HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήDesign Stories | Quiet luxury: τι είναι...

Design Stories | Quiet luxury: τι είναι και πως εντάσσεται στο interior design

γράφει η Ρούλα Μπολτσή

Το μεγάλο fashion trend για το φθινόπωρο του 2023 δεν έχει να κάνει ούτε με το μήκος της φούστας, ούτε με το μέγεθος της τσάντας, αλλά ούτε και με το ύψος του τακουνιού. Λέγεται “quiet luxury”, δηλαδή «ήσυχη πολυτέλεια» και είναι μια μεταμοντέρνα εκδοχή του μινιμαλισμού που επικράτησε στον χώρο της μόδας στις αρχές του 2000. Διακρίνεται από απλές, λιτές γραμμές, πλήρη αποκλεισμό του logomania, και χρώματα που ανήκουν στην παλέτα του ουδέτερου, όπως το μπεζ και το γκρι, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι μιλάμε για κομμάτια από πολυτελή υλικά, όπως κασμίρ και μετάξι, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβά, αλλά σίγουρα θα πρέπει να φαίνονται σαν να είναι.

Πρωτοστάτες σε αυτή την τάση είναι brands όπως The Row, Tove, Gauchere και Khaite, που η απλότητα και η ποιότητα χαρακτηρίζουν τις συλλογές τους, αλλά πολύ σημαντικό ρόλο στην έλευση του συγκεκριμένου trend υπήρξε και η είδηση για το comeback που θα κάνει η σχεδιάστρια Phoebe Philo στον χώρο της μόδας, η οποία την περίοδο που ήταν creative director στον κορυφαίο οίκο Celine, εισήγαγε με πολύ επιτυχημένο τρόπο τον όρο «πολυτελής μινιμαλισμός». Όπως προαναφέρθηκε η τάση μπορεί να περιλαμβάνει και κομμάτια σε λογικές τιμές, έτσι ήδη τους τελευταίους μήνες high street brands όπως Zara και H&M, αλλά και οι εταιρίες COS και Massimo Dutti, προσθέτουν πλέον στις συλλογές τους κομμάτια με πιο προσεγμένη ραφή, από υλικά καλύτερης ποιότητας σε τιμές λίγο πιο ανεβασμένες απ’ ότι συνήθως, που πάλι όμως θεωρούνται καθόλα προσιτές προς το ευρύτερο κοινό.

Επειδή συνήθως ό,τι συμβαίνει στη μόδα, τείνει να επεκταθεί σαν λογική και σε άλλους τομείς, φαίνεται στην προκειμένη περίπτωση να αρχίζει ο όρος «ήσυχη πολυτέλεια» να μεταφέρεται και στο interior design. Πως όμως μεταφράζεται ακριβώς αυτό? Εκτός από το προφανές, ότι δηλαδή θα επικρατεί εσωτερικά του σπιτιού η minimal γραμμή, και ότι τα πάντα θα είναι ή θα φαίνονται να είναι κατασκευασμένα από υλικά καλής ποιότητας και με δεξιοτεχνία, πηγαίνει όλο αυτό ένα βήμα παραπέρα, καθώς θα πρέπει το καθετί μέσα στον χώρο να είναι προσεκτικά διαλεγμένο, να έχει λόγο ύπαρξης και με απώτερο σκοπό να μείνει για χρόνια. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλα να γίνονται χωρίς βιασύνη, και να συλλέγονται τα κομμάτια ένα-ένα σαν σε παζλ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στο τέλος όλα μαζί, ακόμα και μέσα από την διαφορετικότητά τους να δένουν αρμονικά.

Με τον χαρακτηρισμό minimal θα αναρωτηθεί κανείς εάν το αποτέλεσμα θα δείχνει βαρετό, αλλά η απάντηση είναι πως όχι, γιατί στόχος είναι μέσα από την απλότητα να διαλέγονται κομμάτια που θα προσδίδουν ταυτόχρονα και έντονο χαρακτήρα. Ένας ωραίος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η τελική επιλογή των επίπλων και των διακοσμητικών στοιχείων να έχει την υπογραφή γνωστών designers, ακόμα και παλαιότερων δεκαετιών με πιο retro χαρακτήρα ή μέσω της προτίμησης μας στα καταστήματα με αντίκες, αλλά και μεταποιώντας κάποια από τα ήδη υπάρχοντα αντικείμενα στον χώρο μας. Αυτό όμως που τελικά θα προσδίδει την αίσθηση της ηρεμίας είναι το γεγονός ότι τα χρώματα που θα επικρατούν θα είναι σε γήινες αποχρώσεις, με πλήρη αποφυγή των έντονων αποχρώσεων.

Η όλη ιδέα λοιπόν στηρίζεται στο να επενδύουμε με δημιουργικό τρόπο σε κομμάτια, που αν και πιο ακριβά κάποιες φορές, λόγω της ποιότητας, αλλά και της διαχρονικότητάς τους θα μπορούν να παραμείνουν για πάντα στο εσωτερικό του σπιτιού μας, μια ιδέα που στηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την βιωσιμότητα, που έχει αναπόφευκτα αποτελέσει βασικό ζητούμενο στην εποχή μας.

Πηγές φώτο: pinterest.com, vogue.com

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...