HomeMind the artΜουσικήBreathless: Οι πρώτοι μετά τον…Ένα

Breathless: Οι πρώτοι μετά τον…Ένα

Τους Breathless τους γουστάρω πάρα πολύ. Εκτός από το ότι είναι τρομεροί μουσικοί και performers εκπροσωπούν μία μουσική που αποτέλεσε τον προάγγελο κάθε σύγχρονου ακούσματος και αξίζει σεβασμό από όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Οι ίδιοι με ένα άλμπουμ ήδη στο ενεργητικό τους και δεκάδες live κουβεντιάζουν στον “E” με αφορμή το αυριανό τους live.

To Rockabilly υπήρχε και θα υπάρχει εμείς απλά είμαστε μια παρέα μουσικών –τρελαμένων κυριολεκτικά με αυτό που παίζουμε και εκπροσωπούμε – την αυθεντική Ροκ μουσική! Ο χρόνος δεν έχει σημασία. Για εμάς σταμάτησε στην δεκαετία του ‘50
Το «Breathless in their very first take» νομίζω πως όσοι το αγόρασαν και το άκουσαν μας είπαν τα καλύτερα από Ελλάδα έως Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία μέχρι και Βραζιλία! Ήταν μια αρκετά καλή δουλεία με προσεγμένα κομμάτια που έδειξε το στίγμα μας και μας ώθησε στο να δείξουμε το προσωπικό μας ήχο. Η προώθηση στην Ελλάδα δυστυχώς ήταν φτωχή λόγω της προκατάληψης που υπάρχει σε αυτό το σχετικά «άγνωστο» για την χώρα είδος.
Το εξωτερικό είναι μια δύσκολη υπόθεση αλλά πάντοτε είναι εντός πλάνων όταν τραγουδάς αγγλόφωνο στίχο και πουλάς περισσότερα albums στο εξωτερικό από ότι στην χώρα σου.
Παρατηρούμε ότι υπάρχει μία επιστροφή του κοινού στην Ελλάδα στις…ρίζες της μουσικής (swing, rockabilly, roots reggae). Η μουσική είναι απλή στην φύση της και όσο πάει κάποιος να περιπλέξει τα είδη, χάνει την αυθεντικότητα και την ομορφιά της. Την μουσική πρέπει πρώτα να την νιώθεις για να την ευχαριστηθείς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεγαλύτερα Hits όλων των εποχών ήταν συνήθως απλά (συνθετικά) κομμάτια
Elvis Presley. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο της μουσικής του 20ου αιώνα. Εάν δεν σου αρέσει ο Ελβις (και εννοώ να έχεις ακούσει ‘Ελβις) δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έχεις σεβασμό στην ίδια την μουσική! Ανεξαρτήτως με τις προτιμήσεις του καθενός δεν είναι τυχαίο ότι ο ‘Ελβις επηρέασε τους μεγαλύτερους μεταγενέστερους καλλιτέχνες και άλλαξε ριζικά την ιστορία της μουσικής του 20ου αιώνα. Χωρίς καμία τάση μιμητισμού (είναι άλλωστε ανόητο να τον μιμείσαι –ο Βασιλιάς ήταν ένας) μας επηρέασε θέλοντας και μη. Είναι η βάση αυτού που αποκαλούμε Rockabilly.
Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η ηχογράφηση του δεύτερου προσωπικού μας album και νέες συναυλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος
Τελικά αν η rock n roll ήταν φωτογραφία θα απεικόνιζε όλους αυτούς που το γέννησαν και το ανέθρεψαν (Elvis Presley, Eddie Cochran, Gene Vincent, Carl Perkins, Chuck Berry. Little Richard. Jerry Lee Lewis, Buddy Holly) επάνω σε μια ροζ κάντιλακ να τραγουδούν και όσα σημεία πέρασαν με το αμάξι τους να έχουν χιλιάδες χρώματα ενώ αυτά που βρίσκονται μπροστά τους να είναι ακόμη ασπρόμαυρα…Έτσι άλλαξε την μουσική το Rockabilly, έτσι άλλαξε τις ζωές μας, και έδωσε «Χρώμα» σε λέξεις όπως έφηβος, στυλ, επανάσταση, ρυθμός….


Δώσε τρόπο στην οργή….ή αλλιώς κάψε κάθε γέφυρα
Πριν καμιά εβδομάδα, βρέθηκα στο στέκι του βιολογικού για μία συναυλία ενός αναρχικού hip hop συγκροτήματος από τον Καναδα. Κάποια στιγμή σε ένα από τα τραγούδια τους βροντοφώναξαν «Κάψε κάθε γέφυρα». Πρώτη αντίδραση παρά τις αντιεξουσιαστικές καταβολές μου η άρνηση. Βλέπεις η γέφυρα γεννάει ελπίδα. Ελπίδα ότι στην άλλη της άκρη θα βρεις να σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες, πρόσωπα και καταστάσεις που σε πλήγωσαν αλλά και νομοτελειακοί κοινωνικοί και οικονομικοί κανόνες έτοιμοι να αλλάξουν προς όφελος σου. Το μόνο που αρκεί είναι να κάνεις μερικά βήματα και να την διασχίσεις.
Φτωχέ μου.
Πραγματικά πιστεύεις ότι οι άνθρωποι που σε πρόδωσαν και σε πλήγωσαν θα σε αγκαλιάσουν ξαφνικά ή ένα ολόκληρο σύστημα θα σε μετατρέψει σε γνήσιο τέκνο του απλά και μόνο επειδή το θέλησες εσύ. Θα σε κατασπαράξουν καημένε μου σαν κάνεις ότι φτάνεις στην άλλη πλευρά της γέφυρας, ειδικά τέτοιες εποχές. Μόνο σου όπλο η οργή και η αποφασιστικότητα σου. Βρες ένα τρόπο αυτή να γίνει ο κινητήριος μοχλός σου και βάλε φωτιά σε κάθε «γέφυρα επικοινωνίας» που συναντάς στην ζωή σου. Εξάλλου και αυτές χάρτινες είναι και αρπάζουν εύκολα.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...