι ο σαματάς, ούτε η βαβούρα, ούτε η φασαρία. O αγνός σκληρός θόρυβος, η ωμότητα τόνων ντεσιμπέλ τη στιγμή που σου επιτίθενται αμείλικτα. Ακατέργαστο ηχητικό τείχος που σε παρασέρνει. Λίγοι το κατάφεραν και ακόμα λιγότεροι το έκαναν τέχνη όπως οι φίλοι μου οι Σκωτσέζοι που μας έρχονται δις γουίκεντ. Το είχα μάθει πολύ καλά στα χρόνια μου στο περήφανο νησί ότι είναι περίεργη φάρα οι Κέλτες σε όλες τις εκφάνσεις τους. Και σίγουρα είναι τουλάχιστον άδικο να είναι γνωστοί για το ουίσκι και την τσιγκουνιά τους. Βάζω τις μουσικάρες του Stuart Braithwaite να ταξιδέψω, όπως ταξιδεύει κι αυτός σε κάθε συναυλία των Mogwai. Ναι τους έχω μεγάλη αδυναμία. Όχι μόνο για τις μουσικές. Πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι γεμάτοι χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Τα ξαναείπαμε τις προάλλες και θα τα πούμε από κοντά και την Παρασκευή. Όλα βέβαια πριν και μετά με άφθονο αλκοόλ. Γιατί πάνω στη σκηνή θα μιλάει μόνο η μουσική….

my friends of the night!
Κουβεντούλα με τον Stuart Braithwaite και τον Barry Burns λίγες μέρες πριν ξανάρθουν στα μέρη μας για μία ακόμα εκπληκτική συναυλιακή εμπειρία…

Stuart, σιγά μη το θυμάσαι, αλλά δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το μουσάτο γίγαντα που τάιζε με κέρματα το τζουκμπόξ του Crobar στο Soho και επέλεγε ΜΟΝΟ τραγούδια των Motorhead εκείνο το βράδυ μετά τη συναυλία σας στο Αστόρια του Λονδίνου. Πώς νιώθεις που ένα τέτοιο θρυλικό club κατεδαφίστηκε για να δώσει τη θέση του σε συγκροτήματα γραφείων μόνο και μόνο επειδή ανέβηκε η αντικειμενική αξία της περιοχής?
SB:Σε στενοχωρούν πολύ τέτοια πράματα. Αγαπούσα το Αστόρια όχι μόνο ως συναυλιακό χώρο για τους Mogwai, αλλά και για να βλέπω άλλες μπάντες. Είναι κρίμα και ντροπή να κατεδαφίζονται τέτοια «μνημεία» λόγω οικοδομικών αξιών, ειδικά αν σκεφτείς ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος (οι συναυλίες και το nightlife που στήθηκε γύρω τους) που η εν λόγω περιοχή απέκτησε τόση αξία.

Έπεσες πάνω στον τύπο που τραγούδησε το “Lady” και το “Hello” σε ένα αεροδρόμιο και νάσου η έμπνευση για το τελυταίο κομμάτι του πρόσφατου δίσκου. Ποιός θα ήθελες να είναι ο επόμενος τύπος που θα σου δώσει έμπνευση σε αεροδρόμιο μέχρι να βγεί ο επόμενος δίσκος και τί θα του έλεγες?
SB:Χμμμ δύσκολο… είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το καινούριο “Batman” οπότε διαλέγω Chris Nolan για να του κάνω ένα σωρό ενοχλητικές ερωτήσεις για την καινούρια ταινία…. γειά μας!!!

Πιστεύεις πραγματικά ότι το hardcore δε θα πεθάνει ποτέ??? Τι θεωρείς hardcore αυτές τις μέρες?
BB: Χμμμμ δεν έχω ιδέα τι θα μπορούσε να είναι το hardcore που δεν θα πεθάνει ποτέ όπως το λέμε στο δίσκο. Το είχαμε πεί σαν αστείο και έχει μηδενική αξία για μας, όπως και πολλοί άλλοι τίτλοι που έχουμε κατα καιρούς.

