HomeMind the artΘέατροΔήμητρα Κούζα: “ Ο Γκοντό είναι η...

Δήμητρα Κούζα: “ Ο Γκοντό είναι η ίδια μας η σωτηρία και η ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά ..”

Τη γνωρίσαμε μέσα από παραστάσεις όπως τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», το «Greek Freak, την «Γκόλφω» και άλλες δουλειές που συμμετείχε με το Θέατρο Χώρος. Τώρα θα την αγαπήσουμε σίγουρα για το ρόλο της στο έργο του Νομπελίστα Σάμιουελ Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό».

Μετά από έναν κύκλο παραστάσεων, όπου είχε αναλάβει το training workshop στους ηθοποιούς, βγαίνει μπροστά από τη σκηνή και συστήνεται ξανά στο κοινό με ένα διπλό ρόλο. Η απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου, Δήμητρα Κούζα, μιλάει στον Εξώστη για τον Μπέκετ και τις δύο παραστάσεις που θα εμφανιστεί, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του ΚΘΒΕ.

1)Η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» έρχεται στη Θεσσαλονίκη, μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους στην Αθήνα. Ποιες ήταν μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις του κόσμου;

Αυτό που μου άρεσε πολύ να ακούω σαν σχόλιο από θεατές ήταν ότι, παρότι είναι ένα δύσκολο και πολυπαιγμένο έργο, η παράσταση και το σύμπαν που δημιουργεί, τους απορρόφησε. Γεννήθηκαν διάφορες σκέψεις και προβληματισμοί πάνω στα θέματα που σχολιάζει ο Μπέκετ. Κατάλαβαν το έργο.

.

2)Λένε πως το κοινό της Θεσσαλονίκης, εκτός από αρκετά φιλότεχνο, είναι και απαιτητικό. Το πιστεύετε;

Πρόκειται για ένα εκπαιδευμένο και φιλότεχνο κοινό που κάθε χρόνο παρακολουθεί παραστάσεις του ΚΘΒΕ, των θιάσων της πόλης, αλλά και παραγωγές του εξωτερικού, που έχουν μια ποιότητα και ένα επίπεδο. Επόμενο είναι τα κριτήρια να είναι αυστηρά και οι απαιτήσεις πολλές.


3)Πείτε μας λίγα λόγια για το χαρακτήρα που ενσαρκώνετε .

Στην παράσταση υπάρχει ένας κεντρικός χαρακτήρας, τον οποίο καλύπτει ένα μυστήριο όσον αφορά το ποιός ακριβώς είναι και ποιά η σχέση του με τους υπόλοιπους. Καθώς δεν είναι ορατός στους άλλους δεν έρχεται ποτέ σε άμεση επαφή μαζί τους. Είναι σαν ένας μαέστρος-σκηνοθέτης-ο ίδιος ο Γκοντό που κινεί την παράσταση και τη ροή της, τη διακόπτει, τη συνεχίζει, την παρατηρεί. Παίζει με το χρόνο και τους ήρωες του Μπέκετ. Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό για μένα, γιατί είναι σαν να παίζω μόνη μου στη σκηνή, λόγω της απουσίας άμεσης αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι.Ο Λάκυ, ο υπηρέτης του Πότζο, είναι ο μόνος χαρακτήρας του έργου που έχει αποδεχτεί τη φύση και τη θέση του. Δεκτικός και δουλικός, ξέπνοος, χωρίς να βγάζει μιλιά. Μέχρι τη στιγμή που του ζητείται να σκεφτεί. Αρχίζει να μονολογεί ακατάπαυστα σαν μια κρίση επιληψίας. Ο λόγος του γίνεται χειμαρρώδης και παραληρηματικός. Είναι σαν κάποιους ανθρώπους που συναντάς στο δρόμο και μιλάνε μόνοι τους και αυτά που λένε δεν βγάζουν νόημα. Καμιά φορά μοιάζουν σαν πολλές σκέψεις μπερδεμένες, που αν μπορούσαμε να τις φανταστούμε σε μια άλλη σειρά και ροή ίσως κάτι να προσπαθούσαν να μας πουν.


