HomeΘέματαΤα πιο σημαντικά τεχνολογικά θέματα του 2011

Τα πιο σημαντικά τεχνολογικά θέματα του 2011

Ο τομέας της τεχνολογίας κοιτάζει πάντοτε το μέλλον. Με τον χρόνο όμως να έχει μόλις τελειώσει, ας κάνουμε μια ανασκόπηση στα πιο σημαντικά γεγονότα του 2011.

1. Ο θάνατος του Steve Jobs
Η 5η Οκτωβρίου θα είναι τούδε και στο εξής μια σκοτεινή ημερομηνία για τον χώρο της τεχνολογίας. Και για όλους μας είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι, καθώς αυτή τη μέρα πέθανε ο άνθρωπος που έχει επηρεάσει τις ζωές μας όσο κανείς άλλος στον σύγχρονο κόσμο. Μπορεί στην Ελλάδα να μην καταλάβαμε και πολύ τη σημασία του όλου πράγματος, όμως στον Δυτικό κόσμο τα καταστήματα της Apple μετατράπηκαν σε «θρησκευτικούς» ναούς λατρείας, με τον κόσμο να θρηνεί, να αφήνει σημειώματα, κεριά, λουλούδια αλλά και τις συσκευές που ο ίδιος ο Steve είχε σκεφτεί, δημιουργήσει και προωθήσει. Λίγο μετά βγήκε η επίσημη βιογραφία του που θα μείνει στην ιστορία σαν το πιο εμπορικό βιβλίο του 2011. Στην Apple ο Jobs δημιούργησε τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον iMac, το iPod, το iPhone και το iPad. Επιπλέον δημιούργησε το studio Pixar που μας χαρίζει animation διαμάντια όπως το Toy Story. Ο κόσμος της τεχνολογίας και κατ’επέκταση ο κόσμος μας, δεν θα είναι ξανά ο ίδιος.

2. Τα social media στο πλευρό της επανάστασης
Ο Αραβικός κόσμος αποφάσισε να εξεγερθεί και μεγάλο βάρος έπεσε (δικαίως) στον ρόλο που είχε το internet και συγκεκριμένα το Facebook, το Twitter αλλά και το YouTube. Τα social media ήταν εκεί, ανεξάρτητα για να ενημερώνουν για τυχόν πορείες, αλλά και το τι συμβαίνει και πάντοτε με ταχύτητα που ζηλεύουν τα μεγαλύτερα δίκτυα του πλανήτη. Πέρα από τον αραβικό κόσμο, στις πορείες του Λονδίνου η διοργάνωση γινόταν με το Blackberry Messenger ενώ το πρόσφατο Occupy Wall Street έχει ως μεγαλύτερο όπλο του το Twitter.

3. Hackers
Η μάσκα του Guy Fawkes: Μπορείς να την δεις ανάμεσα στους διαδηλωτές του Occupy όμως πολύ νωρίτερα την είχαν υιοθετήσει οι hackers του group Anonymous. Τα μέλη του με σήμα κατατεθέν την μάσκα από το V for Vendetta, χτύπησαν τράπεζες, e-commerce, και άλλους πολιτικοποιημένους στόχους. Το πράγμα πήρε τόση διάσταση (ειδικά στην περίπτωση του δικτύου της Sony) που πλέον η λέξη hack είναι γνωστή σε όλους και είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όλοι ακόμα και αν απλώς ένα site έχει πέσει.

4. Tablets, περισσότερα tablets
Η βιομηχανία των PC tablets υπήρχε εδώ και μια δεκαετία. Βέβαια χρειαζόταν το iPad για να καταλάβει πως έπρεπε να είναι ένα tablet καθώς μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια πρέπει να είχαν πουληθεί όσα iPad πωλήθηκαν σε μια μέρα. Έκτοτε όλοι το αντέγραψαν και όλοι έχουν από ένα tablet στα ράφια. Βέβαια το πρόβλημα είναι πως παραμένουν ακριβώς εκεί, και η μια εταιρία μετά την άλλη μετανιώνει την ώρα και τη στιγμή. Φαίνεται πως ο κόσμος δεν θέλει tablets, θέλει iPads, όπως δεν θέλει mp3 players αλλά iPods.

5. Patent wars
Τα μεγαλύτερα ονόματα (Apple, Google, HTC, Microsoft, RIM και Samsung) ξεκίνησαν έναν επικό πόλεμο με οπλοστάσιο τις πατέντες που έχουν. Σκοπός τους είτε να αναγκάσουν τους ανταγωνιστές να τους πληρώνουν πρόστιμο για τις πατέντες που έχουν παραβιάσει, είτε να απαγορεύουν την πώληση των προϊόντων που δεν παίζουν «δίκαια» μια και καλή.

Bonus: H Apple γίνεται η πιο μεγάλη εταιρία του πλανήτη.
Πολύ μακρινή η εποχή που η Apple ήταν μόλις 90 μέρες από την χρεοκοπία. Ήταν τότε που γύρισε ο Jobs (το 1997) και μέσα με μερικά χρόνια η Apple έγινε φέτος η μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου ξεπερνώντας την πετρελαϊκή Exxon Mobile.

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...