Mogwai σημαίνει «τέρας» στην Καντονέζικη διάλεκτο και σύμφωνα με την Κινέζικη κουλτούρα, τα τέρατα αυτά αρέσκονται να προκαλούν ζημιά στους ανθρώπους. Πόσο «τερατώδης» νομίζεις μπορεί να ακούγεται η μουσική σας σε έναν μη εξοικειωμένο ακροατή? Και πώς θα τον έπειθες να ακούσει όλη τη δισκογραφία σας?
BB: Η μουσική μας πιθανότατα (μερικές φορές) να ακούγεται αρκετά τρομακτική σε ανθρώπους που δεν μας έχουν ξανακούσει, και μάλλον για αυτό δεν πουλάμε εκατομμύρια δίσκους… χαχαχα! Νομίζω αν έπρεπε να πείσω έναν τέτοιο άνθρωπο να ακούσει όλη μας τη δισκογραφία θα έπρεπε μάλλον να τον βάλω να καθήσει σε μια πολύ αναπαυτική πολυθρόνα με χαμηλό φωτισμό και να τον ταίζω σοκολάτες, παγωτά και πολλά άλλα νόστιμα φαγητά…

Τι απέγιναν ο Plasmatron, ο Demonic, ο Bionic, ο Cpteat και το “Relic”? πόσο νεαρή αισθάνεται η ομάδα σήμερα? (σσ: τα παρατσούκλια των μελών στον πρώτο δίσκο «Young Team»)
BB: το Relic πέρασε σε μια άλλη διάσταση αλλά τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη και φυσικά κι εγώ νιώθουμε ιδιαίτερα γέροι τώρα πια. Όλα αυτές οι συνεχόμενες μετακινήσεις και το άγχος δεν έχουν συνεισφέρει ιδιαίτερα. Γέροι άνθρωποι της Σκωτίας. Είμαστε από τους πιο ηλικιωμένους (χαχα), εδώ πάνω οι άνθρωποι δεν ζούν πολύ…
Θα ξανανιώσουμε το Σάββατο φίλε μου…

Νάτοι κι οι διαγωνισμοί για τα τσαχπινάκια μου!!!
Η καλή μας Γκλόρια (ναι, εγώ!!) εξασφάλισε (5) πέντε μονές προσκλήσεις για τη συναυλία των Mogwai την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για τους αναγνώστες που θα στείλουν e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμο τους και τη σωστή απάντηση στο παρακάτω ερώτημα
Το όνομα ποιού πασίγνωστου σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού φιγουράρει στον τίτλο τραγουδιού των Mogwai?
Α) Rainer Werner Fassbinder
Β) Dario Argento
C) Stanley Kubrick
D) Teo Angelopoulos
*αν είστε πιο πολλοί/πολλές θα κλείσω τα μάτια και θα πώ πέντε νούμερα στην τύχη και θα σας ειδοποιήσουν οι αγαπημένοι μου εξωστάκηδες.

Related stories

Κριτική Βιβλίου | Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί».

γράφει ο Τάσος Γέροντας Λίνα Φυτιλή «Χρυσός κήπος. Αλτίν μπαχτεσί»....

Οριακά πέρασε τη βάση η καθαριότητα, τα ΜΜΜ και η εικόνα της πόλης από τους επισκέπτες της

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών έθεσαν τον πήχη...

Ο ιδρυτής των Cult Battles ετοιμάζει το απόλυτο 80s party

Ο θεματοφύλακας της νοσταλγίας των 80s ετοιμάζει το απόλυτο...

10 λόγοι για να είμαστε στο 3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων που ξεκινάει σήμερα!

Οι διοργανωτές, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Δόμνα Χουρναζίδου (εταιρεία θεάτρου...