4)Ο Εστραγκόν και ο Βλαδίμηρος στο έργο, περιμένουν τον Γκοντό …Ποιος είναι τελικά ο Γκοντό; Τι συμβολίζειΚανείς δεν γνωρίζει ποιός είναι ο Γκοντό. Νομίζω είναι ένας συμβολισμός των προσωπικών προσδοκιών και επιθυμιών μας. Η ίδια μας η σωτηρία και η ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

5)Ποιο μήνυμα θέλει να περάσει το έργο στους θεατές;Νομίζω όταν ένα έργο είναι τόσο δυνατό όσο αυτό, μπορεί να μιλήσει για πολλά πράγματα. Και ανάλογα την ιδιοσυγκρασία και τα βιώματα να ακουμπήσει στον καθένα διαφορετικά.Το έργο σίγουρα μιλάει για τον άνθρωπο. Για την αναμονή. Αυτή είναι η φύση της ανθρώπινης ύπαρξης. Περιμένουμε κάτι/κάποιον να μας σώσει. Και αυτή η αναμονή γίνεται κινητήριος δύναμη να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να ζούμε.Από την άλλη πόσες ευκαιρίες μπορεί να χάσει κανείς περιμένοντας; Αντί να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να κινήσει ο ίδιος το νήμα της ζωής του;Το ότι ο Γκοντό δεν έρχεται δεν έχει τόση σημασία. Μπορεί και να έρθει την επόμενη μέρα. Μπορεί και ποτέ. Κανείς δεν το γνωρίζει. Σημασία έχει τί κάνει ο άνθρωπος όσο περιμένει.


6)Υπάρχει κάποιο απόσπασμα από το κείμενο που σας εκφράζει / συγκινεί πολύΤα τελευταία λόγια του Πότζο στο έργο:«Θα πάψετε επιτέλους να με βασανίζετε με τον καταραμένο το χρόνο σας! Πότε!Πότε! Μια μέρα!Μια μέρα σαν τις άλλες, μια μέρα μουγγάθηκε, μια μέρα τυφλώθηκα, μια μέρα θα κουφαθούμε, μια μέρα γεννηθήκαμε, μια μέρα θα πεθάνουμε, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, την ίδια στιγμή, δε σας φτάνει αυτό; Ξεγεννάνε καβάλα σ'ένα τάφο, αστράφτει το φως μια στιγμή, κι ύστερα πάλι σκοτάδι»

7)Ποιο ρόλο θεωρείτε πρόκληση και θα θέλατε κάποια στιγμή να υποδυθείτε;

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Σίγουρα θα ήθελα να έρθω σε επαφή με έναν ρόλο μιας γυναίκας που έχει κακοποιηθεί, όχι απαραίτητα σεξουαλικά, αλλά έχει βιώσει ψυχολογική βία. Συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο πόσο τρομακτικά συχνό φαινόμενο είναι, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άντρες επίσης.

8)Τι περιλαμβάνουν τα επαγγελματικά σας πλάνα για τη νέα σεζόν;

Φέτος στο θέατρο Χώρος θα ξεκινήσουμε τη σεζόν με το Περιμένοντας το Γκοντό, το ετήσιο εργαστήρι και το σεμινάριο με θέμα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που θα κάνει η Έλενα Μαυρίδου.Θα ξεκινήσουμε πρόβες για τη νέα μας παραγωγή, για την οποία επιχορηγηθήκαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα παρουσιάσουμε επίσης στο θέατρο.

Μέσα στη σεζόν θα φιλοξενήσουμε και κάποιες άλλες παραγωγές και σεμινάρια καλλιτεχνών τους οποίους εκτιμούμε πολύ καθώς και, για 2η χρονιά, τις Μουσικές βραδιές με τραγούδια από τη Δράμα και τη Θράκη με το Γιώργο Μαυρίδη και τους συνεργάτες του. Προσπαθήσαμε πέρσι να δούμε αν μπορεί να μεταφερθεί το κλίμα ενός παραδοσιακού γλεντιού σε ένα χωριό, σε έναν θεατρικό χώρο, αλλά χωρίς να χάσει το χαρακτήρα του. Θεωρώ ότι λειτούργησε πολύ καλά και έτσι αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Χώρος: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2

Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμές εισιτήριων:

Γενική είσοδος:15€

Μειωμένο: 12€ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑμεΕΑ)

Τιμή προπώλησης: 12€ (έως 10/9/2019)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200)

www.viva.gr



ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):

Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:30-21:30

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):

Δευτέρα έως Παρασκευή: 13:30 – 21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:

Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 – 19:00

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | ntng.gr | T. 2315 200 200


Περισσότερα: http://www.exostispress.gr/Article/perimenontas-ton-gkonto-tou-samiouel-mpeket-stin-etaireia-makedonikon-spoudon#ixzz5z1Jm0G4p

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...