Editorial

Με τις εκλογές πλέον να έχουν διαμορφώσει μια γραμμική αφήγηση, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, το ελληνικό καλοκαίρι δείχνει πλέον να παίρνει τον δρόμο του για την παραλία. Σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον, με την ανεργία, τα λαγούμια του μετρό και τα λουκέτα να δίνουν τον δικό τους ρυθμό, η Θεσσαλονίκη έδειξε τα τελευταία 2 χρόνια (και ακόμη πιο έντονα αυτό το χειμώνα) πως έχει μια παράδοξη διάθεση να κάνει κάποια μικρά βήματα μπροστά χάρη στις δεκάδες ομάδες που δίνουν δυναμικό παρόν και έχουν αρκετή όρεξη για να διαμορφώσουν μια άλλη πιο θετική πραγματικότητα σε σχέση με όσα το λιγότερο θλιβερά βλέπουμε από απόσταση να διαδραματίζονται στην Αθήνα.

Εθελοντικές δράσεις, καλλιτεχνικές ομάδες, ποδηλάτες, skaters, αστικά πειράματα, φεστιβάλ, events, δρώμενα, parties, εκδηλώσεις δίνουν πλέον τέτοια ζωντάνια και εξωστρέφεια στην πόλη που χρόνια πριν θα φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χωρίς αμφιβολία στην εικόνα αυτή βοηθάει πολύ και η ανοιχτή ακόμα σε ερεθίσματα δίοικηση της Πρωτοβουλίας και του Γιάννη Μπουτάρη, η οποία ωστόσο έχει ακόμα 2 χρόνια μπροστά της έχει δρόμο για να διανύσει ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την εικόνα με δράσεις όπως π.χ. η προετοιμασία του νεανικού 2014, κ.α.

Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα με θετικό πρόσημο και ας αφήσουμε την παθητικότητα του καναπέ. Είναι αυτό που εδώ και ένα χρόνο έχουμε ως επιλογή μας στον Εξώστη κάθε εβδομάδα, σκάβοντας βαθιά για να ανακαλύψουμε την κρυμμένη θετική διάθεση αυτής της πόλης. Είναι αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μια υπέρβαση, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και αυτή την μίζερη και φοβική μνημονιακή πραγματικότητα που τελικά δεν μας άφησε ποτέ…

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...