HomeInterviewsΚωνσταντίνος Ζέρβας

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Aντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει αποδείξει στα μόλις δύο χρόνια θητείας του πως το γκρίζο μπορεί να γίνει πράσινο με δουλειά και αγάπη για την πόλη σου. Το ραντεβού μας προγραμματίστηκε ένα Φθινοπωρινό μεσημέρι στο νέο Δημαρχείο μεταξύ εργασίας και καφέ για να μιλήσουμε για όσα μας ενοχλούν στην καθημερινότητα μας και όσα θέλουμε ν’ αλλάξουμε.

Ποιό είναι το βασικό μεταφορικό σας μέσο για τις καθημερινές σας διαδρομές;
Αν σας πω το μετρό θα με πιστέψετε; (γέλια!). Δυστυχώς το αυτοκίνητο μου καθώς καλούμαι καθημερινά να κινηθώ μεταξύ 25 διαφορετικών προορισμών, συσκέψεων και συναντήσεων. Κάνοντας περίπου 40 με 50 χλμ καθημερινά μέσα στην πόλη. Τουλάχιστον χαίρομαι που πλέον κινούμαι μ’ ένα υβριδικό αυτοκίνητο με ελάχιστη εκπομπή ρύπων και μικρή κατανάλωση. Και ελπίζω κάποια στιγμή η κίνηση με το μετρό (με το οποίο κινούμαι αποκλειστικά στις επισκέψεις μου στην Αθήνα) να μην είναι ανέκδοτο αλλά πραγματικότητα και στην πόλη μας.

Τόσα αδέσποτα ζώα στην πόλη μας- Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο;
Το λέω συνέχεια: τα αδέσποτα βρίσκονται εδώ γιατί υπήρξαν κάποτε δεσποζόμενα. Εμείς τα φέραμε και κάποια στιγμή τα εγκαταλείψαμε. Συνεπώς όσοι αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα σκυλάκι ή μια γάτα να έχουν στο μυαλό τους ότι θα ζήσουν μαζί μέχρι το τέλος της (σχετικά σύντομης) ζωής του. Και αν είναι δυνατόν να επιλέγουν υιοθετώντας κάποιο αδέσποτο από αυτά που φροντίζουν ο Δήμος μας ή οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Να τα στειρώνουν οπωσδήποτε. Η παραγωγή νέων γενεών κατοικίδιων είναι μέρος του προβλήματος. Τώρα, εμείς σαν Δήμος οργανωνόμαστε, νομίζω έχουμε φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα διαχείρισης του προβλήματος, αξιοποιούμε έναν μικρό αλλά σημαντικό προϋπολογισμό, επικοινωνούμε το πρόβλημα και τις λύσεις του και βελτιώνουμε σταδιακά την εικόνα.

Πώς ορίζεται η ποιότητα ζωής για έναν πολίτη;
Είναι ο συνδυασμός όλων των υποδομών που προσφέρει η οργανωμένη πολιτεία με την αστική συμπεριφορά και την αισθητική του κάθε πολίτη. Το κράτος οφείλει να κατασκευάζει και συντηρεί δρόμους, πάρκα, δίκτυα κοινής ωφέλειας, υπηρεσίες, ασφάλεια και παρακολούθηση της νομιμότητας. Αλλά κι ο πολίτης οφείλει να συμπεριφέρεται με σεβασμό στο δημόσιο χώρο, ακολουθώντας κανόνες αισθητικής και νομιμότητας. Αυτό απλά ισοδυναμεί με σεβασμό στον εαυτό του. Αν για παράδειγμα ο Δήμος προσφέρει ένα οργανωμένο δίκτυο ανακύκλωσης αλλά ο πολίτης πετάει τα σκουπίδια του εκτός κάδων θα αποτύχουμε. Ακόμη κι αν οι υποδομές θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, η δική μας συμπεριφορά μπορεί να αυξήσει την υπεραξία τους.

