HomeCinemaΕξώστης ΘΔιεθνές Διαγωνιστικό

Διεθνές Διαγωνιστικό

Ματιές στα Βαλκάνια

Θεωρώντας πως το τμήμα του διεθνούς διαγωνιστικού ενός φεστιβάλ είναι το στίγμα του, ο τρόπος που αυτό επιλέγει να αντικρίσει το σινεμά και το σήμερα, προσφέροντας βήμα σε νέους δημιουργούς, τότε το 53ο διεθνές φεστιβάλ Θεσ/νίκης υιοθετεί μια σαφή εστίαση σε προσωπικά, υπαρξιακά και κοινωνικά δράματα με κυρίαρχα θέματα την απώλεια και την επιβίωση ατόμων και σχέσεων, αλλά και την ηθική κατάπτωση ως συνέπεια της κρίσης διαχρονικών αξιών. Στο τμήμα παρουσιάζονται 15 ταινίες (με διπλή ελληνική παρουσία, τη Χαρά και το Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού και στην πλειοψηφία τους ευρωπαϊκές) που διεκδικούν το Χρυσό Αλέξανδρο. Με μία διεθνή (Δεν είμαι χίπστερ) και τρεις ευρωπαϊκές πρεμιέρες(Οι μικρές μας διαφορές, Ταμπούρ, Το χρώμα του χαμαιλέοντα), αν και συγκριτικά αποδυναμωμένο, το διεθνές διαγωνιστικό φιλοδοξεί να συναρπάσει.

Στο κινηματογραφικό πανόραμα των Βαλκανίων ο δραματικός ήρωας έχει να αντιμετωπίσει, πέρα από την απάνθρωπη εφαρμογή του όποιου σύγχρονου κοινωνικο-πολιτικού κατασκευάσματος και την ατομική του προσαρμογή μέσα σε αυτό, την ιδιαίτερη ιστορικότητα των εθνικών τραυμάτων του.
Αν και το πρόγραμμα Σταυροδρόμια Πολιτισμών έχει φέτος στο επίκεντρο την Νοτιοανατολική Ευρώπη ωστόσο το φετινό φεστιβαλικό βαλκανικό πανόραμα πρόγραμμα συνίσταται μόλις από επτά μεγάλου μήκους ταινίες (τρεις πολυταξιδεμένες από την Τουρκία, δύο από τη Σερβία, μία από τη Βοσνία-Ερχεγοβίνη και μία από τη Ρουμανία), μία σπονδυλωτή, πέντε μικρού μήκους και φυσικά το αφιέρωμα στο έργο του Κριστιάν Μουντζίου, του πρώτου Ρουμάνου σκηνοθέτη που απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα των Καννών, το 2007, για το νατουραλιστικό αριστούργημα 4 μήνες, 3 εβδομάδες, 2 μέρες.

Προτάσεις

Διεθνές Διαγωνιστικό

1. Μούχλα / Αλί Αϊντίν – Ερχόμενη με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού «Ντε Λαουρέντις» από τη φετινή Βενετία.
2. Νοτιοδυτικά / Εντουάρντο Νούνες – Με βραβείο FIPRESCI καλύτερης λατινοαμερικάνικης ταινίας του 2011 και συμμετοχή στο Ρότερνταμ.
3. Αγάπη / Σλάβομιρ Φαμπίτσκι – Ο Πολωνός σκηνοθέτης επιστρέφει στη Θεσ/νίκη έξι χρόνια μετά το βραβείο σκηνοθεσίας για την Ανάκτηση.
4. Μια πειρατεία / Τομπίας Λίντχολμ – Θρίλερ από την Δανία από το συνεργάτη του Βίντερμπεργκ, που απέσπασε θετικές κριτικές σε Βενετία και Τορόντο.
5. Ταμπούρ / Βαχίντ Βακιλιφάρ – Αν και είναι η πιο ριψοκίνδυνη επιλογή του τμήματος θα ενδώσουμε!

Βαλκανικό Πανόραμα

6. Με το φως της μέρας / Γκόραν Πασκάλιεβιτς – Η νέα ταινία του Πασκάλιεβιτς είχε θετική υποδοχή στο Τορόντο και αποτελεί επίσημη πρόταση της Σερβίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.
7. Πίσω από τους Λόφους / Κριστιάν Μουντζίου – Το νέο πόνημα του Ρουμάνου δημιουργού απέσπασε τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στις φετινές Κάννες.
8. Μέσα / Ζέκι Ντεμίρκουμπουζ – Σάρωσε όλα τα βασικά βραβεία στο φετινό διεθνές φεστιβάλ Κων/πολης.
9. Στολίδι της ψυχής κινούμενο σχέδιο πιστό στην παράδοση της σχολής του Ζάγκρεμπ.
10. Δύση Πρώτη μεγάλου μήκους του Μουντζίου με το βραβείο κοινού από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης του 2002.

Πέρα από τους Λόφους, η νέα σπουδαία ταινία του Κ. Μουντζίου
Το Άγορι που έφαγε το φαγητό του πουλιού του Ε. Λυγίζου συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό
Δεν είμαι Χιπστερ, στο διεθνές διαγωνιστικό

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...