HomeCinemaΕξώστης ΘGEORGE HARISSON LIVING IN THE MATERIAL WORLD

GEORGE HARISSON LIVING IN THE MATERIAL WORLD

Ντοκιμαντερ, ΗΠΑ, 2011, 205 λεπτά

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε

Εμφανίζονται: Τζορτζ Χάρισον, Τέρι Γκίλιαμ, Έρικ Άιντλ, Πολ Μακάρτνεϊ, Ρίνγκο Σταρ, Έρικ Κλάπτον, Γιόκο Όνο, Τομ Πέτι, Φιλ Σπέκτορ

Από τους Beatles, στη σόλο καριέρα, τις κινηματογραφικές παραγωγές, την απομόνωση με οδηγό τις διαρκείς ανησυχίες, όλη η ζωή του George Harisson σε ένα ντοκιμαντέρ-ποταμό τρισήμισυ ωρών.

Είναι η προσωπικότητα και κυρίως τα επιτεύγματα κάποιων ατόμων στην σύγχρονη κουλτούρα που μπορούν να γεμίσουν οποιαδήποτε έρευνα γύρω από τη ζωή τους, ειδικότερα δε αν αυτή έχει τον χαρακτήρα της αγιοποίησης. Δε νομίζω κάποιος fan των Beatles (ούτε καν σκέτος του Harrison) να παραπονιόταν αν το “Living in the material world” κρατούσε όχι τρισήμισυ, αλλά δεκατρισήμισυ ώρες περιέχοντας εκατοντάδες ιστορίες για τα έργα και τις ημέρες των σκαθαριών αλλά και για την μετέπειτα ιστορία του κιθαρίστα τους .

Ο Scorsese δεν κουράζει πολύ το θέμα, περισσότερο επιβλέπει παρά αφήνει το προσωπικό του στίγμα σε έναν καταιγισμό μουσικών πληροφοριών, έχοντας ως βασικό υλικό τις συνεντεύξεις όλων των ανθρώπων που τον επηρέασαν,παράλληλα με βίντεο της εποχής με συνεντεύξεις πρώτα του γκρουπ και μετά προσωπικές. Πέρα από μουσικό πάρτυ πάντως, αρκετός από τον συνολικό χρόνο του φιλμ ξοδεύεται στις πνευματικές αναζητήσεις του Harrison, την επαφή του με τον διαλογισμό στην προσπάθεια του να εξερευνήσει την ύπαρξη του, γεγονότα που επηρέασαν αρκετά και τους υπόλοιπους Beatles. Στην μετά-Beatles εποχή πάντως ο Scorsese αφιερώνει ισόποσο χρόνο, αποκαθιστώντας τη σημασία των δίσκων του και τη σχέση του με τους Monty Pythons που οδήγησε στην χρηματοδότηση του “Life of Brian” και μετέπειτα την παραγωγή σημαντικών βρετανικών φιλμ της δεκαετίας του 80 όπως το Withnail and I” ή το Mona Lisa”

Το “γλύκο και ευγενικό παιδί” της νιότης του, ελάχιστα άλλαξε με το πέρασμα των χρόνων, αλλά συνήθως έμενε έξω από τις παραδοσιακές κουβέντες των fan των Beatles, καθώς το δίπολο McCartney και Lennon μονοπολούσε το ενδιαφέρον. Αποκαθιστώντας κατά κάποιο τρόπο την αξία του, το φιλμ που απευθύνεται αποκλειστικά σε μουσικόφιλους και μοιάζει δύσκολο να απογοητέυσει όποιον μπει στη διαδικασία να το παρακολουθήσει.

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...