Ποιό είναι το μεγαλύτερο έργο της Αντιδημαρχίας Πρασίνου στην έως τώρα θητεία σας;
Ααα! Όταν ανέλαβα την αντιδημαρχία δε σκέφτηκα ότι θα γράψω ιστορία με μεγάλα έργα! Ούτε ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος αλλά και ούτε η εποχή το επιτρέπει. Σημαντικό είναι ίσως ότι βρέθηκα σε μια αντιδημαρχία «άγνωστη» και με τη βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού, με καθημερινές δράσεις, μπολιάζουμε τη νοοτροπία όλο και περισσότερων πολιτών σε «πράσινη» κατεύθυνση.
Ακολουθήσαμε την πολιτική του μικρού κι εφαρμόσιμου παράλληλα με τα έργα μεγάλης πνοής, όπως είναι π.χ. η ανάπλαση της νέας παραλίας. «Μεγάλο έργο» θεωρώ ότι πρώτη φορά ο Δήμος ασχολείται οργανωμένα με τα αδέσποτα. Το ότι με δική μας πρωτοβουλία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα Δίκτυο Πράσινων Ελληνικών Πόλεων και το ότι υποβάλαμε υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014, πρώτη ελληνική πόλη που τόλμησε κάτι τέτοιο.
Αν νιώθω, πάντως, για κάτι περήφανος είναι ότι συνομιλώντας με ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα λαμβάνω την αποδοχή τους ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι πια δήμος με προχωρημένες και πρωτοποριακές θέσεις στα περιβαλλοντικά θέματα.

Θεαματική καταγράφεται η αύξηση της ανακύκλωσης στην πόλη μας. Ωφείλεται στη μεγάλη καμπάνια που έχει κάνει ο Δήμος? Τελικά ο πολίτης μπορεί να γίνει πιο ενεργός και συνεπής απέναντι στην πολιτεία όταν του δίνεται η ευκαιρία;
Αυτό είναι σίγουρο! Συχνά η κοινωνία ωριμάζει πιο σύντομα από το κράτος. Για εμάς ήταν αδιανόητο να μην υπάρχει ανακύκλωση. Να μη δίνεται δηλαδή το δικαίωμα στους πολίτες που διαθέτουν την παιδεία και τη διάθεση να ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους! Και αποδείχθηκε ότι οι πολίτες αυτοί είναι πολλοί. Ότι υπήρχε σαφέστατα η ανάγκη, σε κάποιο βαθμό και η παιδεία. Και ήρθε ο Δήμος οργανωμένα και με συνέπεια να ανταποκριθεί σ’ αυτό το αίτημα.

Πολλές ομάδες και συλλογικότητες δρουν για μια πόλη καλύτερη. Ποδηλατοδρομίες, εθελοντικές δενδροφυτεύσεις, ανταποδοτική – εναλλακτική οικονομία. Έχει αξιοποιήσει ο Δήμος όλη αυτή την ανθρώπινη ορμή;
Όχι μόνο την αξιοποίησε αλλά σε μεγάλο βαθμό την… υποδαύλισε. Η δημοτική μας αρχή έβγαλε τον εθελοντισμό αλλά και τη συμμετοχικότητα από τη ντουλάπα και την έκανε πρωταγωνιστή. Εμπιστεύτηκε συλλόγους, φορείς, ΜΚΟ και τους ανέθεσε ευθύνες, διοργανώσεις. Τους αξιοποίησε σε επιτροπές. Καθημερινά γίνονται δράσεις με τη συμμετοχή τους αλλά και συχνά με δική τους πρωτοβουλία. Σας θυμίζω ενδεικτικά τη συνεργασία με τη ΧΑΝΘ στις δράσεις «Πολίτης, όχι απλά κάτοικος», αλλά και δικές μας δράσεις όπως τον καθαρισμό του όρμου της Σοφούλη με τη συμμετοχή εθελοντών, την «υιοθεσία» δέντρων σε συνεργασία με τους Φίλους της Νέας Παραλίας. Επίσης το GreenParty, μια συνεχή προσπάθεια να βάλουμε την οικολογία στην καθημερινότητά όλων μας.

Ποιά είναι τα σχέδια σας για το 2013;
Να επιβιώσουμε ως χώρα και ως Δήμος! Να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική. Ελάχιστοι πια σκέφτονται το αύριο, όταν το σήμερα είναι τόσο δύσκολο. Να μπορούμε να εμπνέουμε τους πολίτες, να κρατήσουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη αποδοτικότητα τα στελέχη του δήμου μας. Να ολοκληρώσουμε τα πάρκα, τους αστικούς αμπελώνες, να πάρουμε την άδεια για το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Με δυο λόγια να μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί.
Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο να κρατήσω την επαφή με τους φίλους και τους ανθρώπους που αγαπούν την πόλη και είναι κοντά στην προσπάθεια που κάνουμε. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα απολύτως! Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι η κατάσταση στην πόλη μπορεί να αλλάξει μόνο με τη συνεργασία διοίκησης – πολιτών. Το πιστεύαμε και νομίζω ότι αυτό το μοντέλο δράσης θα μας δικαιώσει.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...