HomeUrbanitiesLive stagesΦεστιβάλ Μονής Λαζαριστών | Τα 3 κορυφαία...

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών | Τα 3 κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που θα παρευρεθούν


ΤΕ 20/07 | ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Placebo


Είναι μία από τις πιο επιδραστικές alternative ροκ μπάντες των τελευταίων 20 χρόνων με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Kέρδισαν επάξια τη θέση τους στη βρετανική μουσική ιστορία με έξι κορυφαία top 10 άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό το Καλοκαίρι μας συστήνουν τον καινούργιο τους δίσκο με τίτλο «Never Let Me Go».

Tο άλμπουμ ικανοποιεί την σχεδόν ωμή διάθεσή τους για αυτό-έκφραση αλλά ταυτόχρονα αναζητά μια οργισμένη σύνδεση με τον κόσμο των '20s. Εκεί που όλοι βρίσκουμε τον εαυτό μας – καθώς έρπουμε έξω από τη δυστοπία της πανδημίας σε ένα νέο τοπίο μισαλλοδοξίας, διαχωρισμού, τεχνολογικού κορεσμού και επαπειλούμενης οικο-καταστροφής.

Σήμερα, το 2022, η ταυτότητα των Placebo είναι διαμετρικά αντίθετη από αυτή στο μέσο της καριέρας τους, βάζοντας μπροστά τόσο τα παγκόσμια ζητήματα όσο και τις δικές τους δημιουργικές ανάγκες. Οι Placebo δεν μπορούν πλέον να επαναπαύονται στη δόξα του παρελθόντος.

Όπως έχει πει ο Brian Molko, «όλα έχουν να κάνουν με τον πόνο του κόσμου, αυτή τη σιωπηλή κραυγή που βρίσκεται παντού…»… «κάθε ακροατής ανακαλύπτει τη δική του προσωπική ιστορία στα τραγούδια μας». Παρόλα αυτά υπάρχει οργή στην καρδιά του «Never Let Me Go» που όμως ποτέ δεν μεταφράζεται σε πολεμική, αλλά σπινθηρίζει αισθητά από την παράνοια και τις αδικίες της σύγχρονης ζωής. Πλευρές όπως ο ναρκισσιστικός καθρέφτης του Instagram ή η online μισαλλοδοξία, η συνεχής καταπάτηση και της ελάχιστης ιδιωτικότητας, το αναλώσιμο της ανθρώπινης ζωής, η αστυνομική βαρβαρότητα και η φυλετική ανισότητα.

Doors open: 19.30 | ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ από 48€

ΤΡ 26/07 | ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Calexico


Η μουσική τους είναι ένα κράμα από παραδοσιακούς latin ήχους μαζί με country, jazz και post-rock. Οι Calexico είναι τόσο μοναδικοί και πρωτότυποι, που για αυτούς γεννήθηκε ο όρος στη μουσική «desert noir» και παραμένουν πολύ αγαπητοί στο ελληνικό κοινό. Στην σκηνή του Φεστιβάλ θα μοιραστούν μαζί μας το νέο τους «El Mirador» με μότο τους ανοιχτούς ορίζοντες.

Στην τελευταία τους επίσκεψη στην Ελλάδα, το 2018, οι Calexico «σκόραραν» 2 sold out συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Σε απόλυτο συντονισμό με το κοινό δημιούργησαν μαγική ατμόσφαιρα γεμάτη εικόνες, μελωδίες, συγκίνηση. Μας άφησαν με τη λαχτάρα και την προσμονή για την επόμενη επίσκεψη τους. Οι Calexico θα επσκεφτούν τη Θεσσαλονίκη, στην οποία έχουν να εμφανιστούν από το 2015.

Πολλά μεσολάβησαν και πολλά άλλαξαν από τότε. Ένας νέος κόσμος αναδύεται. Μια νέα πραγματικότητα σχηματίζεται, μια νέα ελπίδα γεννιέται. Οι άνθρωποι βγαίνουν ξανά στους δρόμους, οι πόλεις πλημμυρίζουν από την ανθρώπινη παρουσία. Ήχος και φως. Η μουσική επιστρέφει. Η αγάπη στέκεται πάντα στην κορυφή και μας δείχνει το δρόμο. Οι Calexico είναι εδώ!

