HomeCinemaΕξώστης ΘΕλληνικός Κινηματογράφος

Ελληνικός Κινηματογράφος

Αν κάποτε οι έννοιες Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ελληνικός κινηματογράφος ήταν αλληλένδετες, τα τελευταία χρόνια αυτό τείνει να αποτελέσει μαγική εικόνα του παρελθόντος. Ενδεικτικό ως προς αυτό η ουσιαστική παρουσία μόλις 14 ελληνικών ταινιών στο φετινό Φεστιβάλ ενώ άλλες 19 εντάχθηκαν στο τμήμα της Αγοράς του φεστιβάλ με σκοπό την επαφή τους με επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η συμμετοχή του Αγοριού τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου και η Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη, ταινίες που συμμετέχουν και στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Γεγονός για το Φεστιβάλ χωρίς αμφιβολία αποτελούν η avant garde μικρού μήκους ταινία της Αθηνάς Τσαγκάρη The Capsule, ο Αλέξανδρος και η Κωνσταντίνα Βούλγαρη που τιμούν την διοργάνωση με τις νέες δημιουργίες τους (Χιγκίτα και Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους) και φυσικά η ειδική προβολή της νέας του Νίκου Κούνδουρου Το πλοίο για την Παλαιστίνη (για την οποία ο Εξώστης έχει ήδη φιλοξενήσει στο blog του κριτική παρουσίαση).

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Χωρίς αμφιβολία στο φετινό ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει το ειδικό τιμητικό αφιέρωμα στον απόντα Θόδωρο Αγγελόπουλο με την επιλεκτική προβολή τριών ταινιών από το σύνολο της φιλμοιγραφίας του (Θίασος, Ταξίδι στα Κύθηρα, Τοπίο στην Ομίχλη). Το πρόγραμμα θα διανθιστεί με μια ανοιχτή συζήτηση (8/11, Τζον Κασαβέτης) στην οποία συνεργάτες του Θ. Αγγελόπουλου θα κάνουν μια σημαντική αποτίμηση του δημιουργού και επιπλέον με μια συναυλία της Ελένης Καραϊνδρου ( 9/11, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) με μουσικές από τις ταινίες του Αγγελόπουλου στην οποία συμμετέχουν η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το τζαζ τρίο Human Touch και ως ερμηνεύτρια η Δήμητρα Γαλάνη.

Προτάσεις

-Το πλοίο για την Παλαιστίνη / Νίκος Κούνδουρος – 14 χρόνια από τους Φωτογράφους, την τελευταία του ταινία, και 58 χρόνια από την Μαγική Πόλη ο Νίκος Κούνδουρος επιστρέφει με μια ελεγεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Το αγορι τρώει το φαγητό του πουλιού / Έκτορας Λυγίζος – Βραβευμένη στο πρόσφατο φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ η μια από τις δύο Ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές πρόγραμμα δίνει σοβαρές υποσχέσεις για μια ξεχωριστή προβολή στη Θεσσαλονίκη
-Χαρά / Ηλίας Γιαννακάκης – Με δυνατό cast (Α. Μουτούση, Γ. Συμεωνίδης, Λ. Πρωτοψάλτη, Στ. Γουλιώτη) και στυλιζαρισμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία η δεύτερη συμμετοχή μας στο διεθνές διαγωνιστικό
-Χιγκίτα / The Boy – Κάθε ταινία του The Boy αποτελεί εμπειρία και μια βιωματική κατάθεση ψυχής για τον ίδιο. Απόδειξη ότι για το Χιγκίτα μεταμορφώνεται σε έναν άνθρωπο ορχήστρα αφού σκηνοθετεί, γράφει σενάριο, μουσική, επιμελείται τον ήχο, το μοντάζ, την φωτογραφία!
-The Capsule / Αθηνά Τσαγκάρη – Αν το Attenberg σας ενθουσίασε, αυτή η avant garde μικρου μήκους δημιουργία σίγουρα θα σας ξετρελάνει!
-Papadopoulos & sons / Μάρκος Μάρκου – Επιτέλους μια κωμωδία για την κρίση. Και επιτέλους μια κωμωδία στο Φεστιβάλ. Ελληνοβρετανική συμπαραγωγή με πρωταγωνιστή τον μεσιέ Γιώργος Χωραφάς!

Η Α. Μουτούση σε σκηνή από την Χαρά του Η. Γιαννακάκη
Ο Γ. Χωραφάς επιστρέφει στο Φεστιβάλ με το Papadopoulos & Sons
Τοπίο στην Ομίχλη του Θ. Αγγελόπουλου
The Capsule, μια ιδιαίτερη δημιουργία από την Αθηνά Τσαγγάρη

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...