Το συγκρότημα που πήρε το όνομά του από την πόλη Calexico, στα σύνορα του Μεξικό με τη Καλιφόρνια, έρχεται από το Tucson της Αριζόνα, μετρώντας δεκαετίες καριέρας και με φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Η πόλη της Τουσόν απέχει ελάχιστα από τα σύνορα με το Μεξικό. Είναι φυσικό λοιπόν, οι ήχοι από τις κιθάρες, τα βιολιά και τις τρομπέτες των γειτονικών mariachi να έφταναν στα στέκια των Joey Burns και John Convertino την εποχή που αυτοί μεγάλωναν. Το 1996, όταν οι Calexico ξεκινούσαν, βρήκαν μουσικά στηρίγματα στην αμερικάνικη παράδοση, στις μουσικές που ακούγονταν στις επίπεδες πόλεις της αμερικάνικης μεθορίου, στους ήχους της απέραντης ερήμου και των ατελείωτων δρόμων.

Το καινούργιο τους album, «El Mirador», το δέκατο κατά σειρά, είναι ένα ελπιδοφόρο καλειδοσκόπιο από ροκ, blusey επιρροές, κουβανέζικες κιθάρες και λατινοαμερικάνικες αναφορές. Δημιουργήθηκε στο home studio του σταθερού συνεργάτη τους Sergio Mendoza στο Tucson της Αριζόνα – ένα καταφύγιο στον καιρό της πανδημίας. Σε αυτό συνενώνονται αγαπημένες αναμνήσεις από τα γνώριμα νοτιοδυτικά σκηνικά και τις χαρούμενες θορυβώδεις γειτονιές με μια συγκινητική ερωτική αναφορά προς τα ερημικά συνοριακά τοπία. Τα απόκοσμα.

Ώρα έναρξης: 21.30 | ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ από 28€

ΤΕ 03/08 | ΣΥΝΑΥΛΙΑ

The Sisters of Mercy


Οι θρυλικοί The Sisters of Mercy, ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα όλων των εποχών θα μετρήσουν μαζί μας επί σκηνής τα σαράντα χρόνια της καλλιτεχνικής τους πορείας. Έχοντας συμβάλλει στην εναλλακτική σκηνή με έντονο το πολιτικό στοιχείο, η μουσική τους παραμένει μια ζοφερή και σκοτεινή διασταύρωση μεταξύ metal, hard rock και ψυχεδέλειας, που συχνά ενσωματώνει dance beats.

Ο όρος «ζωντανός θρύλος» για τους Sisters Of Mercy ταιριάζει απόλυτα. Ένα συγκρότημα που, μαζί με τους The Cure, The Smiths, Bauhaus και τους Joy Division, καθόρισαν τη δεκαετία του 1980 όχι μόνο στη μουσική αλλά και στην αισθητική και πολιτική κουλτούρα, σφραγίζοντας ανεξίτηλα την εναλλακτική σκηνή.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1980 στο Leeds. Είναι παιδιά της τρομερής αυτής βρετανικής δεκαετίας, που άλλαξε όχι μόνο την πολιτική αλλά και την πολιτιστική φυσιογνωμία της χώρας. Πηγή έμπνευσης για το όνομα τους, σύμφωνα με το συνοδευτικό μουσικό μύθο, στάθηκε το ομώνυμο τραγούδι του Leonard Cohen που ακουγόταν στην ταινία του Robert Altman «McCabe & Mrs. Miller» (1971) με τον Warren Beatty και τη Julie Christie.

Από τα πρώτα χρόνια, τα μόνα σταθερά μέλη των Sisters Of Mercy ήταν ο τραγουδιστής Andrew Eldritch με τη βαθιά και βαριά φωνή – σήμα κατατεθέν των Sisters – και ο πιο πιστός φίλος του, ο Dr. Avalanche, μία drum machine που αποτελεί τον στυλοβάτη του rhythm section του γκρουπ. Αρχικά εμφανιζόταν ως τρίο, οι δυο τους και ο Gary Marx στην κιθάρα.

Το γκρουπ εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει ηχογραφήσει μόνο τρία άλμπουμ, τα οποία όμως είχαν τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην ανεξάρτητη σκηνή όσο και στο mainstream rock: First And Last And Always (1985), Floodland (1987) και Vision Thing (1990).

Doors open: 19.30 | ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ από 36€

Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

https://www.monilazariston.gr/1128AC7E.el.aspx

Related stories

Οι Ανοιξιάτικες θεατρικές παραστάσεις μας περιμένουν!

  RADIO CITY THEAΤRE (Βασ.όλγας 11 Παρασκευοπούλου 9, Τηλ. 2313 254...

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...